Špargla – čudesno povrće za vaše zdravlje i vitku liniju!

Špargla

Već znamo da je osnova svake zdrave ishrane – puno povrća, i to najrazličitijeg! Ne znamo šta sve uspete da od povrća uključite u svoju ishranu, ali, kao i kod svake grupe namirnica, postoje neke vrste koje su nam manje poznate ili dostupne, a imaju neverovatna dejstva po zdravlje i našu liniju. Jedna od njih je svakako i špargla.

Špargla ima dugu istoriju, koja počinje još u I veku. Gajena je u baštama u starom Rimu još u prvom veku nove ere. Zapisi o ovom čudnovatom povrću nalazimo još i u staroj Grčkoj. Pored toga, Egipćani su takođe pre više od 2.000 godina uzgajali špargle iz medicinskih razloga i legenda kaže da je bila toliko poštovana, da su je prinosili bogovima u svojim ritualima. Stari Grci i Rimljani koristili su persijsku reč „asparag“ što je značilo „pucati“ ili „pucaj“. Izraz „sperage“, koristio se dugo vremena da bismo u 16. veku naišli i na ime „sparagus“, koje pronalazimo na engleskom govornom području.

Tokom 19. veka špargla je doživela veliku popularnost a u isto vreme je počela kultivacija špargle u Sjedinjenim Državama.

Šta je špargla?

Da li znate šta je zapravo špargla? Da, i ona ima svoju dublju priču kroz istoriju…Naravno, kako to biva od kad je sveta i veka, prve špargle otkrivene su u divljini. I danas divlje špargle imaju tanke izdanke, tanje od olovke, i dosta se razlikuju od špargle koju možete naći u svom marketu. Selektivnim oplemenjivanjem i tehnikama gajenja, ljudi su polako razvili deblju stabljiku sa više jestivog mesa.

Špargla je deo je porodice ljiljana i sadrži puno vitamina A i C. Ovo višegodišnje povrće koje raste u umerenim klimama širom sveta, bogato je hranljivim materijama. Biljka obično proizvodi dve ili tri stabljike po čvoru stabljike, koji se nazivaju „šiljci“. Špargla je cenjena zbog svojih zdravstvenih prednosti od davnina i trebalo bi da bude rutinski deo ishrane.

Da li je špargla zdrava?

Ova zeljasta biljka – zajedno sa avokadom, keljom i prokeljom – posebno je bogat izvor glutationa, jedinjenja za detoksikaciju, koje pomaže u razgradnji kancerogenih i drugih štetnih jedinjenja poput slobodnih radikala. Zbog toga konzumacija šparoga može pomoći u zaštiti i borbi protiv određenih oblika raka, kao što su rak kostiju, dojke, debelog creva i pluća.

Pored toga, špargla je jedno od najbolje rangiranih voća i povrća, i to zbog svoje sposobnosti da neutrališe slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Ovo može pomoći u usporavanju procesa starenja i smanjenju upale.

Još jedno svojstvo ovog ukusnog prolećnog borca protiv starenja je da može pomoći našem mozgu u borbi protiv kognitivnog pada. Poput lisnatog povrća, špargle „isporučuju“ folat, koji radi sa vitaminom B12 – koji se nalazi u ribi, živini, mesu i mlečnim proizvodima, kako bi se sprečila kognitivna oštećenja. U studiji sa Univerziteta Tafts, starije osobe sa zdravim nivoima folata i B12 su se bolje pokazale na testu brzine odgovora i mentalne fleksibilnosti. Napomena: ako imate 50 godina i više, budite sigurni da unosite dovoljno vitamina B12, vaša sposobnost da ga apsorbujete opada sa godinama.

Dakle, šparoga ili špargla ima malo kalorija i odličan je izvor zdravih sastojaka, uključujući vlakna, folnu kiselinu i vitamine A, C i K. Pored toga, konzumacija špargle ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući gubitak težine, poboljšano varenje, zdrave ishode trudnoće i niži krvni pritisak.

 Špargla

Kako se uzgaja špargla?

Špargla se sadi u zemlju tri godine pre nego što može da se bere tokom cele sezone. Prvih nekoliko godina poljoprivrednici je beru samo kratak vremenski period, kako bi omogućili i pospešili dalji rast. Kasnije, zrela biljka se bere tokom cele sezone, koja se obično proteže do 90 dana. Špargla će ponekad narasti i do 15 santimetara u jednom danu!

Bela špargla

Iako zvuči neobično, bele špargle potiču od iste biljke kao i zelene špargle. Kada „koplja“ izađu iz zemlje, postaju zelena usled sunčeve svetlosti. Da biste dobili bele špargle, oko 10ak santimetra zemlje se gomila na vrhu biljaka, tako da stabljike mogu rasti pod njom. One će rasti istom brzinom kao i nepokrivena stabljika.

Ljubičasta špargla

Ljubičasta špargla potiče iz regiona oko Albenge u Italiji. Ova vrta je poznata kao Violetto d’Albenga. Iako su koplja tamnoljubičaste boje, paprati su zapravo zelene. Poljoprivrednici u regionu Albenga razmnožavaju biljke koristeći seme iz otvorenog oprašivanja. Seme se obično sakuplja sa snažnih ženskih biljaka koje proizvode velike koplja. Ljubičasti hibridi daju veće koplja, ali manji broj po biljci od zelenih hibrida.

Ljubičaste špargle su mnogo slađe i nežnije od zelenih. Zbog toga je veoma pogodan za upotrebu u salati.

Kako čuvati špargle

Ako želite da sačuvate špargle neko vreme, mnogo je mudrije da ih ne isečete pre skladištenja: umesto toga, držite ih cele. Stavite gomilu špargli uspravno u staklenu teglu, sa oko centimetar vode na dnu i pokrijte je plastičnom kesom da zarobite vlagu.

Obavezno iskoristite špargle u roku od najviše četiri dana, nakon što ste ih kupili ili ubrali iz bašte. Takođe, nemojte prati koplja špargle pre nego što ih odložite, jer se bakterije mogu nakupiti dok se čuvaju u frižideru.

Načini da uključite špargle u svoju ishranu

Šparoga ili špargla se može pripremati na više načina.  Ova prolećna delikatesa je možda najlepša pržena sa prstohvatom soli i crnog bibera i malo ulja. Jednostavno i ukusno! Ali, postoji mnogo drugih načina da jedete špargle, kao što su:

 • sirova špargla u salatama
 • pečena špargla sa drugim povrćem
 • špargle sa špagetima
 • špargle na pari sa maslinovim uljem
 • dodajte je u čorbe
 • kremasta supa od špargli
 • pesto od špargle

Zašto se špargle smatraju afrodizijakom?

Jedan od faktora je svakako njen oblik! Arapski ljubavni priručnik napisan u 16. veku ostavio nam je informaciju da je špargla izuzetno snažan afrodizijak i arapski mudraci još poručuju da je konzumirate tokom tri uzastopna dana za najsnažniji efekat!

Špargla kao diuretik i detoks

Sveža špargla je jedan od najboljih izvora antioksidanasa – poput karotena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina. Svi oni čine da se unište slobodni radikali iz tela, što zauzvrat štiti od raka, neuro-degenerativnih oboljenja i virusnih infekcija. Špargla takođe sadrži i vitamina i minerale poput vitamina C, vitamina E i mangana.

Špargla takođe sadrži amino-kiselinu asparagin, koja može da sanira zadržavanje vode u telu, i tako deluje kao prirodan lek protiv nadutosti.

Zahvaljujući navedenom bogatom sastavu, špargla deluje kao prirodni diuretik, tj. podstiče izlučivanje nakupljene vode u organizmu, i detoksikaciju, tako da se preporučuje za čišćenje organizma od toksina i mršavljenje.

Ako ste čvrsto rešili da smršate i dovedete vašu liniju do savršenstva, i treba vam detox i ozbiljna podrška, za vas je tu Herbafast detox – limfna drenaža u kapsuli!

Herbafast detox doprinosi:

 • Eliminaciji viška vode
 • Eliminaciji toksina
 • Prečišćavanju organizma
 • Detoksikaciji organizma
 • Smanjenju celulita

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa