NAJBOLJE VOĆE ZA MRŠAVLJENJE I DETOKS

Kada pričamo o dijetama i ishrani posebno mesto u ovoj priči uvek nađe i voće, a koje je to najbolje voće za mršavljenje otkrivamo vam dalje u tekstu.

Svima je dobro poznato koliko je voće zdravo, puno je vitamina i vlakana, ali i fruktoze i kalorija. Voće sadrži prirodni šećer, no iako je prirodan ne znači da ne treba da obratimo pažnju na ovu stavku. Iako je voće zdravo, šećer je ipak šećer i treba da pripazimo.

Ono što čini voće boljim izborom od bilo kog slatkiša jesu biljna vlakna koja su posebno dobra za zdravlje i koja mogu da poboljšaju metabolizam i smanje nadutost. Ali uz to dolazi i fruktoza koja je na kraju dana izvor energije.

voce-za-mrsavljenje-i-detoks

 

Zato nije ni dobra ideja da preterujete sa voćem jer tako unosite višak energije koju nekad ne možete da sagorite, samim tim kršite pravila izbalansirane ishrane i otežavate sebi dodatno posao.

Iako se voće smatra jednostavnim ugljenim hidratima zbog visokog nivoa fruktoze, nekom voću ipak dajemo prednos u odnosu na ostalo.

Razlog za to je što neko voće ima sporije svarljiva vlakna, više vitamina i minerala i izvor je energije koja vam može pomoći da se spremite na primer za trening i ubrzate proces mršavljenja.

Koje su glavne stavke po kojima smo izabrali ovo voće za mršavljenje:

  1. Šećer koji sadrži
  2. Glikemijski indeks (brzina kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane)

Ugljeni hidrati sa niskim GI (glikemijskim indeksom) se sporije probavljaju, apsorbuju i metaboliziraju i uzrokuju niži i sporiji porast glukoze u krvi, a samim tim i nivoa insulina.

banane-detoks

BANANE MILJENICE

Banane, omiljeno voće mnogih. Savršene kao sastojak za zdrav kolač, smuti ili jednostavno idealna voćka za poneti. Idealne su kao „zalogaj“ pre treninga.

Banane sadrže najmanje vode u poređenju sa ostalim voćem, međutim sadrže više kalijuma od bilo kog drugog voća i zato je ovo voće toliko popularno u svetu fitnesa.

Zašto je to tako?

Kalijum je neophodan za normalnu funkciju mišića pomaže u procesu pretvaranja šećera u krv u glikogen i obnavlja mišićne zalihe glikogena, što vam pomaže da se brže oporavite.

BOBIČASTO VOĆE ZA MRŠAVLJENJE

Jagode, maline, kupine, borovnice… bilo koje bobičasto voće, vi birate! Imaju nizak glikemijski indeks i manje od 5 grama šećera na 100 grama. Dobar je izbor za pre i posle treninga, a ovo voće je puno i vlakana, vitamina, minerala i sjajnog je ukusa.

Odličan su izbor kada govorimo o voću za mršavljenje, ali i o još jednom idealnom sastojku za smuti.

ODAKLE NAM OVDE AVOKADO

Kladimo se da razmišljate „Čekaj, šta ?! Avokado je povrće, zar ne? „ Avokado je voće, znamo  zašto toliko mnogo ljudi misli da nije – jer uopšte nije slatko. Za razliku od većine drugog voća, avokado je sačinjen od uglavnom zdravih masti i gotovo nula ugljenih hidrata. U stvari, jedan avokado sadrži samo 1 gram šećera i 14 grama vlakana. Wow!

To avokado čini NAJBOLJIM voćem za mršavljenje ali se preporučuje i za dobrobit opšteg zdravlja.

avokado-voće-za-mršavljenje

KISELO DRUŠTVO

Limun i limete! Sa zaista niskim glikemijskim indeksom od 24 i gotovo nula šećera – 1,7 grama, zbog čega se i limun i limeta predlažu za mršavlje. Oni su izvor vitamina C, vitamina B, minerala poput fosfora i magnezijuma.

Možete ih dodati u preliv za salatu, čaj, vodu i popiti ga bilo kada u toku dana.

MMMM KOKOS

Ne samo da kokosovo ulje i kokosovo mleko imaju sjajnu primenu u kuhinji, već je i sam kokos jedan od najboljih plodova kada govorimo o voću za mršavljenje. Sa niskim glikemijskim indeksom – 35, i samo 6 grama šećera, kokosovi orasi su odličan izbor kad god to poželite. Kokos sadrži visoko zasićene kiseline poput laurinske kiseline i bioaktivna jedinjenja koja su neophodna za vaše zdravlje.

Pored toga, odličan su izvor bakra, kalcijuma, mangana, magnezijuma i cinka.

KLASIČNE ALI UVEK LEPE – JABUKE

Jabuke imaju nizak glikemijski indeks 38, ali ipak sadrže 10 grama šećera, što ih i dalje čini odličnim za konzumiranje ali recimo jednom dnevno, na primer pre vežbanja. Sadrže veliku količinu vlakana, vitamina A i vode, što će vam dati tu punoću u stomaku, naročito između obroka.

Premažite ih kikiriki puterom i napravićete savršenu užinu!

EGZOTIČNI GREJPFRUT

Grejpfrut ima nizak GI – 25, a kada je šećer u pitanju govorimo o oko – 7 grama. Grejpfrut je „super voće“ i zaslužuje da bude istaknuto kao ono koje možete jesti i za mršavljenje i za optimalno zdravlje. Sadrži gomilu vitamina i minerala i puno je vode.

Uzmite ga pre vežbanja i dobićete zdrav energetski napitak.

kivi-voce-za-mrsavljenje

MALI ZELENI KIVI

Kivi je jedno od najboljeg voća za mršavljenje, znate zašto? Kivi ima taj osvežavajući ukus, a ima nizak glikemijski indeks – 52, i sadrže 9 grama šećera na 100 grama. Odličan je za smuti i možete pojesti kivi ili dva dnevno, bez straha da ćete uneti puno kalorija.

Kivi ima visoku koncentraciju vlakana, uključujući njegovo seme koje će obezbediti lepu dozu vlakana i pomoći će da vaš probavni sistem „radi kao sat.“

NE ČUDITE SE STIŽE PARADAJZ

Ok, rekli smo i to! Paradajz je voće, sadrži fruktozu i iako nije sladak, smatra se voćem. Kažu, znanje je znati da je paradajz voće, a mudrost je znati da ga ne treba stavljati u voćnu salatu! 🙂

Paradajz je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv zadržavanja vode u vašem telu, što rezultira brzim gubitkom kilograma. U pitanju je prirodan detox. On ima malo šećera i ima nizak GI, tako da je dobro naseći ga kad god poželite salatu. Ali pazite da nije voćna. 🙂

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa