Mikrobiom creva i njegov značaj za gubitak težine

Mikrobiom

 

Ako želiš da pronađeš ravnotežu između zdravlja i fitnesa, treba da znaš koliko značaja  mikrobiom ima za tvoj put ka postizanju željene težine. Mikrobiom, zajednica mikroorganizama u tvom digestivnom traktu, sve više dobija na značaju kad je reč o gubitku težine. Zdravlje tvog crevnog sistema, ključnog dela ovog nevidljivog sveta, može biti presudno za uspešno mršavljenje.

Mikrobiom: Uloga u regulisanju telesne težine

Mikrobiom nije samo skup bakterija; on je kao tvoj lični nutritivni tim. Utiče na tvoj metabolizam, apsorpciju hranljivih materija i regulisanje telesne težine. Zdrav mikrobiom može zapravo podržati efikasnije mršavljenje.

Mikrobiom predstavlja kompleksnu zajednicu mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice, i viruse, koji naseljavaju naš digestivni trakt. Ovi mikroorganizmi nisu samo „loše bakterije“ koje se bore protiv našeg zdravlja. Naprotiv, mnogi od njih su ključni za pravilno funkcionisanje našeg sistema varenja i imunološkog sistema.

Značaj mikrobioma se ogleda u njegovoj sposobnosti da utiče na naš metabolizam. On pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija, što direktno utiče na našu telesnu težinu. Zdrav mikrobiom doprinosi efikasnijoj obradi hrane, čineći proces varenja boljim i podržavajući naš metabolizam, što može olakšati mršavljenje.

Važno je razumeti da zdrav mikrobiom creva može pomoći u održavanju zdravog apetita, smanjenju upala u organizmu, i boljoj regulaciji nivoa šećera i masti u krvi. Sve ove funkcije zajedno doprinose boljem zdravlju i olakšavaju proces gubitka težine.

Studije su pokazale da određene bakterije u crevima mogu imati direktnu ulogu u regulisanju telesne težine. Na primer, nedostatak određenih korisnih bakterija povezan je sa sporijim metabolizmom i poteškoćama u njenom gubitku. Stoga, održavanje raznovrsnog i zdravog mikrobioma može biti ključno za postizanje i održavanje zdrave težine.

Sve ovo ukazuje na važnost održavanja ravnoteže i zdravlja mikrobioma, jer on direktno utiče na našu sposobnost da regulišemo telesnu težinu i postignemo svoje ciljeve vezane za mršavljenje.

Zdrava creva i mršavljenje

Održavanje zdravlja creva može biti tvoj ključni saveznik u putovanju ka gubitku težine. Podržati zdravlje creva znači podržati efikasnost procesa mršavljenja.

Kada su zdrava, creva efikasno vare hranu, upijaju hranljive sastojke i eliminišu štetne materije iz organizma koji lakše reguliše apetit i uspešnije upravlja procesima koji utiču na tvoju telesnu težinu. Osim toga, zdrava creva podržavaju bolju apsorpciju hranljivih materija, što doprinosi osećaju sitosti nakon obroka. To znači da ćeš se osećati sito nakon manjih obroka, sprečavajući prejedanje a time i pospešiti proces mršavljenja.

Važno je naglasiti da zdrava creva podržavaju i bolju eliminaciju otpada iz organizma, a to znači da se štetne materije efikasnije izbacuju, smanjujući opterećenje na telo i pomažući u održavanju zdrave težine.

Namirnice koje podstiču zdrav mikrobiom

Neke namirnice su poput superhrane za tvoj mikrobiom. Poput dobrih prijatelja, one podržavaju zdrav mikrobiom i pomažu u gubitku težine.

Fermentisani proizvodi poput jogurta, kefira i kiselog kupusa su pravi hit među namirnicama koje hrane tvoj mikrobiom. Ove namirnice su bogate probioticima, živim bakterijama koje podržavaju zdravlje creva. Njihovo konzumiranje doprinosi raznolikosti bakterija u crevima i podržava zdravu sredinu za tvoj mikrobiom.

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i brokolija, takođe igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja tvog mikrobioma. Oni su bogati vlaknima koja hrane dobre bakterije u crevima. Ova hrana podržava rast korisnih bakterija i stvara povoljnu sredinu za njihovo razmnožavanje.

Pored toga, namirnice bogate vlaknima, kao što su integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke, takođe imaju pozitivan uticaj na zdravlje crevnog mikrobioma. Vlakna su hrana za dobre bakterije u crevima, što podržava ravnotežu mikrobioma i doprinosi boljem varenju hrane.

Uključivanje ovih namirnica u svoju ishranu može biti korak ka podršci zdravlju tvog mikrobioma i olakšavanju procesa gubitka težine. Osim što su ukusne i raznovrsne, ove namirnice igraju ključnu ulogu u očuvanju ravnoteže crevnog mikrobioma i mogu biti od velike pomoći na putu ka ostvarivanju tvojih ciljeva mršavljenja.

Probiotici i prebiotici za gubitak težine

Probiotici i prebiotici su kao najbolji prijatelji za tvoje crevo. Oni doprinose ravnoteži crevnog mikrobioma i olakšavaju proces mršavljenja.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se unose u odgovarajućoj količini, imaju povoljan uticaj na zdravlje. Oni su poput vojske dobrih bakterija koje podržavaju zdravlje creva i jačaju imuni sistem. Konzumiranje probiotika, kao što su jogurti ili fermentisani mlečni proizvodi, može pomoći u održavanju ravnoteže crevnog mikrobioma.

S druge strane, prebiotici su vlakna koja služe kao hrana za dobre bakterije u crevima. Ovi nutrijenti se ne vare u našem telu, već stižu nepromenjeni do creva gde hrane korisne mikroorganizme. Namirnice poput belog luka, crnog luka, praziluka, artičoke, i banane bogate su prebioticima i mogu biti od pomoći u očuvanju zdravlja crevnog mikrobioma.

Uzimanje kombinacije probiotika i prebiotika može podržati zdravlje creva, ojačati mikrobiom i olakšati proces mršavljenja. Ovi saveznici za creva mogu biti ključni u održavanju ravnoteže mikrobioma i podršci tvojim naporima ka postizanju zdravije težine.

Efekti ishrane na mikrobiom creva i težinu

Način ishrane može imati veliki uticaj na sastav tvog mikrobioma, a samim tim i na tvoju sposobnost da smršaš. Različite dijete ili načini ishrane mogu značajno uticati na ovaj skriveni svet u tvom telu.

Na primer, zdrava ishrana bogata vlaknima, voćem i povrćem podržava raznovrsnost mikrobioma i stvara povoljnu sredinu za dobre bakterije u crevima, što može rezultirati boljim varenjem hrane i podrškom gubitka težine.

Suprotno tome, ishrana visoko obrađenih namirnica, bogata šećerima i zasićenim mastima, može dovesti do disbalansa u crevnim bakterijama. Ovakva ishrana može stvoriti nezdravu sredinu u crevima, što otežava efikasan proces varenja hrane i može negativno uticati na gubitak težine.

Takođe, određene dijete, poput keto dijete ili ishrane sa niskim unosom ugljenih hidrata, mogu imati specifičan uticaj na sastav mikrobioma. Dok neke dijete podstiču rast određenih korisnih bakterija, druge mogu ograničiti raznolikost mikrobioma.

Razumevanje kako različiti načini ishrane utiču na tvoj mikrobiom creva može biti ključno za prilagođavanje ishrane u skladu sa tvojim ciljevima u mršavljenju.

Povezanost mentalnog zdravlja i mikrobioma

Stres može biti neprijatelj tvog mikrobioma. Važno je voditi računa o mentalnom zdravlju jer ono može uticati na zdravlje tvog crevnog sistema i proces mršavljenja.

Nivo stresa može imati direktni uticaj na sastav tvog mikrobioma. Visok nivo stresa može poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevima, stvarajući nepovoljnu sredinu za mikrobiom. To dalje može dovesti do različitih gastrointestinalnih problema i uticati na proces varenja hrane.

Pored toga, stres može uticati i na naše ponašanje vezano za ishranu. Mnogi ljudi pod stresom posežu za nezdravom hranom ili prekomerno jedu kao način suočavanja sa stresom, što može negativno uticati na zdravlje creva i gubitak težine.

Razumevanje veze između mentalnog zdravlja i zdravlja creva naglašava koliko je holistički pristup važan za postizanje zdrave težine i održavanje iste. Ulaganje u svoje mentalno blagostanje može imati pozitivan uticaj na zdravlje creva i mikrobiom creva, stvarajući podržavajuću okolinu za uspešno postizanje tvojih ciljeva u mršavljenju.

Uz podršku zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i balansa u životu, možeš pronaći put do zdravijeg mikrobioma i lakšeg puta ka ostvarenju svojih ciljeva mršavljenja.

Mikrobiom i Herbafast

Razmatrajući važnost vlakana za zdravlje creva i proces mršavljenja, primetili smo da često postoji nedostatak ovih nutrijenata u ishrani. Kada nedostaju vlakna, preporučuje se dodatni unos putem suplemenata. Herbafast Fiber predstavlja izvor dijetetskih vlakana koji utiču na metabolizam, imunitet i postizanje željene forme.

Glucomanan i Nutriose, kao dijetetska vlakna, imaju sposobnost vezivanja vode, masti i ugljenih hidrata, što doprinosi osećaju sitosti i smanjenju želje za hranom. Herbafast Fiber može biti podrška u kontrolisanju unosa masti i ugljenih hidrata. Smanjenje prejedanja, grickanja iz dosade i konstantne potrebe za hranom uz pomoć Herbafast Fiber-a može postati prošlost, ostavljajući iza sebe navike koje nisu korisne za zdrav način života.

 

Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa

Važno obaveštenje


Zbog tehničkih radova na našim sistemima, sve porudžbine poslane od 25.06 do 22.07. biće obrađene nakon 22.07. Izvinjavamo se zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljujemo na razumevanju.

This will close in 0 seconds