10 načina da brže sagorite kalorije

Manje jedete, više vežbate, pijete dovoljno vode a kilogrami su i dalje tu? To se dešava zato što  vaš organizam štedi energiju i neće da se oslobodi rezervi koje je stvorio ( sa njima se organizam hrani kada vi krenete na dijetu).

Evo rešenja, otkrićemo vam kako da naterate organizam da  brže sagoreva kalorije:

  • Svedite unos šećera na minimum! Znamo da je veliko zadovoljstvo uz jutarnju kafu kombinovati keks, ali zaustavite se. Ograničite unos keksa, soka, čokolade, kolača i drugih glikemijskih proizvoda. Kalorije koje unesete uzimajući kolač ili tortu zahtevaju mnogo jači trening. Takođe, hleb, testeninu i rafinisani pirinač zamenite integralnim verzijama, bogate biljnim vlaknima.
  • Biljna vlakna! Vlakna su neophodna za zdravlje digestivnog trakta, što je preduslov za opšte dobro zdravlje. Ona ubrzavaju varenje i utiču da se kalorije brže sagore. Treba da budu glavni sastojak u vašem meniju ukoliko želite da izgubite na težini. Jedite više žitarica od celog zrna, pasulj, krompir, grašak, kruške, bobičasto voće, urme, badem. Ukoliko želite da izgubite na težini i potreban vam je neki suplement kako bi vam pomogao u tome, opredelite se za dijetetske suplemente na bazi biljnih vlaka. Neštetite organizmu a dobijate dobre rezultate.
  • Ugljeni hidrati, masti i proteini moraju biti u balansu. Telo koristi kalorije da bi stvorilo energiju. Da li ste znali da, u proseku, i proteini i ugljeni hidrati imaju po četiri kalorije po gramu , dok jedan gram masti sadrži 9 kalorija.  Naravno nisu svi ugljeni hidrati isti i treba voditi računa koji ugljeni hidrati se koriste. Preferirajte one koji se nalaze u namirnicama prirodnog porekla koje nisu industrijski obrađene: ječam, ovas, zob, kupus, pasulj, grašak, šargarepa, paradajz , smokve, urme, jabuke, banana. Manjak ugljenih hidrata utiče na manje energije u organimu, umor dok višak ugljenih hidrata (pre svega unet putem šećera)  može da izazove dijabetes, začepljenje krvnih sudova, prekomeran broj kilograma. Zato pažljivo birajte koje ugljene hidrate unosite.
  • Masti.Pažljivo birajte koje masti koristite jer neke usporavaju vaš metabolizam dok ga druge ubrzavaju. Preferirajte maslinovo ulje i ulje plave ribe. Setite se da zdravi ugljeni hidrati i proteini imaju znatno manje kalorija od masti. Masti svedite na minimum.
  • Doručak je najvažniji! Ne kažu džabe – Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju. Da bi se organizam pokrenuo potrebno mu je “gorivo”, dajte mu najaču snagu za doručak. Jaja, integralne žitarice, orasi, semenke i sveže voće su odličan izbor za doručak.
  • Smanjite stres. Stres utiče na emotivno stanje osobe. Emotivne trzaje telo shvata kao alarm koji mu sugeriše da zadrži masti i pravi rezerve. Zato kada se psihički stabilizujete, telo će brže sagorevati  kalorije. U toku stresa pažljivo birajte namirnice koje uzimate, manje slatkiša i više vlakana, kako ne biste dodatno otežali posao kada stresan period prođe!
  • Pravilno dišite. Da li ste znali da su pravilno disanje i apetit povezani? Pitate se kako? Pre obroka  5 puta udahnite duboko iz stomaka, udišite 2-3 sekunde, a potom izdišite 5 sekundi. Tako će vam se aktivirati parasimpatički nervni sistem , koji usporava gutanje hrane i daje vreme stomaku da pošalje signal mozgu pre nego što se prejedete. Tako da pravilno disanje smanjuje apetit ali i pomaže da se kalorije brže sagore.
  • Užina na svaka 3 sata. Ako hoćete da vaše telo brže sagoreva kalorije nema gladovanja, nivo šećera u krvi se mora držati u normali! Jedite redovno, pametno i količinski dovoljno (ne previše). Između obroka bi najbolje bilo da uzmete sezonsko voće koje je bogato biljnim vlaknima.
  • Vežbajte! Budite aktivni svakog dana. Izdvojite bar 30 minuta za obavljanje omiljene fizičke aktivnosti. Vežbanje ima višestruko dejstvo za vaš organizam – ubrzava vaš metabolizam, kalorije se brže sagorevaju, čini vas zdravijim ali i atraktivnijim.
  • Nemojte da jedete noću! Kao što smo rekli večeru dajte neprijatelju. Kalorije koje unosite uveče direktno se pretvaraju u masne naslage i talože se oko stuka i butina.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa