Kako čili paprika pomaže mršavljenju?

Čili paprika

Kapsaicin u čili paprici ubrzava metabolizam i poboljšava mršavljenje. Da li je to mit ili istina?

Čili paprika ili ljuta paprika je superhrana za gubitak težine koje treba da bude deo svake zdrave ishrane. Kapsaicin kao glavna aktivna komponenta prisutan je u čili paprikama. On ima sposobnost da ubrza metabolizam i olakša proces mršavljenja, pokazala su nova naučna istraživanja. U nastavku vam otkrivamo kako čili paprike mogu pozitivno uticati na vašu težinu.

Kapsaicin i metabolizam

Kapsaicin je već poznat po svojoj upotrebi u tretmanu za bol i upalu zglobova. Pekinški istraživači tvrde da kapsaicin može da pomogne i u borbi protiv gojaznosti. Studija je pokazala da je konzumiranje hrane koja sadrži kapsaicin povezano sa manjom mogućnošću gojenja. Rezultati su pokazali da su gojazne osobe tokom istraživanja u roku od 3 meseca izgubile u proseku približno 1 kg koristeći kapsule sa kapsaicinom. Time je dokazano da kapsaicin postiže ove efekte povećanjem telesne temperature i potrošnje kiseonika.

Verovatno ste primetili da počinjete da se znojite nakon što pojedete nešto jako začinjeno? To je delom željeni efekat koji povećava potrošnju kiseonika i podiže telesnu temperaturu kako bi se sagorela mast. Aktivna komponenta prisutna u čili paprikama izaziva višak toplote i čini je preljutom za rukovanje.

Kako čili paprike podstiču gubitak težine?

Šta se dešava u telu kada konzumirate ljute paprike? Jedna studija sprovedena u Americi pokazuje da, što ste topliji, manji je vaš apetit. To znači da što više tople hrane konzumirate i ostanete topli iznutra, manje ćete jesti. Međutim, nije samo smanjenje unosa hrane u pitanju, već i ubrzanje metabolizma koje pomaže u mršavljenju.

Jednostavno rečeno, čili paprike ubrzavaju vaš metabolizam, čineći ih odličnim sagorevačem masti. Naravno, sve to uz pretpostavku da se obrok priprema na zdrav način. Međutim, važno je da ne zaboravite na kontrolu porcija, kako biste osigurali da ne unesete previše kalorija, koje bi mogle poništiti prednosti kapsaicina.

Toplota koja se stvara konzumacijom kapsaicina rezultira procesom termogeneze. Ovaj proces pretvara masti u toplotu, što dovodi do sagorevanja masti i mršavljenja.

Pravilan unos čili paprika u ishrani

Iako su čili paprike korisne za gubitak težine, važno je koristiti ih umereno. Važno je da ih kombinujete sa drugim namirnicama kako biste izbegli gastrointestinalne probleme. Ako niste ljubitelj ljutih jela, možete birati čili paprike koje su blago ljute. Umerena konzumacija čilija idealna je za telo. Nemojte jednostavno konzumirati ogromne komade čilija, jer bi to moglo dovesti do čira na želucu. Vaše telo će se vremenom naviknuti na začine, a čili paprike možete dodavati uz pečeno ili dinstano povrće, salate i druga jela. Čak možete birati tamnu čokoladu sa čilijem za desert.

Ishrana koja uključuje čili poznata je po smanjenju žudnje za hranom. Jedno istraživanje sprovedeno nešto manje od deset godina, pokazalo je da su ljudi koji su jeli ljutu papriku prijavili osećaj sitosti i nedostatak želje za hranom.

Crvene čili paprika poznate su po podsticanju metabolizma i ubrzanju tela u pretvaranju konzumirane hrane i pića u energiju bržim tempom! Povećana metabolička stopa pomaže telu da održava određenu telesnu konstituciju, jer telo nastavlja da pretvara esencijalne hranljive materije u energiju i sagoreva masti istovremeno.

Važno je napomenuti da ishrana koja uključuje čili nije prikladna za sve. Osobe koje uzimaju lekove koji usporavaju zgrušavanje krvi, imaju visok krvni pritisak ili su trudne ili doje, trebaju se konsultovati sa svojim lekarom pre nego što uvrste čili u svoju ishranu.

Ljuta zimnica

Poznato je da se zimi nekako najviše gojimo. Najpre zato što je to vreme slava pa se i dobro jede. Hladno vreme donosi određenu dozu neraspoloženja i depresije u naš životu, pa većina lek pronalazi u dobroj hrani. I kada primetimo da smo nabacili šlauf oko stomaka, onda uglavnom bude kasno da se sredimo za Novu godinu i odabrana haljina ostaje da visi u plakaru čekajući neku novu priliku. A mi se tešimo time da je hladno i normalno da obučemo oversajz haljinu ili džemper koji će delimično prekriti naš višak.

Uzimajući u obzir prethodna saznanja, kao i tradicionalnu pripremu zimnice u našim krajevima, sada imate još jednog saveznika koji će vam pomoći da kontrolišete svoj apetit čak i tokom zime. Uključite u svoju ishranu po jednu ljutu papričicu iz mamine zimnice – dobro će vas zagrejati u hladnim danima a dodatno će kao tajni saveznik raditi na sagorevanju masnih naslaga sa stomaka i bokova.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa