Neke dijete mogu biti opasne! Saznajte koje.

Zarad lepšeg izgleda i smanjenja kilograma, poznato je da će neki uraditi skoro sve. Neretko se desi da se pristupi raznim dijetama, od kojih su neke dobre a neke i ne baš toliko zdrave po organizam. Stručnjaci misle da neke dijete mogu da naprave mnogo „više štete nego koristi“, i baš iz tog razloga želimo da vam napišemo koje dijete i zašto mogu da dovedu do komplikacija.

 1. Dijeta sirovom hranom

  Sirovo voce i povrce - Sirova dijeta
  Tačno je da postoje opravdana mišljenja da sirovo voće i povrće daju puno vitamina i hranljivih sastojaka, postoje opasnosti jer su neke vrste bolje kada se termički obrade. Treba obratiti pažnju na bakterije i nečistoća. Direktor istraživačkog centra „Mount sinai Adolescent Health Center“, Kristofer Očner, naglašava da to uopšte nije jednostavna dijeta jer ima mnogo pripreme, seckanja…

 2. Alkalna dijeta Alkalna dijeta za mršavljenje

  Ako ste upoznati sa ovom dijetom znate da ona zahteva izbacivanje mesa, mlečnih proizvoda, slatkiša, kofeina, alkohola, veštačkih namirnica i preradjene hrane. Iako se u israni tada koristi puno svežeg voća i povrća, semenki i orašaastih plodova, zapravo ne možemo biti sigurno da ćemo smršati jer su neke namirnice dosta kalorične. Ova dijeta je opasna jer su izostavljene važne namirnice koje su bitne za uravnoteženu ishranu.

 3. Dijeta po krvnog grupi Dijeta po krvnoj grupi

  Ideja ove dijete bazira se na tome kakva je hemisjka reakcija na hranu koju pojedemo. Npr. Oni sa krvnom grupom 0 treba da jedu krto meso, voće i povrće, a da izbegavaju mlečne proizvode npr. Najveći problem ove dijete jeste što nije dokazana i što se ishrana bazira na samo par namirnica.

 4. Mesečeva dijetaMesečeva dijeta

  Pratite li Mesečeve mene, možete biti i na Mesečevoj dijeti, a kada je Mesec pun, tada se posti čak 24 sata. Iako se čini kao da ste smršali, što nije čudno ako niste jeli ceo dan, lekari upozoravaju da je to vrlo nezdravo, a izgubljeni kilogrami će se odmah vratiti.

 5. Dijeta sa keksom Keks dijeta sa vlaknima

  Osmislio ju je doktor Sigal i bila je velik hit u Holivudu, ali daleko je od onoga što bi svi odmah pomislili – keks se može jesti do mile volje. Umesto toga, u organizam je dozvoljeno uneti 500-600 kalorija u vidu kvalitetnih keksića s vlaknima. Oni se kombinuju s drugim dijetalnim obrocima, a ne sme se preći 1.200 kalorija dnevno. Budući da je to redukciona dijeta, nijedan lekar se ne bi složio s njom.

 6. Magična kupus dijeta Magična kupus dijeta

  Već je godinama na listi najpopularnijih dijeta, ali najveći problem ovog načina ishrane je to što za sva tri obroka jedete iste namirnice i tako danima. Dijeta je uspešna jer se ishrana bazira na niskokaloričnim namirnicama prepunim vlakana i vode. Ipak, na kraju je to samo brza dijeta zbog koje uz glad možete osećati i nadutost, a možete imati problema i sa gasovima. Takođe joj nedostaju drugi sastojci poput proteina i zdravih masnoća.

Korpa