PRIMEĆUJEŠ NEKE OD OVIH 11 ZNAKOVA KOD SEBE? VREME JE ZA DETOKS

da-li-je-vreme-za-detox

Detoks. Kada čuješ ovu reč sigurno već imaš neku asocijaciju. Zdrava hrana, dijeta, smutiji, izgladnjivanje, čišćenje organizma… Neki su već probali detoks i iskusili neprijatne simptome, dok su neki probali detoksikaciju i praktikuju je često jer su osetili neverovatne, fizičke, zdravstvene, mentalne kao i mnoge druge prednosti ovakvog kompletnog čišćenja. A možda si ti upravo neko ko još uvek nije otkrio kako to detoks utiče na organizam?

detox-ishrana


Kojoj god grupi da pripadaš važno je za početak da razbijemo mitove o tome šta je detoksikacija i da razumemo zašto je važno da s vremena na vreme našem telu pružimo „pauzu.“

ZAŠTO MI TREBA DETOKS?

Jednostavno, telo je mašina koja konstantno radi na tome da se reši toksina i neželjenih materija iz organizma. Vremenom, telo se umori od lošeg izbora hrane, alkohola, kofeina, lekova, stresa kao i uticaja iz spoljašnjosti koji su sastavni deo svakodnevnog života. Zato često, bez obzira na to koliko su možda tvoja ishrana i način života zdravi, spoljašnji faktori su često ti zbog kojih i dalje moraš telu da daš šansu da se oporavi, napuni i reši svega što ga vuče nazad. Često je to jedini način da se zapravo osetiš zdravije i vitalnije.

Kada vitalni organi trpe veliki pritisak zbog kojeg nisu u mogućnosti da efikasno rade, to je momenat kada se mogu pojaviti i mnoge bolesti kao i zdravstveni problemi.

Zato je važno da odvojiš vreme za čišćenje organizma i njegovih vitalnih organa, jer će ti pre svega pomoći u prevenciji bolesti na duge staze, a može da ima i trenutne efekte kao što su – poboljšanje energije, čistija koža, bolja probava, mentalno rasterećenje…

11 ZNAKOVA KOJI UKAZUJU DA JE TVOM TELU POTREBNA DETOKSIKACIJA

1. Stalno se osećaš umorno i pod stresom si
2. Često imaš glavobolje i osećaš mentalno opterećenje
3. Često ti se na koži pojavljiju bubuljice, koža je suva, bleda i bez sjaja
4. Čini ti se da si neko ko se veoma lako prehladi, pokupi virus i zbog toga često piješ lekove
5. Imaš problema sa digestivnim sistemom
6. Biraš brzu hranu, prženu, industrijski obrađenu, kao i hranu koja je puna šećera
7. Često piješ kafu, alkohol, koristiš lekove i cigarete
8. Neko si ko je često izložen toksinima koji dolaze iz okoline, kao što su emisije štetnih gasova, dim cigareta, herbicidi, pesticidi, hemikalije za domaćinstvo
9. Imaš prekomernu telesnu težinu
10. Često se osećaš emocionalno nestabilno, depresivno, nemotivisano, bez energije i entuzijazma
11. Tvoj zadah je loš, bez obzira na to koliko održavaš dentalnu higijenu

detoks

Za koliko ovih tačaka možeš da kažeš „da to sam ja?“ Ukoliko je i samo jedna, važno je da znaš da je upravo detox prilika da daš svom telu malo da odmori, da se očisti i zaceli. Telo je „pametno“ te će ovaj period čišćenja iskoristiti da pritisne dugme za resetovanje, a to znači da započinje put do zdravijeg, srećnijeg i kvalitetnijeg načina života.

SAMO NEKE OD PREDNOSTI DETOKSA

Prevencija hroničnih bolesti
Jači imunitet
Pomoć prilikom gubljenja telesne težine
Poboljšanje kvaliteta života
Povećan nivo energije
Lepa i glatka koža
Mentalna rasterećenost
Uravnotežene emocije
Poboljšano samopouzdanje
Nove zdravije navike i rutine

ŠTA JE ZAPRAVO DETOX?

Većina se slaže oko toga da detoksikacija odnosno detoks predstavlja intervenciju u ishrani koja kratko traje, a kako bi se eliminisali toksini iz organizma, poboljšalo zdravlje i kako bi se poboljšalo gubljenje kilograma.

Ali u suštini, detox je zapravo samo stvaranje dobrih uslova kako bismo dali podršku telu da obavi posao koji svakako treba sam da radi, a to je „detoks“

Sledi i nekoliko odličnih saveta koji će ti pomoći da uradiš potpunu detoksikaciju tela, a oni su ujedno važni i za tvoje dugoročno zdravlje.

HIDRATACIJA

Važnost: eliminacija toksina i podmlađivanje ćelija
Savet: piti između 1l i 3l vode na dan

Ukoliko spadaš u onu grupu ljudi koji zaboravljaju da piju redovno vodu u toku dna, onda imamo još jedan savet za tebe. Pokušaj da ustanoviš raspored kad piješ vodu. Koristi vreme za obrok kao podsetnik.

Pij 500ml vode (može i sa dodatkom limuna) odmah nakon što ustaneš, zatim pola sata pre ručka i pola sata pre večere. Takođe, nosi sa sobom flašicu vode koju ćeš da piješ u toku dana, drži je na radnom stolu, pored lap topa, negde na vidnom mestu gde nećeš zaboraviti.

Pored toga, zameni kafu sa biljnim čajem.

detoksikacija

VEŽBAJ

Važnost: ojačavanje kapaciteta pluća
Savet: teži ka tome da se redovno krećeš

Nedostatak vremena, kazaćeš. Znamo već problem. Ali i ti treba da znaš da to nije opravdanje da ceo dan sediš, a kad stigneš kući legneš u krevet. Iako je dan naporan i zauzet, potrudi se da se redovno krećeš.

Kada kažemo vežbaj, to ne mora da znači da si svaki dan u fitnes centru. I šetnja se računa, zameni automobil ili gradski prevoz biciklom za početak.

Ujutru ustani malo ranije i odvoji 10 minuta za istezanje, prošetaj do radnog mesta, idi stepenicama umesto liftom. Nalaziš se na kafi sa prijateljima, zamenite sedenje u lokalu šetnjom u parku.

PRAVA (SVEŽA) HRANA

Važnost: Određena hrana pomaže izbacivanju toksina iz organizma (posebno nakupljenih teških metala)
Savet: teži ka tome da uvrstiš u ishranu što više svežeg povrća

Sveži sokovi, smutiji i salate su savršen način da počneš. Biljni čajevi su takođe dobar izbor. Pokazalo se da korijander i hrana koja sadrži limunsku i jabučnu kiselinu (grožđe, narandže, limun) kao i hrana bogata selenom (brazilski orašasti polodovi, pečurke i seme suncokreta) pomažu uklanjanju teških metala iz tela.

detoks-ishrana

SPAVAJ DOVOLJNO

Važnost: spavanje pomaže da se ćelije podmlade, isceljuje i oporavlja srce, mišiće i krvne sudove
Savet: spavaj između 7 i 8 sati

Ako ti je san loš, predlažemo ti da izbegavaš da piješ kofein, pogotovo pre spavanja, dozvoli da prođe dva sta između poslednjeg obroka i spavanja. Lezi u krevet i opusti se, ostavi telefon, isključi televizor, oslobodi se svakog ometanja i napravi da prostor za spavanje bude što udobniji. Pre spavanja možeš i izluftirati prostoriju.

IZAĐI NAPOLJE

Važnost: udahni svež vazduh, izađi po svoju dnevnu dozu vitamina D i poboljšaj raspoloženje
Savet: s vremena na vreme jedi obroke napolju i vežbaj napolju umesto u teretani

Ako znaš da ćeš ceo dan provesti u zatvorenom prostoru, iznesi doručak napolje, pojedi ga u dvorištu ili na treasi. Umesto da jedeš ručak u kancelariji, prošetaj i u okolini radnog mesta nađi udobnu klupu u prirodi, sedi, opusti se i pojedi svoj obrok.

Svež vazduh i toplota sunca na koži mogu da očiste pluća i poboljšaju raspoloženje.

To bi bilo to. Na kraju, detoks i nije tako zbunjujuć i restriktivan kako možda misliš. Na ovaj način ćeš pomoći telu da uradi prirodnu detoksikaciju, poboljšaćeš kvalitet svog života i na ovaj način detoksikacija će biti opuštajuće i neopterećujuće iskustvo. A sve se to isplati za taj dobar osećaj koji će te obuzeti na kraju.

Ako želiš da ti pomognemo da započneš svoje detoks putovanje i poboljšaš sveopšte zdravstveno stanje, a pored toga iza sebe ostaviš višak kilograma, možeš se pridružiti našem Herbafast Bikini Detox programu koji je pripremila dr Ana Grifing.

Sjajna vest je što Bikini Detox plan možeš potpuno BESPLATNO preuzeti OVDE.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

2 thoughts on “PRIMEĆUJEŠ NEKE OD OVIH 11 ZNAKOVA KOD SEBE? VREME JE ZA DETOKS”

  1. Poštovana gospođo! Sve ste lijepo napisali u vezi Detoksidacije, ali niste spomenuli češnjak kao
    ubojicu svih virusa i bakterija pa možda i PARAZITA? Moli vaš komentar.

    1. Češnjak (beli luk) je zaista izuzetan prirodni sastojak koji se često koristi u ishrani i ima brojne potencijalne koristi za zdravlje. Neki istraživači su sugerisali da češnjak može imati antimikrobna svojstva i potencijalno pomoći u borbi protiv bakterija, virusa i parazita. On sadrži jedinjenja poput alicina, kojima se pripisuju ova svojstva.

      Međutim, važno je napomenuti da efikasnost češnjaka u borbi protiv infekcija nije potpuno razjašnjena i da se ne može koristiti kao zamena za medicinske tretmane ili preventivne mere.

      Takođe, unos češnjaka u velikim količinama može imati nuspojave i može interagovati sa određenim lekovima. Stoga je važno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što značajno promenite svoju ishranu ili koristite bilo koji dodatak, uključujući češnjak, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili ste na nekim terapijama.

      U svakom slučaju, redovan unos raznovrsne i uravnotežene ishrane, uključujući voće, povrće, integralne žitarice i druge hranljive namirnice, može pomoći u održavanju opšteg zdravlja i podršci imunološkom sistemu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa