септембар 29, 2017

DA LI I TVOJ RASPORED OBROKA OVAKO IZGLEDA?

Svesni činjenice da put ka zdravom mršavljenju nije jednostavan postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da korigujete kako bi postigli željenu figuru. Mi vam otkrivamo samo neke savete koji su u vezi sa rasporedom obroka u toku dana, a jednostavno ih je primeniti.

DORUČAK JE OBAVEZAN

U skladu sa metabolizmom i potrebama organizma, kao i zbog pravilne stimulacije lučenja hormona i enzima za razgradnju masti, ne smete preskakati doručak.

Najispravnije je doručkovati između 8 i 9 časova ujutru. Na taj način organizam započinje pravilnu potrošnju rezerva masti u organizmu, a tom jutarnjom stimulacijom potrošnja masti u organizmu se odvija tokom celog dana.

Ukoliko preskačete dorucak ili prvi obrok odložite za podnevne časove, organizam stvara odbrambeni mehanizam i tada se masti, umesto da se iskorišćavaju kao glavni izvor energije za rad svih organa (srca, pluća, mozga, mišića…), talože i čuvaju za “ crne dane”. Organizam je u “strahu” da ne ostane bez hrane, pa umesto da razgrađuje masti, počinje da razgrađuje proteine.

Kod restriktivnih dijeta za “brzo” skidanje kilograma, dijeta u kojima se smanjuje broj obroka, kao i količina hrane, smanjenje telesne težine je samo prividno. Zato se po prestanku dijete i ponovnim unošenjem hrane u istoj količini i sastavu kao pre dijete, vrlo brzo vraća telesna težina, što je poznato kao JO-JO efekat.

Doručak mora biti uravnotežen. Treba da sadržati dovoljan broj kalorija u skladu sa potrebama organizma.

PAUZA IZMEĐU OBROKA

Između dva obroka potrebno je napraviti pauzu od tri do četiri sata. U tom vremenskom periodu iskoristiće se sve hranljive materije unete u prethodnom obroku. Zato ne žurite.

RUČAK IZMEĐU 13 i 15 ČASOVA

Period izmedju 13 i 15 časova rezervisan je za ručak. Ručak treba da sadrži raznovrsnu hranu. Meso i povrće su ključni kada govorimo o ovom obroku. Za brži rezultat pokušajte da izbegavate masnu i prženu hranu.

Ukoliko ste zaposleni ili studirate malo je teže imati zdrav ručak u svakom trenutku, ali potrudite se da pronađete mesto koje vam može obezbediti takvu ishranu ili jednostavno pripremite obrok kod kuće i ponestite ga.

NE VEČERAJTE PRED SPAVANJE

Večerajte najmanje dva do tri sata pre odlaska u krevet. Večera bi trebala da sadrži manje masnu hranu koja nije teška za varenje. Probajte da večerate voće, ribu ili salatu.

Istraživanja su pokazala da se konzumiranjem hrane kasno uveče povećavaju šanse da telo skladišti kalorije kao masno tkivo i počinje gojenje umesto da se one razgrade kao energija.

Saveti

Napišite odgovor

avatar

Ovaj sajt koristi Akismet kako bi smanjio broj spam komentara. Pročitajte politiku privatnosti.

  Obaveštenja  
Obaveštavaj me o

Voliš popuste? Želiš sveže vesti iz sveta uspešnih i zdravih?

Prijavi se na Herbafast zdravu newsletter listu i do par puta nedeljno će na tvoju email adresu stizati zanimljive vesti iz sveta zdravog života i mršavljenja. Šaljemo i poklone, popuste i akcije ;)

Tvoje informacije neće biti zloupotrebljene niti dalje prosledjivane