Stručni saveti za mršavljenje

Stručnjaci savetuju

Ova stranica rezervisana je za savete stručnjaka koji Vam mogu pomoći da na najbrži i najzdraviji način postignete željenu figuru.


* Nije neophodno pridržavati se ovih saveta da bi Herbafast „radio“, ali će svakako propomoći ostvarenju idealne linije.

Saveti za zdravo mršavljenje

U skladu sa metabolizmom i potrebama organizma, kao i zbog pravilne stimulacije lučenja hormona i enzima za razgradnju masti, ne smete preskakati doručak. Najispravnije je doručkovati između 8 i 9 časova ujutru. Na taj način organizam započinje pravilnu potrošnju rezerva masti u organizmu, a tom jutarnjom stimulacijom potrošnja masti u organizmu se odvija tokom celog dana. Ukoliko preskačete dorucak ili prvi obrok odložite za podnevne časove, organizam stvara odbrambeni mehanizam i tada se masti, umesto da se iskorišćavaju kao glavni izvor energije za rad svih organa (srca, pluća, mozga, mišića…), deponuju, talože i čuvaju za “ crne dane”. Organizam je u “strahu” da ne ostane bez hrane, pa umesto da razgrađuje masti, počinje da razgrađuje proteine. Kod restriktivnih dijeta za “brzo” skidankilograma, dijeta u kojima se smanjuje broj obroka, kao i količina hrane, smanjenje telesne težine je samo prividno. Zato se po prestanku dijete i ponovnim unošenjem hrane u istoj količini i sastavu kao pre dijete, vrlo brzo vraća telesna težina, što je poznato kao JO-JO efekat. Doručak mora biti uravnotežen. Treba sadržati dovoljan broj kalorija u skladu sa potrebama organizma.

Između dva obroka potrebno je napraviti pauzu od 3 do 4 sata. U tom vremenskom periodu iskoristiće se sve hranljive materije unete u predhodnom obroku.

Period izmedju 13 i 15 časova rezervisan je za ručak. Ručak treba sadržati raznovrsnu hranu. Ukoliko ste zaposleni ili studirate malo je teže imati zdrav ručak u svakom trenutku, ali potrudite se da pronadjete mesto koje Vam može obezbediti takvu ishranu ili jednostavno ponesite od kuće.

Večerajte najmanje 2 do 3 sata pre odlaska u krevet. Večera bi trebalo da sadrži manje masnu hranu koja nije teška za varenje. Probajte da večerate voće, ribu ili salatu.

Prava je sreća ako niste ljubitelj slatkiša, ali… uglavnom svi volimo da se zasladimo nakon jela. Ako ste „slatki zub“ ili jednostavno ne možete da odolite slatkišima uradite to u popodnevnim satima (od 16 do 19 časova). Iako se ne preporučuje svakodnevna konzumacija slatkiša, u ovom periodu se prosti šećeri najpravilnije iskorišćavaju i najmanje utiču na stvaranje masnih naslaga.

Obratite pažnju i smanjite unos alkohola, gaziranih napitaka i veštački zasladjenih sokova. Iscedite sveže voće, prirodne sokove, čajeve. Najbolje bi bilo da konzumirate dosta vode.

Preporuka je da u toku dana imate više manjih umesto 2 do 3 obilna obroka. Mozgu je potrebno oko 15ak minuta da obradi informaciju da je organizam primio dovoljno hrane tj da je sit. Ako ste osetili da Vas boli stomak nakon jela, to znači da ste uneli značajno više hrane nego što Vam je potrebno. Podelite obroke u 4-5 manjih obroka (3 glavna i 2 užine) i bićete siti, a doprinositi mršavljenju.

Iako je ovo deo koji nam generalno najteže pada, probajte da se fiziči aktivirate. Ovo ne znači da krenete u teretanu i na mukotrpne treninge. Aktivirajte se po malo:

  • Češće šetajte
  • Izadjite stanicu ranije i prošetajte do kuće
  • Koristite stepenice umesto lifta
  • Vožnja bicikla
  • Ubrzano hodanje

Tokom korišćenja Herbafast-a savetuje se pojačani unos tečnosti. Ovde se pre svega misli na vodu, čajeve, prirodni sokovi… Preporuka je unositi preko 2l tečnosti dnevno, pogotovo tokom letnjih perioda.