Cedjeno voće i povrće – Eliksiri za sve i svašta

Svima je poznato da je cedjeno voće i povrće nešto veoma zdravo i dobro za naš organizam. Ali da li ste znali da različiti plodovi kada se iscede utiču na različite DOBRE stvari u našem organizmu.

Napici od sveže ceđenih plodova voća i povrća oslobađaju organizam od toksina, jačaju imunitet, vraćaju energiju, pomažu u slučaju prehlade, otklanjaju kašalj, a pre svega, osvežavaju

Sok od šargarepe.

Među sokovima od povrća pravi favorit je sok od šargarepe. On je prirodni rezervat beta-karotina, koji se u organizmu prerađuje u vitamin pomaže i očima, disajnim putevima, a koža dobija snagu da se bori protiv sunca. Nekoliko kapi maslinovog ulja u soku od šargarepe pomaže organizmu da bolje apsorbuje vitamin koji razgrađuje masti. Otvara apetit i pomaže probavu. Od velike je pomoći za održavanje zdravih zuba i čvrstih kostiju.

Sok od cvekle

Dobar je za decu i to pomešan sa isceđenom šagarepom, zatim za trudnice i žene koje u toku ciklusa imaju obilna krvarenja. Svezi sok od cvekle ne može da se drži dugo van frižidera, jer se brzo kvari. Dnevno je dovoljna jedna čaša soka. Sok od cvekle ima odličan detoksikacijski efekat i efikasno čisti bubrege i jetru. Ipak, najbolje je da se ne pije u čistom obliku već kao koktel (pomešati 1/3 svežeg soka cvekle i 2/3 soka šargarepe).

Paradajz sok

Crveni pigment paradajza likopen jača srce i krvotok i može da smanji rizik oboljevanja od raka. Sveži sok od paradajza je jedan od najkorisnijih sokova koji ima alkalnu reakciju, pod uslovom da se ne uzima u kombinaciji sa koncentrovanim šećerom i skrobom, jer će tada reakcija biti kisela. Stimuliše stvaranje želudačnog soka i poboljšava rad srca. Uzimanjem samo jedne čaše soka od paradajza obezbeđuje se polovina dnevne potrebe za vitaminima A i C.

Sok od peršuna

Izuzetno je dobar kao diuretik i to posebno za eliminisanje urinarnih infekcija izazvanih bakterijama kao što je ešerihija koli. Peršunov sok nikada ne treba piti posebno u količinama većim od 30 do 60 ml. Ovu količinu je bolje pomešati sa sokovima od šargarepe, zelene salate, spanaća ili celera. Sveži sok od peršuna blagotvorno deluje na razmenu kiselina u organizmu i održavanje normalne fukcije nadbubrežne i štrcaste žlezde. Elementi koje sadrži nalaze se u međusobnom odnosu koji doprinosi jačanju krvnih sudova, posebno kapilara i arterija. Sok od peršuna je odlično sredstvo u slučaju obolenja urinarno-genitalnog trakta i veoma pomaže kod kamena u bubrezima i žučnoj kesi, mokraćnoj bešici, kod nefritisa i kod drugih bolesti bubrega. Sok od peršuna se uzima u kombinaciji sa sokom od šargarepe, u odnosu 1:3, kada treba brzo ojačati vid oslabljen napornim radom . Ovaj sok takode poboljšava disanje i rad srca. Ne treba ga piti kod upale bubrega. Koristi se i kod visokog krvnog pritiska. Preporučena količina soka od peršuna za jednu upotrebu je najviše jedna supena kašika.

Sok od celera.

Sadrži puno kalcijuma. Zahvaljujući tome, ovaj -napitak pomaže izbacivanju toksina. Mnogima ovaj sok u čistom obliku nije baš ukusan. U tom slučaju može da se razblaži i pomeša sa drugim sokovima od povrća. Kombinacija soka od celera sa sokom od šargarepe pomaže obnavljanje nerava. Sok od celera povećava tonus, poboljšava apetit i ima diuretički i laksativni efekat. Posebno se preporučuje gojaznim koji imaju poremećenu razmenu materija. Preventivno, dovoljno je uzimati jednu do dve kafene kašičice soka od celera, tri puta dnevno pola sata pre jela.

KAKO PITI?

Oko 20-30 minuta pre jela. Druga varijanta – dva sata pre jela. Zalivanje hrane sokovima u nekim slučajevima može biti čak i štetno.

Kroz cevčicu ih u malim gutljajima. Većina svežih sokova agresivno deluju na zubnu gled. Sok će najbolje delovati ako je dovoljno vremena pomešan sa pljuvačkom. E1 Kure od 2 do 5 nedelja sa KM prekidom od desetak dana. Najbolje je posavetovati se sa lekarom.

Dodavati samo vodu. U napitak ne treba stavljati so ili šećer – lekovit efekat će u tom slučaju biti manji.

Oslušnite svoje potrebe. Sveži sokovi imaju veoma snažan uticaj, pa ne preterujte.

OPREZ

Roditelji deci daju često i po nekoliko čaša ceđenog soka dnevno, misleći da tako obezbeđuju vitamine koji su potrebni za rast i razvoj. Međutim, fruktoza iz prirodnih sokova na osnovu najnovijih studija, nije preporučljiva.

Njen visok glikemijski indeks provocira nivo šećera, pa je dovoljno jedna do dve čaše dnevno. Procenat šećera iz prirodno ceđenih sokova je veliki što utiče na stvaranje takozvane masne jetre. Najbolje je za decu da se sokovi zamene svežim voćem.

-Izvor: dijetaplus.com

Korpa