OTKRIVAMO 8 NAČINA KAKO DA SMANJIŠ DNEVNI UNOS ŠEĆERA

Da li znaš da maksimalan dnevni unos šećera ne bi trebao da pređe više od 90 grama, a sigurno znaš i koliko lako se krši, odnosno prelazi preko ove brojke. Razlog nepoštovanja te brojke leži u mnogim faktorima, a glavni su nedisciplina i neznanje. Mnogi nisu ni svesni koliko šećer zapravo preovladava u našoj ishrani i u svakodnevnim namirnicama. Nekada jednostavno nismo ni svesni da unosimo šećer. Dok u nekom restoranu poručuješ zdravu salatu ni na kraj pameti ti nije da možda baš preliv koji ide uz tu salatu sadrži šećer. Da, on se skriva i u prelivima, sosevima, hlebu, lista je dugačka… Međutim, ono što je ovde ključno da zapamtiš jeste to da i male dnevne promene u ishrani mogu da donesu veliku promenu, tako da smanjiš dnevni unos šećera. Važno je da znaš da izbacivanje šećera iz ishrane nije ono što će dovesti do gubitka kilograma i mršavljenja. Čijenica je da je šećer predstavljen kao glavni krivac kada je gojaznost u pitanju, ali to nije u potpunosti istina. Konzumiranje viška kalorija bilo koje hrane (zdrave ili ne) je glavni razlog za povećanje telesne težine. secer-mrsavljenje Onog trenutka kada smanjiš dnevni unos šećera osetićeš i prve „posledice“ – osećaćeš se raspoloženije i bolje. Šećeri nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i ukoliko se pre odlučuješ za njih umesto za neke nutritivno hranljive namirnice, možeš izazvati probleme sa zdravljem u budućnosti. Tako da onog momenta kada zdrava zauzme mesto šećera, osetićeš to kako psihički tako i fizički.

KRATAK VODIČ KAKO DA SMANJIŠ DNEVNI UNOS ŠEĆERA

Jedini način da se borimo protiv unosa konzervansa, hemikalija i rafinisanih šećera jeste da ih izbegavamo. Ograničavanjem unosa pakovane, industrijski obrađene hrane i fokusiranjem na konzumiranje zdrave i što sirovije hrane, tako zaista ne možeš pogrešiti.

1.Da li znaš da za šećer postoji oko 56 različitih imena.

Industrija hrane se toliko trudi da ga sakrije svuda, pod mnogim različitim terminima. A sve je to na kraju dana – šećer. Od dekstroze, do koncentrata voćnih sokova, maltoze, pirinčanog sirupa pa sve do ksilitola. Ako se pitaš kako da smanjiš dnevni unos šećera, vreme je da se malo bolje upoznaš i sa etiketama koje se nalaze na samim proizvodima.

2. Pravi domaće namaze i džemove.

Često se baš za doručak, najvažniji obrok u toku dana. odlučujemo za neki namaz. Predlažemo ti da se potrudiš da napraviš svoj, tako znaš šta jedeš i pre svega možeš da konrolišeš količinu šećera koja će se naći u samom namazu.

3. Pravit napitke za osveženje kod kuće.

Na ovaj način se nikada nećeš pitati koji se to tačno sastojci nalaze u flašici. Iako postoje vode sa ukusima, koje se reklamiraju kao zdrava osveženja i zamene za sokove pune šećera, ni ove varijante nekada nisu najbolji izbor. Pretpostavljaš i zašto – šećer. Ni njih nije zaobišao. Zato je najbolje da u vodu iscediš limun ili staviš neko drugo sveže voće i povrće za taj neki dodatan osvežavajuć ukus. Limun, limeta, nana, krastavac, narandža su samo neki od predloga koji mogu dati sjajan ukus običnoj vodi, a tebi osveženje. voda-i-limun  

4. Vreme je da kažeš „doviđenja“ pahuljicama koje jedeš za doručak.

Većina ovih pahuljica koje nalaziš na policama supermarketa su prepune šećera iako se mnoge od njih u reklamama predstavljaju kao zdrava varijanta za doručak. Najbolje ćeš to proveriti ako pogledaš etiketu sa nutritijentima na poleđini pakovanja.

5. Isto važi i za voćne jogurte.

Pozdravi se i sa njima ako ti je cilj da smanjiš dnevni unos šećera. Možeš običan jogurt da zasladiš svežim voćem, ako želiš zdravu zamenu.

6. Soseve i prelive traži da ti donesu posebno.

Kao što smo već istakli, sosevi i prelivi, bilo oni slani ili slatki mogu da sadrže velike količine šećera. Traži da ti ih donesu sa strane uz glavno jelo. I na ovaj način možeš da smanjiš unos viška šećera. višak-šećera

7. Zaslađena i nezaslađena varijanta proizvoda.

Mnogi proizvodi na tržištu imaju upravo te dve verzije. Ako već imaš mogućnost da biraš, znaš šta je naša preporuka.

8. Slatko bez zaslađivača.

Vanila, ekstrakt vanile, vanilin prah, kakao, začini poput cimeta, zrna pomorandže, limuna ili limete dodaju ukus i zaslađuju jela bez dodavanja šećera. Iskoristi ih.

I da, nemoj da te prisustvo šećera u skoro svemu zabrine, postoji mnogo brzih i jednostavnih načina da se smanji dnevni unos šećera, a možeš početi već danas tako što ćeš ispratiti naš kratak vodič.

Za zdravo mršavljenje, odaberi

HF Beauty&Slim paket

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa