9 јануара, 2019

I U TVOJOJ KUHINJI SU: ZAČINI ZA MRSAVLJENJE

Nije tajna da hrana koju jedeš ili možda ne jedeš, ima centralnu ulogu kada je u pitanju mršavljenje. Ali takođe važno je da znaš da i ono čime voliš da začiniš obrok može biti isto toliko bitno. Mnoge biljke i začini su se dokazali stotinama godina u nazad, kao prirodna pomoć pri sagorevanju masti i kao sjajna pomoć za mrsavljenje. Koji su to začini za mršavljenje? Reši naše pitalice i otkrićeš!

1. Crvena, zelena ili žuta, ne voli je svako ali je za mrsavljenje preporučujemo lako!

Mi smo joj napisali rimu, a ti pogađaš sigurno – čili paprika! Koristi se širom sveta kao začin za mnoga jela. Ona sadrži kapsaicin, jedinjenje koje daje karakterističnu ljutinu i osećaj peckanja, ali i pruža brojne zdravstvene prednosti.

Neka istraživanja pokazuju da kapsaicin može ubrzati metabolizam, povećavajući broj kalorija koje sagorevaš tokom dana. Kapsaicin takođe može smanjiti osećaj gladi. Jedna studija pokazala je da uzimanje kapsaicina povećava nivo sitosti i smanjuje ukupan unos kalorija. Takođe je dokazano da konzumacija kapsaicina smanjuje nivo grelina, hormona koji je odgovoran za stimulisanje gladi.

Upravo Herbafast lady, potpuno prirodan preparat za mršavljenje, sadrži u svom sastavu kapsaicin, koji na potpuno prirodan način, sa ostalim, takođe prirodnim sastojcima, doprinosi smanjenju subjektivnog osećaja gladi. Ubrzava metabolizam i u krajnjoj liniji pojačano sagoreva kalorije, pa tako pospešuje mršavljenje na potpuno prirodan i zdrav način.

cili-paprika-za-mrsavljenje

2. Čudan oblik, a i ime čudno ima, šta je?

Rešenje naše zagonetke je đumbir. Začin napravljen od korena đumbirske biljke, zingiber officinale, ćesto se koristi kao prirodan lek za širok spektar bolesti. Pojedina istraživanja su pokazala da đumbir pomaže i za mršavljenje.

Pregled 14 izvedenih studija je pokazao da konzumiranje đumbira značajno smanjuje i telesnu težinu i masti u području stomaka. Takođe je dokazano da đumbir doprinosi smanjenju težine ubrzanjem metabolizma i sagorevanjem masti, uz istovremeno smanjenje apsorpcije masti i apetita.

djumbir-za-mrsavljenje-recept

3. Skriva se u travi, a kad je pipneš žari.

Tako je – Kopriva! Flavonoidi iz ekstrakta koprive su jako bitni za izbacivanje viška vode i eliminaciju celulita. Suvi ekstrakt lista koprive pojačava izbacivanje viška vode koja se nalazi zarobljena u masnim naslagama i celulitu.

Na ovaj način se omogućava i ubrzava lipoliza, proces razgradnje masnih naslaga i ubrzava eliminacija toksina iz organizma. Detoksikacijom se gubi potkožno masno tkivo, eliminiše celulit i postiže bolji i mlađi izgled kože. Dodatno, ekstrakt koprive stimuliše rad jetre čime je čišćenje organizma još intenzivnije. On je takođe jedan od aktivnih sastojaka Herbafast lady kapsula, prirodnog preparata za regulisanje telesne mase.

koriva-zacin-za-mrsavljenje

4. Omiljeni začin pizze!

Iako ćemo pizzu preskočiti, origano sigurno nećemo! Origano je višegodišnja biljka koja pripada istoj porodici biljaka kao što su menta, bosiljak, timijan, ruzmarin i žalfija. Sadrži karvakrol, moćno jedinjenje koje je dobro za mršavljenje.

