октобар 25, 2017

Odolite iskušenjima – prepoznajte koja „glad vas muči“

Borite se sa viškom kilograma, a oni nikako da nestanu? Možda vam na putu ka rezultatima stoje upravo ove različite vrste gladi koje se tako vešto kamufliraju i dovode vas u iskušenje da posegnete za nekim lošim navikama. Pogledajte spisak i možda i vi u njemu nađete vašeg skrivenog neprijatelja.

1. OČI SU MI GLADNE

Okidač: pizza u sali za sastanke

Sigurno vam je poznata situacija kada negde opazite primamljivu hranu. U prolazu u izlogu neke pekare, u super marketu dok kupujete namirnice za ručak ili upravo situacija u kojoj su kolege odlučile da bi pizza bila idealan zalogaj posle sastanka. Sve to na prvi pogled lepo izgleda i sigurno otvara apetit ali zapitajte se de li biste možda umesto te pizze pojeli jabuku ili neki zdrav ručak. Ne? Onda verovatno niste zapravo ni gladni.

2. SVI TI SLATKI MIRISI

Okidač: miris slatkog kolača sa vanilom i cimetom

Otvorio vam se apetit i sada je prekasno? Nije. Ako ste zaista gladni uzmite neku zdarvu zamenu za to. Npr: tost od celog zrna premazan kikiriki puterom, sa dodatkom tog čarobnog cimeta, da zadovolji vaša čula.

3. GLAD IZ “SRCA”

Okidač: tuga, anksioznost, dosada

Lutate po stanu i razmišljate šta bi mogli da pojedete? Kod kuće ste sami i pojeli ste celo pakovanje čokolade i sada ramišljate kako bi dobro došlo još jedno parče torte? Moguće je da vas muči neki problem emotivne prirode. Prihvatite šta vas muči, recite to na glas i direktno se suočite sa problemom.

4. AH TE TEKSTURE

Okidač: želja za kremastim, hrskavim, hladnim…

Da li vam je poznat osećaj kada vam iz vedra neba dođe da bi popili nešto gazirano ili želite da pojedete neki kremasti kolač? Ako jeste, to je zato što određene teksture mogu da imaju pozitivan uticaj na nas tako što će nam pružiti jedan vid psihičkog zadovoljstva. Ako već dobro znate šta kod vas izaziva takvo zadovoljstvo, držite se malih porcija kada se pred vama nađu ta iskušenja.

5. JER JE VREME ZA HRANU

Okidač: sat i vreme

Nemojte da ručate i uz to da “pomažete” tanjir samo zato što je sat otkucao 13h. Ukoliko niste gladni, nemojte jesti na silu. Možda je vaš doručak bio dovoljan da vas drži sitim taj dan i do 15h. Jedite onda kada ste zaista gladni.

6. NEDOSTATAK ENERGIJE

Okidač: umor

Opet jedna dobro poznata situacija. Posle teškog ručka osećate pad energije, a vaše telo žudi za nekim slatkišima i još jednom dozom kafe? Teška hrana može da izazove umor, zato umesto grickalica koje će naglo podići šećer, pokušajte da odspavate 15 minuta, a ukoliko to nije moguće uzmite grickalicu koja je bogata proteinima kako biste podigli energiju (bademi su sjajni za to).

7. KRČI MI STOMAK

Okidač: stomak koji krči

Hajde sad, budite iskreni prema sebi i ocenite zaista na skali od 1 do 10 koliko ste zapravo gladni. Od 0 do 3 je teritorija užine, od 4 do 6 govorimo o potrebi za nekim manjim i laganijim obrokom, dok od 7 do 10 znači da treba da napunite tanjir. Prijatno!

 

Blog, Lifestyle ,

Napišite odgovor

avatar

Ovaj sajt koristi Akismet kako bi smanjio broj spam komentara. Pročitajte politiku privatnosti.

  Obaveštenja  
Obaveštavaj me o

Voliš popuste? Želiš sveže vesti iz sveta uspešnih i zdravih?

Prijavi se na Herbafast zdravu newsletter listu i do par puta nedeljno će na tvoju email adresu stizati zanimljive vesti iz sveta zdravog života i mršavljenja. Šaljemo i poklone, popuste i akcije ;)

Tvoje informacije neće biti zloupotrebljene niti dalje prosledjivane