„JEDITE VODU“

KAKO TO VODA (TEČNOST) TOPI KILOGRAME

Ako Vam i pored pridržavanja dijeta skidanje kilograma jednostavno ne uspeva, Vaš organizam je verovatno „žedan“? Stručnjaci i nutricionisti kažu da je 2-3l tečnosti dnevno potrebno! Da li poštujete ovo? Posledice nepoštovanja ovog pravila mogu biti surove, kao npr:

  • usporavanje razmene materija i blokiranje sagorevanja masti.

Prekinite taj začarani krug pomoću jednostavnog trika dr Meile Heršberg:

Uglavnom ne pijemo dovljno vode, tj retko ko ispunjava ovaj uslov jer je dokazano da kada smo pod stresom (skoro uvek ;)) jednostavno zaboravljamo da konzumiramo tečnost. Savet kanadske lekarke dr Meile Heršberg koja je kroz iskustvo naučila kako da „nadmudri“ telo da bi dobilo dovoljno vode je: “Jedite vodu!”

Saveti nutricionista širom sveta jeste: „Treba više da pijete!“ Najbolje bi bilo piti dve litre vode dnevno. Jedna američka studija potvrđuje da ko jede namirnice koje sadrže visok procenat vode, brže mršavi. Pacijentkinje u proseku gube oko četiri kilograma tokom nedelje, a odlično je i to što sa stomaka nestaju jastučići.

KOJE JE TO DEJSTVO TEČNOSTI?

Našim telom cirkuliše oko 45 litara vode koja prenosi hranljive materije do organa, održava sve hemijske procese, pospešuje razmenu materija i reguliše temperaturu tela. Ako količina vode u telu opadne, krv postaje gusta. Organi tada imaju problema sa obavljanjem funkcija, blokirana je razmena materija, a telo gubi energiju. Posledica toga je da se osećamo malaksalo.

KAKO TO VODA POMAŽE DA NE BUDEMO GLADNI?

Jedna čaša vode aktivira stvaranje motilina tokom jednog do dva sata. Motilin je hormon sitosti u želudačno-probavnom traktu koji “javlja” mozgu da ima dovoljno tečnosti za dobijanje potrebne količine energije. Ako se to ne dogodi, naš mozak šalje poziv u pomoć. Javlja se osećaj da hitno moramo nešto da pojedemo i tada uglavnom posegnemo za energetskim bombama, kao što su čokolada ili kolačići. Ako neko nerado pije, može i na drugačiji način da spreči nedostatak tečnosti u organizmu-tako što će jesti namirnice koje sadrže visok procenat vode. Te namirnice imaju dve prednosti: stvaraju osećaj sitosti i sadrže malo kalorija. S druge strane, visok procenat vode pomaže da zadovoljimo potrebu organizma za tečnošću. Pored toga, namirnice bogate vodom regulišu kućni saveti, smanjuju stvaranje insulina. To je osnovni razlog zašto jastučići na stimaku konačno nestaju.

PREDLOG NAMIRNICA KOJE SADRŽE VISOK PROCENAT VODE

Prilozi: kuvani krompir-80%, testenina dinstana-65%
Mlečni proizvodi: nemasni jogurt-89%, kefir-89%, mleko s niskim procentom masti-89%, feta sir-80%
Voće: limun-89%, grejpfrut-89%, narandža-86%, ananas-85%, jabuka-85%, grožđe-81%, banane-75%
Povrće: zelena salata-96%, krastavac-96%, paradajz-94%, šampinjoni-93%, karfiol-92%, keleraba-91%, paprika-90%, kupus-90%, šargarepa-89%.

Korpa