Jedna studija kod miševa kojima je davana hrana koja je takođe sadržavala i karvakol, je dokazala da je ona grupa miševa koji su konzumirali karvakrol u ishrani dostigla značajno manju telesnu težinu nego kontrolna grupa kojoj nije davan karvakrol. Utvrđeno je takođe da komponente karvakrola iz origana direktno utiču na neke specifične gene i proteine koji kontrolišu sintezu masti u telu.

origano-zacini-za-mrsavljenje

5. Ličim na đumbir, ali đumbir nisam, a isto neko čudno ime imam. Ko sam ja?

Ako ti je teška ova naša zagonetka u pitanju je kurkuma. Začin specifičnog ukusa, živopisne boje i snažnog lekovitog svojstva. Većina njegovih zdravstvenih prednosti se pripisuje prisustvu kurkumina, hemikalije koja je u velikoj meri proučavana zbog efekata na sve, od inflamacije do gubitka telesne mase.

Studija kod 44-oro ljudi sa prekomernom telesnom težinom, pokazala je da je uzimanje kurkumina dva puta dnevno tokom jednog meseca, efikasno delovalo u pojačanom gubljenju masti, smanjenju stomačnih naslaga i gubljenju težine do 5%. Kakav sjajan začin za mršavljenje, moraš priznati.

kurkuma-zacini-za-mrsavljenje

6. Nezaobilazan sam začin i u svakoj kuhinji me ima!

Znaš već! Crni biber je uobičajeni kućni začin koji se dobija iz sušenog ploda piper nigrum-a, biljke poreklom iz Indije. Sadrži moćno jedinjenje piperin, koje daje karakterističan ukus biberu i potencijalne efekte smanjenja telesne težine. Jedna studija pokazala je da konzumacija piperina, tj. bibera pomaže u smanjenju telesne težine, čak i bez promena u konzumaciji hrane.

Piperin je takođe jedan od aktivnih sastojaka prirodnog preparata za mršavljenje Herbafast lady i uspešno doprinosi smanjenju telesne težine.

biber-zacin-za-mrsavljenje

7. Nekoga moj miris podseća na zimu i čaj, a dobar sam i kao začin za neki kolač.

Mmmm jeste, taj miris cimeta. Cimet je aromatičan začin napravljen od unutrašnje kore drveća iz roda cinnamomum. Bogat je antioksidansima i nudi nekoliko zdravstvenih prednosti. Neke studije su otkrile da je cimet odličan začin za mršavljenje. Posebno je efikasan i u stabilizaciji šećera u krvi, što može pomoći u smanjenju apetita i gladi.

Istraživanja su pokazala da specifično jedinjenje pronađeno u cimetu može imitira efekte insulina, pomažući transport šećera iz krvotoka u ćelije, koji onda ćelije koriste kao pogonsko gorivo. Cimet takođe može smanjiti nivo određenih digestivnih enzima, kako bi usporio drastičan pad ugljenih hidrata u organizmu.

cimet-zacini-za-mrsavljenje

Pored ovih začina potreban nam je SNAŽAN ANTIOKSIDANS, koji zaustavlja taloženje masti na ćelijskom nivou- SOD- super oksid dizmutaza. SOD predstavlja najmoćniji prirodni antioksidans.

Nazvan „enzim života“, zbog svog snažnog antioksidantnog dejstva, SOD predstavlja prvu liniju odbrane tela od najštetnijih slobodnih radikala koji utiču na pojavu gojaznosti.

Dakle, ako već nisi, obogati kuhinju ovim začinima, ili potraži sve na jednom mestu- Herbafast kapsule sadrže ove prirodne sagorevače masti na ćelijskom nivou. Više nego odličan efekat, zar ne?

3 2 votes
Гласање за чланке
Blog, Saveti , ,
Obaveštenja
Obaveštavaj me o
guest

Ovaj sajt koristi Akismet kako bi smanjio broj spam komentara. Pročitajte politiku privatnosti.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x