Lubenica – savršena za mršavljenje tokom leta

Lubenica može pomoći i u mršavljenju, a ako odlučite da detoksikujete organizam lubenicom, najbolje je da detoksikacija traje od 9 do 13 dana.

Ovo voće pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno deluje na probavni trakt. Osim toga, lubenica je prirodno slatka, pa vam može pomoći i kada nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom.

Vlakna kojima lubenica obiluje držaće vas sitim i sprečiti prejedanje. Ali, iako je bogata hranjivim materijama i ima malo kalorija, lubenica ima visoki glikemijski indeks.

[ht_pullquote]- Kod ljudi koji su osetljiviji na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinovati sa namirnicama niskog glikemijskog indeksa, na primer orašastim plodovima, trešnjama, raženim hlebom, sočivom, jabukama… To ne mora biti u istom obroku, ali imajte na umu da bi u idućem obroku trebalo pojesti namirnicu niskog glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice – savetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš.[/ht_pullquote]

Kako biste, nakon što ste prošli dane dijete s lubenicom, održali proces mršavljanja, zamenite sve sokove običnom vodom i lubenicom: dve kriške lubenice iseckajte na manje komade i zamrznite ih. Potom šaku zamrznutih komadića stavite u čašu i dodajte vodu. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blagi ukus. Nakon što popijete vodu, pojedite lubenicu.

9 činjenica o lubenici:

1. Ima malo kalorija

Lubenica je vrlo niske energetske vrednosti i sadrži samo 26,5 kalorija u 100 g. Ona je odlična za rehidraciju.

2. Održava ph vrednost neutralnom

Većina namirnica koje svakodnevno unosimo povećavaju kiselost krvi, dok se naš organizam bori da ph vrednost održi neutralnom. Lubenica spada u alkalizirajuće namirnice smanjuje kiselost našeg organizma.

3. Dobar antioksidant

Ova letnja poslastica jako je dobar izvor antioksidanata, pre svega vitamina C, vitamina A, beta karotena, kao i jedinjenja iz grupe karotenoida-likopena. Ovi snažni antioksidanti neutrališu slobodne radikale, koji mogu da prouzrokuju brojne štetne transformacije, kao što je hemijska transformacija holesterola koji se nakon toga lepi za zidove krvnih sudova i može da prouzrokuje transformaciju ćelija debelog creva i tako dovede do kancerogenih promena ovih ćelija; pojačavaju napade astme jer dovode do sužavanja disajnih puteva, pojačavaju zapaljenje zglobova koje prati artritis itd. Dobra vest je da su brojna istraživanja dokazala da unos hrane koja je obogaćena vitaminom C i beta karotenom, kao što je lubenica, sprečavaju srčana i kancerogena oboljenja.

4. Izvor vitamina

Lubenica je dobar izvor vitamina B grupe, posebno vitamina B6 i B1 koji su vrlo značajni za proizvodnju energije u ćelijama, a koju mišići troše tokom napora. Dakle, lubenica pomaže da se ne osećate umorno i da imate više energije!

5. Izvor magnezijuma i kalijuma

Ovo letnje osveženje je dobar izvor magnezijuma i kalijuma. Nedostatak magnezijuma je vrlo često uzrok grčeva u mišićima, a kalijum se vrlo brzo gubi iz organizma znojenjem, i vrlo je važno nadoknaditi ga.

6. Omogućava visok unos tečnosti

Uživanje u lubenici znači i visok unos tečnosti što će zasigurno prijati vašim bubrezima i bešici.

7. Snižava krvni pritisak

Ona je dobar izvor citrulina – amino kiseline koju naš organizam koristi za proizvodnju supstanci koje snižavaju krvni pritisak, ali i supstanci koje su značajne za obolele od diabetesa tipa II jer povećavaju osetljivost na insulin.

8. Smanjuje rizik određenih bolesti

Unosom tri šolje voća na dan značajno smanjujete rizik od nastanka degenerativnih bolesti očiju – lubenica je idealan izbor, niskokalorična je, osvežavajuća i rehidrirajuća.

9. Pomaže gubitak kilograma

Lubenica pomaže u smanjenju kilograma, posebno ako je pojedete pre obroka, npr. pre ručka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa