Saveti za zdrave, vitke poslovne žene

8 SATI UJUTRU: MRŠAVITE NA POTPETICAMA

Osobe koje nose udobnu obuću i odeću naprave dnevno 491 korak više od onih koji robuju stvarima, otkriva studija američkog Univerziteta sportske medicine. Ti koraci tokom dana, nedelja i meseci mogu da vas oslobode nekoliko kilograma.

8.30 SATI: SLUŠAJTE MUZIKU

Dok putujete na posao odlušajte neku omiljenu muziku, pesmu. istraživači sa Univerzitea u Sijetlu otkrili su da ritam muzike opušta i podstiče proizvodnju hormona koji popravljaju raspoloženje. Studija se odnosila na klasičnu muziku, ali je zabeleženo pozitivno dejstvo i drugih vrsta muzike.

9.30 SATI: PROTEGNITE SE

Ako dugo sedite podestite alarm koji će vas podsećati da treba da se s vremena n avreme protegnete, istegnete ruke, leđa. Za ovaj predah iskoristite nekoliko minuta. Smanjićete bol, sprečiti glavobolju.

10 SATI: TELEFONIRAJTE STOJEĆI

Iskoračite iz svoje stolice.
– Sve što možete da radite stojeći, radite u tom položaju. Sagorećete 50 kalorija više na pola sata ako se malo više aktivirate fizički dok ste u kancelariji- poručuje dr James Levine, naučnik i istraživač Mayo klinike.
Njegov predlog je da ne šaljete mejlove već poruke lično predajete kolegama, koristite stepenice umesto lifta i uvek telefonske razgovore obavljajte stojeći.

12 SATI: KVALITETAN RUČAK

Pauzu za ručak iskoristite da biste jeli. Izbegavajte grickanje za računarom- tako ćete jesti lošiju hranu i veće količine. Uz to, potrudite se da ručate zajedno sa omiljenim koleginicama. Smanjićete stres i povećati kognitivne sposobnosti.

14 SATI: POGLED KROZ PROZOR

Na kratko odmorite i „bacite“ pogled u svet napolju. Istraživači Univerziteta Vašington otkrili su da srce u kuca brže i mozak se rasterećuje lakše, umesto da gledate u zid ili neke papire.

17 SATI: IZBACITE SVE IZ SPAVAĆE SOBE

Ako je moguće, posao ostavite u kancelariji, a vreme kod kuće koristite da se opustite. Kada dođete kući pripremite zdrav i ukusan obrok. Ako baš morate da radite, onda izbegavajte da vam spavaća soba bude kancelarija i posao ne radaite u vreme predviđeno za spavanje – lakše ćete zaspati. U suprotnom svetlost monitora proizvodi melatonin hormon koji „kaže“ telu da nije vreme za san.

Korpa