Nežna i snažna breza – kraljica detoksa!

Breza je jako izdržljivo drvo koje potiče iz Evrope i nekih delova Azije. U drevna vremena, pripisivala su joj se i magična i medicinska svojstva. Njena beličasta kora ljušti se i uvija slično papirusu na kojem su pisali stari Egipćani, pa otud i brezin zvanični naziv – Betula papirifera. Za pravljenje lekova koriste se listovi, kora i pupoljci drveta. Stablo je vretenasto, sa malim račvama na donjem kraju. Breze “vole” vlažna mesta i uspevaju u otvorenim i gustim šumama, pa vrlo često na stablu rastu lišajevi, dok se mahovine mogu naći u podnožju gde se skuplja vlaga.

Breza ima magične, lekovite moći 

Lekovita svojstva breze doprinose:

  • Ublažavanju bola u zglobovima
  • Izbacivanju kamena u bubregu i/ili bešici
  • Ublažavanju infekcije bubrega, bešike ili uretre (infekcije urinarnog trakta ili UTI)
  • Ublažavanju grubih, ljuskavih, mrlja na koži uzrokovane dugotrajnim izlaganjem suncu (aktinička keratoza)
  • Ublažavanju perutanja kože glave i gubitka kose
  • Detoksu organizma
  • Ublažavanju menstrualnih tegoba
  • Regulisanju krvnog pritiska i holesterola
  • Pospešivanju mršavljenja i uklanjanja celulita.
Lekoviti listovi i grančice breze deluju odlično kao protivupalni analgetik. Grančice se beru u proleće, kada sok počne da se kreće nagore do vrhova grana, kao i tokom leta. Kako se jesen približava, proizvodnja terpena opada, da bi se u proleće ponovo pojačala. Ulje breze je korisno u lečenju reumatizma, artritisa, kalcijumovih stimulusa, edema srca i bubrega, hroničnog cistitisa i visokog holesterola, a dobija se tako što se grančice natapaju visokootpornim alkoholom da bi se ekstrahovalo i sačuvalo ulje (terpen), koje sadrži metil salicilate. Listovi se sakupljaju u proleće kada se potpuno otvore ujutru pre nego što dnevna vrućina oslobodi eterična ulja, i suše za upotrebu u toplim napicima. Kora breze se takođe može koristiti za pripremu čaja. Breza ima adstringentna svojstva te brzo steže površinu sluzokože ili povređene kože. Zato se često koristi za ublažavanje kožnih osipa i vlažnih ekcema. Vrlo često se koristi za infekcije urinarnog trakta koje utiču na bubrege, bešiku i uretru, kao diuretik za povećanje izlučivanja urina ili u terapiji hidriranja za čišćenje urinarnog trakta. Breza se koristi i u terapiji lečenja gubitka kose i pročišćavanja krvi.  Breza

Tonik od breze za osetljivu kožu

Potopite 30 gr osušenog lišća breze u 0.5 L vode, na 4 sata, procedite i koristite lekovitu infuziju umirivanje i lečenje kože.

Betulin iz breze

Kora i srž breze sadrže lekovita ulja, uključujući i betulin. U studijama, betulin je pokazao biološke aktivnosti sa očiglednim pozitivnim efektima na regulaciju unosa i apsorpcije glukoze, lučenje insulina i dijabetičku vaskularnu disfunkciju. Prednosti betulina se ne završavaju tu, jer on ima i antiinflamatorno, analgetičko i antivirusno dejstvo u telu. Lekovito ulje od brezine kore, štapića i listova daje efikasno ulje za masažu protiv bolova.

Breza – kraljica detoksa i eliminisanja celulita

Breza je gorka i, poput sličnih biljaka, deluje kao stimulans probavnog sistema. Veoma bogata mineralima, aminokiselinama i vrednim elementima u tragovima, doprinosi neutralisanju negativnih efekata neaktivnog načina života, hroničnog stresa ili neuravnotežene ishrane i na taj način utiče na povećanje vitalne energije. List breze je, pored herbe rastavića, lista Java čaja i ploda kleke, aktivni sastojak Herbafast Detox-a, koji čisti organizam, izbacuje višak nagomilane vode i toksina iz organizma. U kombinaciji, sa navedenim sastojcima, breza pospešuje izlučivanje urina, čisti, jača i podmlađuje organizam, odstranjuje kiselinu iz organizma, pospešuje mršavljenje i uklanjanje celulita, ublažava menstrualne tegobe, poboljšava koncentraciju, reguliše krvni pritisak, ublažava upalu mišića, olakšava varenje hrane. Herbafast Detox je svima koji vode računa o ishrani i žele da odrade kuru čišćenja organizma ili su na postu. Zato se preporučuje na početku procesa zdravog mršavljenja.    

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa