Zaobiđite slatke sokove – Cedite voće i povrće!

Napici od sveže ceđenih plodova voća i povrća pomažu oraganizmu da se odbrani od toksina, pomažu jačaju imuniteta, vraćaju pozitivnu energiju, pomažu u slučaju prehlade, otklanjaju kašalj, a pre svega, osvežavaju

Sokovi od paradajza, šargarepe i cvekle su izuzetno zdravi, a u njima se čuvaju vlakna iz povrća koja ne samo da olakšavaju „putovanje” hrane kroz creva, već kao sunđer apsrobuju posebne materije – fitoncide, prirodnu varijantu antibiotika, koji sprečavaju rast štetne mikroflore creva i disbakteriozu, štiteći organizam od procesa fermentacije u crevima i pojave otrovnih materija. Takođe, za razliku od fabrički pravljenih sokova, prirodno ceđeni imaju manje natrijum hlorida (so), manje začina i šećera.

Sok od šargarepe

Među sokovima od povrća pravi favorit je sok od šargarepe. On je prirodni rezervat beta-karotina, koji se u organizmu prerađuje u vitamin pomaže i očima, disajnim putevima, a koža dobija snagu da se bori protiv sunca. Nekoliko kapi maslinovog ulja u soku od šargarepe pomaže organizmu da bolje apsorbuje vitamin koji razgrađuje masti. Otvara apetit i pomaže probavu. Od velike je pomoći za održavanje zdravih zuba i čvrstih kostiju.

Sok od cvekle

Dobar je za decu i to pomešan sa isceđenom šagarepom, zatim za trudnice i žene koje u toku ciklusa imaju obilna krvarenja. Svezi sok od cvekle ne može da se drži dugo van frižidera, jer se brzo kvari. Dnevno je dovoljna jedna čaša soka. Sok od cvekle ima odličan detoksikacijski efekat i efikasno čisti bubrege i jetru. Ipak, najbolje je da se ne pije u čistom obliku već kao koktel (pomešati 1/3 svežeg soka cvekle i 2/3 soka šargarepe).

Paradajz sok.

Crveni pigment paradajza likopen jača srce i krvotok i može da smanji rizik oboljevanja od raka. Sveži sok od paradajza je jedan od najkorisnijih sokova koji ima alkalnu reakciju, pod uslovom da se ne uzima u kombinaciji sa koncentrovanim šećerom i skrobom, jer će tada reakcija biti kisela. Stimuliše stvaranje želudačnog soka i poboljšava rad srca. Uzimanjem samo jedne čaše soka od paradajza obezbeđuje se polovina dnevne potrebe za vitaminima A i C.

Sok od peršuna.

Izuzetno je dobar kao diuretik i to posebno za eliminisanje urinarnih infekcija izazvanih bakterijama kao što je ešerihija koli. Peršunov sok nikada ne treba piti posebno u količinama većim od 30 do 60 ml. Ovu količinu je bolje pomešati sa sokovima od šargarepe, zelene salate, spanaća ili celera. Sveži sok od peršuna blagotvorno deluje na razmenu kiselina u organizmu i održavanje normalne fukcije nadbubrežne i štrcaste žlezde. Elementi koje sadrži nalaze se u međusobnom odnosu koji doprinosi jačanju krvnih sudova, posebno kapilara i arterija. Sok od peršuna je odlično sredstvo u slučaju obolenja urinarno-genitalnog trakta i veoma pomaže kod kamena u bubrezima i žučnoj kesi, mokraćnoj bešici, kod nefritisa i kod drugih bolesti bubrega. Sok od peršuna se uzima u kombinaciji sa sokom od šargarepe, u odnosu 1:3, kada treba brzo ojačati vid oslabljen napornim radom . Ovaj sok takode poboljšava disanje i rad srca. Ne treba ga piti kod upale bubrega. Koristi se i kod visokog krvnog pritiska. Preporučena količina soka od peršuna za jednu upotrebu je najviše jedna supena kašika.

Korpa