септембар 20, 2017

Herbafast proizvodi su bez glutena

Do sada ste već sigurno čuli za ishranu bez glutena i da je neko na režimu ishrane bez glutena. A šta to u stvari znači?

Gluten je lepljiva supstanca zbog koje je testo tako elastično, a pored toga, nalazi se u proizvodima koje svakodnevno konzumiramo. Ima ga u pšenici, ječmu, raži, kao i u mnogim proizvodima od brašna, što znači da je i glavni sastojak u pekarskoj industriji.

Gluten možete pronaći i u grickalicama, industrijskoj hrani, a skriven je i u aditivima, različitim stabilizatorima hrane, pa čak i u sredstvima za održavanje higijene usta, ali i u mnogim lekovima.

Iako ne postoje zvanični podaci koliko obolelih ima u Srbiji, predviđa se da jedna od 100 osoba ima celijakiju, a da je na deset ili čak 12 obolelih samo jedan slučaj prepoznat.
Zbog toga što su simtomi mnogobrojni, lekarima je često otežano njeno prepoznavanje kao i adekvatna terapija pacijenata.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Alergija na gluten se ne ispoljava kod svih obolelih na isti način, te je zbog toga njena dijagnoza lekarima otežana. Neki od najčešćih simptoma koji se javljaju jesu:

-poremećaji varenja
-učestale i tečne stolice
-nadutost trbuha
-gubitak apetita
-gubitak mišićne mase
-prisutnost anemije
-afte u ustima
-karijes i oštećenje zuba…

Upravo zbog ovakvih mnogobrojnih simptoma, alergiju na gluten lekari nazivaju “bolest kameleon” jer se veoma teško otkriva i često se vrlo malo razlikuje od ostalih zdravstvenih tegoba.

INTOLERANCIJA NA GLUTEN – CELIJAKIJA

Celijakija je autoimuna bolest koju karakteriše intolerancija na gluten. Kada se obolelom ustanovi celijakija, potrebno je da se pridržava propisane bezglutenske dijete. U suprotnom, simptomi će se pogoršavati i nastaće oštećenje sluzokože tankong creva, odnosno crevnih resica. Ukoliko dođe do njihovog zapaljenja prestaje njihova osnovna funkcija – apsorpcija hranljivih materija. Ukoliko se to dogodi, smanjuje se mogućnost organizma da varenjem dolazi do vitamina i minerala, belančevina, ugljenih hidrata i masti iz hrane koju unosimo. Na ovaj način gluten može da šteti i drugim sistemima u organizmu.

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE CELIJAKIJA?

Celijakiju je moguće dijagnostikovati puten krvi i biopsijom creva. Najčešće se prvo rade testovi putem krvi, a biopsijom creva se uspostavlja definitivna dijagnoza.
Kada govorimo o lekovima kojima je moguće izlečiti celijakiju, taj broj se svodi na broj 0. Jedini lek za obolele od celijakije je izbegavanje glutena, odnosno bezglutenska dijeta.

HERBAFAST PROIZVODI BEZ GLUTENA

Svesni toga da mnogi proizvodi na našem tržištu još uvek nisu prilagođeni potrebama ljudi koji su alegrični na gluten, sa ponosom možemo reći da svi naši proizvodi nose znak precrtane pšenice na sebi.
Svi oni koji su alergični na gluten, kao i svi oni koji se trude da izbace gluten iz svakodnevne ishrane, znaju da ovaj znak potvrđuje da je proizvod siguran za korišćenje i da garantuje njihovu bezbednost.

 

 

Blog, Edukacija

Napišite odgovor

avatar

Ovaj sajt koristi Akismet kako bi smanjio broj spam komentara. Pročitajte politiku privatnosti.

  Obaveštenja  
Obaveštavaj me o

Voliš popuste? Želiš sveže vesti iz sveta uspešnih i zdravih?

Prijavi se na Herbafast zdravu newsletter listu i do par puta nedeljno će na tvoju email adresu stizati zanimljive vesti iz sveta zdravog života i mršavljenja. Šaljemo i poklone, popuste i akcije ;)

Tvoje informacije neće biti zloupotrebljene niti dalje prosledjivane