Eksperiment: doručak sa/bez vlakana

Eksperiment: Doručak sa i bez biljnih vlakana

U poslednje se vreme puno priča o biljnim vlaknima kao veoma bitnim u tzv. fit ishrani.

Ako se pitate zašto su ta famozna biljna vlakna bitna, možda vam ovaj eksperiment da informaciju!

U eksperimentu su učestvovale dve grupe žena koje su doručkovale identično po broju kalorija i po broju ugljenih hidrata, , proteina i masti. Prva grupa uzimala je doruak sa niskim glikemijskim indeksom (bogat biljnim vlaknima), a druga sa visokom glikemisjkim indeksom (siromašan vlaknima).

Tri sata nakon, učesnice eksperimenta su trenirale 50 minuta, u niskom intenzitetu (lagani džoging, lagana vožnja bicikla…) tokom čega im je merena potrošnja masti, ugljenih hidrata i proteina („goriva“) metodom indirektne kalorimetrije.

Eksperiment je pokazao da su dame koje su bile na doručku pojačanom vlaknima sagorele dva puta više masti u toku treninga nego dame koje su bile na doručku siromačnom na vlankima.

Jedan od dobrih zaključaka za sve ranoranioce i ljude koji vežbaju ujutru (na primer, trkači koji žele da izbegnu visoke temperature preko dana) jeste da ovakav doručak može biti dobra zamena za jutranji treninga na prazan stomak. Smatra se da trening pre doručka najbolje “prži” masti, te eto još jednog saveta mladim i zaposlenim ljudima da možda pre posla svrate na do lokalne staze i istrče par krugova.

Korpa