Koliko puta dnevno treba jesti da održimo kilažu?

Zabrinuti ste oko svoje kilaže? Neka klinička istraživanja pokazuju da 2 veća obroka dnevno mogu više koristiti od više manjih obroka, čak i kada unosite jednak broj kalorija.

Kako se vi hranite? Više manjih ili par velikih obroka?

U istraživanju su učestvovale osobe koje pate od dijabetesa 2. Merili su ih 12 nedelje uz odredjenu ishranu. Jedna gupa je svaki dan jela 3 obroka i 3 užine, dok je druga grupa jela 2 veća obroka (doručak i ručak). Bitno je da su obe grupe unosile istu količinu kalorija i nutritivih vrednosti.

Rezultat: učesnici druge grupe nakon isteka 12te nedelje smanjili BMI za čak 3 puta više u odnosu na prvu grupu.

Kada smanjimo unos kalorija metabolizam se usporava. U ovom slučaju su osobe, koje su jele 2 obroka dnevno, održale metabolizam jednako brzim, kao i osobe koje su jele 6 puta dnevno. Naučnici veruju da je razlog taj što telo mora potrošiti više energije da bi razgradilo veći obrok.

Naučnici ističu da je istraživanje sprovedeno na osobama koje pate od dijabetesa tipa 2 i da ne znači da bi ovakav režim prehrane odgovarao svima.

Prethodna istraživanja su pokazala da više manjih obroka u danu održava apetit pod kontrolom, a nivo šećera ostaje stabilan. Na taj način se smanjuje učestalost žudnje za grickalicama, što pospješuje mršavljenje.

Čak i autori istraživanja ističu da konzumiranje samo 2 obroka dnevno nije dobra strategija za mršavljenje, barem ne za sve. Najbolje bi bilo kada bi jeli obilniji doručak i ručak, a laganiju večeru.

Ako ste skloni grickanju tokom dana, „slušajte vaš organizam“. Ponekad je to zapravo žeđ, ponekad glad, a ponekad je u pitanju pad nivoa šećera.

Vaše grickalice trebaju biti pune vlakana, a sadržavati malo kalorija. Na taj način ćete ostati duže siti i sprečiti nakupljanje suvišnih kilograma.

Korpa