Ne unosite dovoljno vlakana? Pogledajte štetne posledice!

Dokazano je da se u bogatijim i industrijski bolje razvijenim zemljama poznaje tehnologija izdvajanja vlakana iz hrane u procesu prerade. Siromašnije zemlje jednostavno nisu mogle da isprate novu tehnologiju pa zato i nemaju mogućnosti da svoje stavnovnike liše neophodnosti biljnih vlakana.

Kako je to dalje uticalo na stanovištvo:

  • Najsmrtonosniji ubica u SAD je srčano oboljenje. Preko 3/4 milijardi amerikanaca umire godišnje od akutne koronarne tromboze. Najveći razlog je povećanje holesterola. Dva neznatno manja faktora su gojaznost i diaoetes melitus. Ono što vezuje sve tri stvari što je se borbra protiv istih vodi BAŠ uz pomoć biljnih vlakana u ishrani.

Holesterol je značajna supstanca potrebna za normalno obavljanje telesnih funkcija. On je. popularno rečeno, prethodnik aktivnosti nekih hormona (estrogen, progesteron, testosteron). Holesterol je neophodan za održavanje ćelijskih membrana kao i u procesu stvaranja žučnih soli. Međutim, samo oko 150 mg holesterola potrebno je ljudskom organizmu u toku jednog dana za normalno obavljanje osnovnih telesnih funkcija, a to je polovina količine holesterola koju sadrži jedno jaje.

Suvišne količine holesterola u krvotoku talože se na zidove kako velikih, tako i malih arterija. Neprekidno taloženje dovodi do pojave zakrečavanja, koje veoma sužava, a na kraju dovodi do potpunog blokiranja arterija. Ovakvo stanje srčanih arterija uslovljava pojavu srčanog napada koji može da se tragično završi.

U odnosu na holesterol vlakno deluje na nekoliko načina. Prvo, ishrana bogata biljnim vlaknima siromašna je holesterolom. Višak holesterola u ishrani uglavnom potiče od upotrebe mesa, jaja, mlečnih proizvoda kao što je sir, mleko, maslac.

Hrana bogata vlaknom brže prolazi kroz gastrointestinalni trakt i vezuje žučne soli, koje ne mogu da se apsorbuju, već posredstvom holesterola nastaju nove količine umesto onih koje su eliminisane preko stolice ili vezivanja za vlakno. Tako se smanjuju ukupne telesne zalihe holesterola, što verovatno usporava zakrečavanje arterija. Treba naglasiti da je većina oboljenja žučne kesice povezana sa pojavom kamena u žuči, a u većini slučajeva holesterol je njegov najznačajniji sastojak.

Namirnice bogate biljnim vlaknima: integralne žitarice, voće (naročito jabuke) ,povrće i Herbafast Fiber dodatak prehrani.

Poručite svoj mesečni tretman odmah i ostvarite 10% popusta + poklon.

Korpa