ŠTA SAM TO IZBACILA IZ ISHRANE KAKO BIH SMRŠALA?

sta-sam-izbacila-iz-ishrane
Kada se već dotičemo teme ishrane da vas pitamo – imate li i vi spisak hrane koju izbegavate kako biste održali balans? Ako je odgovor DA! Odmah na početku vas pozivamo da dobro pročitate naš spisak i možda sa svog dodate ono što smo mi propustili. Naravno, ne morate da poštujete sve, ali radi održavanja balansa i radi zdrave ishrane, dobro bi bilo da se što više ovih stavki nađe i na vašem spisku „zabranjene“ hrane. Pa da počnemo.

ŠEĆER I VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI

Da krenemo od onog standardnog i kod većine, očigledne stavke. Već je svima dobro poznato da slatkiši nikako nisu dobri, pogotovo kada govorimo o vitkim nogama bez celulita, zategnutom stomaku i željenom broju na vagi. Slatkiši svemu tome ne rade u prilog, a da ne pominjemo ostale zdravstvene probleme koji mogu da se jave zbog prekomernog unosašećera. Kazaćemo samo – dijabetes. Međutim, slatkiši su očigledna stavka i prva asocijacija jesu čokolade, torte, sladoledi, keksići i ostale poslastice. Međutim, važno je da obratite pažnju i na druge namirnice koje unosite u svoj organizam u toku dana, a koje takođe sadrže šećer i veštačke zaslađivače. Ne mora nužno to biti slatkiš, na primer, uzmite samo kesicu kečapa i okrenite poleđinu na kojoj je istaknut sastav, šećer ni njega nije zaobišao, kao ni mnoge druge namirnice. Budite oprezni, jer se šećer krije i pod drugim imenima, zato je važno da se dobro informišete i upoznate sa sastavom namirnica. Bili biste iznenađeni koliku količinu šećera zapravo unesemo u organizam u toku dana. secer-izbaciti-iz-ishrane

ZAŠTO REĆI NE VOĆNIM SOKOVIMA?

Stvarno, zašto? Pa od voća su! Evo još i piše 100% voće. U redu, ali šta piše i pored toga i šta se sve još nalazi u samom sastavu? Budite zaista oprezni kada su u pitanju voćni sokovi, pa čak nekad i oni sveže ceđeni, trebalo bi da znate kada je najbolje da ih pijete. Prirodni sokovi su savršeni onda kada tražite brzi način za napajanje neposredno pre treninga. Naravno, sveže ceđeni sokovi su uvek bolja varijanta od onih kupovnih, ali svakako imajte u vidu da i oni sadrže šećere (naravno, one prirodne). Umesto kupovnih sokova, savetujemo vam da uvek pre birate vodu kao osveženje, a ako vam nedostaje ukus, uvek možete dodati limun, mentu, limetu, krastavac i narandžu.

DRAGA GRANOLO ZBOGOM!

Sve te reklame, lepe slike iz restorana i prepune police u marketima koje prikazuju granolu kao idealan, zdrav i brz obrok. Međutim, da li je to zaista tako? Da li je granola zdrava? Granola možda jeste fotogenična i odličan je par uz smoothie, ali je isto tako „slatka prevara.“ Ne, granola nije zdrava i može biti zamka koja je puna kalorija i šećera. Kako bi se sve te žitarice spojile jedna za drugu, kako bi imale bolji ukus i kako bi mogle duže da stoje, proizvođači dodaju razne zaslađivače. Ako želite zdravu varijantu, napravite domaću granolu. Za to će vam biti potrebno jedno kratko upotstvo na googleu i jedan odlazak do zdrave hrane. granola-bar

HLEB I VARIJACIJE NA TEMU ZDRAVIH HLEBOVA

Izrazi kao što su, integralni, crni ili od 8 vrsta zrna, možda zvuče zdravo, ali to je to, samo zvuče, u 90% slučajeva nisu zdravi. Naravno, već znate i već toliko puta ispričana priča, hleb kao i bilo kakva vrsta testa se ne preporučuju ukoliko želite da se rešite viška kilograma. Zato, ako ste od onih „ne mogu da živim bez hleba“ pažljivo čitajte etikete na hlebu i uverite se da su sastojci zaista zdravi i da neće škoditi željenom broju na vagi i obimu na metru. Pored toga, uvek možete da umesite svoj hleb, naravno, opet uz oprez prilikom izbora sastojaka, a pre svega brašna.

ZDRAVE ENERGETSKE PLOČICE

Još jedna stavka slična onoj kao što je granola. Ako pakovanje i reklama kažu zdravo, ne mora nužno da znači da je tako! Sve će vam opet otkriti ona poleđina i tablica na njoj. Okrećete svoju omiljenu energetsku pločicu od ovsenih pahuljica, meda i sušenog voća, kad ono ĆAO ŠEĆERI. Iako ih mnogi uzimaju kao obrok i energiju pre treninga, savet je da onda ipak ovu naviku zamenite svežim voćem. integralne-plocice

MMMMMMMASNO I PRŽENO

Zvuk cvrčanja ulja iz tiganja, fino pohovano meso uz porciju još masnijeg pomfrita. Uopšte ne moramo dodatno da objašnjavamo zbog čega ova hrana nije zdrava. Hrana koja se ne kuva i ne sprema na pravi način gubi svoje hranljive vrednosti, a pored toga ne samo da gubi hranljive vrednosti već samim načinom spremanja možete odrediti da li će ta namirnica biti zdrava ili ne. Uzmimo samo za primer piletinu. Pohovana u ulju ili ona kuvana ili grilovana. Zna se odgovor. Naravno, ne treba izbaciti sve masti iz ishrane, samo one loše kao što su na primer trans masti i rafinisano ulje.

ZDRAV PLAN ISHRANE

Naravno, ovom spisku se uvek nešto može dodati i nešto oduzeti, neko bi dodao mlečne proizvode, dok neko ne može dan svoj bez njih da zamisli i to je sasvim u redu, ne odgovara svima sve i ne donose iste stvari svima rezultate. Ali ćemo se složiti da bi neke od ovih stvari sa spiska gore zaista zauvek trebalo izbegavati! Ono što vam može pomoći na putu ka rezultatu i u pravljenju jasnog plana jeste zdrav plan ishrane. Unapred ćete po danima znati kad šta treba da spremite, a i odlazak u nabavku će biti lakši jer ćete imati jasan plan obroka i spisak potrebnih namirnica, te će samim tim i verovatnoća da nešto nezdravo zaluta u vašu korpu, biti manja. Svoj besplatan mesečni online primerak plana ishrane možete dobiti uz bilo koji Herbafast.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa