Preporuka stručnjaka za zdravo mršavljenje

Planirani gubitak kilograma podrazumeva izbegavanje određene grupe namirnica, najčešće masti ili ugljenih hidrata. Tokom perioda mršavljenja želja za hranom koju ne smemo da jedemo neprekidno se povećava. S vremenom, neraspoloženje i nedostatak energije, praćen padom imuniteta, slabi našu volju. I na kraju, gotovo uvek, vratimo svaki kilogram koji smo izgubili. Ako vam ovo zvuči poznato, biljna vlakna su verovatno najbolje rešenje za vas.

Šta su vlakna – Sastavni deo biljne hrane. Ima ih u voću, povrću, žitaricama… Ranije se smatralo da su biljna vlakna beskorisni deo svežih namirnica, koji samo smanjuje njihov kvalitet. Međutim, stručna javnost je u mnogobrojnim radovima i studijama potvrdila da vlakna doprinose mršavljenju i pomažu u prevenciji mnogih bolesti.
Koja nam vlakna pomažu da smršamo – Istraživanja su pokazala da u kontroli telesne težine najbolji efekat pokazuju dve vrste vlakana: Nutriose i Glukomanan.

Glukomanan se preporučuje pre svega zbog sposobnosti da apsorbuje veliku količinu vode. Vezujući vodu, ova vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprečavaju unes više hrane nego što je to neophodno. S obzirom na to da se vlakna teško vare, zadržavaju se u želucu, pa smo dugo siti.
Nutriose je biljno vlakno niske energetske vrednosti. Pored toga što daje osećaj sitosti, ima još jednu značajnu prednost – reguliše nivo šećera u krvi. Ovo je izuzetno važno kada želimo da smršamo.

Uvek kada jedemo hranu koja ne sadrži vlakna, postoji mogućnost da nam šećer naglo skoči. Ovaj skok naš mozak registruje kao višak energije. Ako u tom trenutku nismo fizički aktivni, počinje stvaranje masnih naslaga. Ovaj proces je toliko intenzivan da posle nekog vremena osećamo umor, glad i pojačanu želju za hranom. Tada obično posegnemo za slatkišima i prekršimo dijetu. Zato je unos Nutriose od posebnog značaja. Ova vrsta vlakana reguliše nivo šećera u krvi i tako sprečava njegove nagle skokove, čime nam omogućava da osećaj gladi držimo pod kontrolom.

Vlakna proždiru kalorije – Naučna istraživanja potvrđuju ono što već znamo: samo ukoliko smanjimo unos kalorija, možemo da izgubimo višak kilograma i duže vreme održimo željenu kilažu. Zvuči nemoguće? Nauka kaže drugačije.

Mali broj kalorija je jedna od osnovnih karakteristika Glukomanana i Nutriose. Kada konzumiramo ova biljna vlakna, mi unosimo veoma malo kalorija, a osećamo se sito. Vlakna se u crevima ponašaju poput sunđera. Upijaju vodu i ubrzanim prolaskom kroz creva sprečavaju iskorišćavanje kalorija i njihovo taloženje na bokovima, stomaku i drugim kritičnim regijama.

Istraživanja potvrđuju da se putem stolice, zajedno sa vlaknima, iz tela izbaci veći deo kalorija koje se preko dana unesu. Mali procenat kalorija koji se ipak iskoristi biće potrošen kao energija za normalno funkcionisanje organizma i neće biti viška koji bi se pretvorio u masne naslage.

Zdravlje ispred svega

Gubitak kilograma može da bude veoma iscrpljujuć. Vlakna pomažu stvaranje zdrave crevne flore koja jača imunitet. Istovremeno, poboljšavaju probavu i podstiču redovno pražnjenje creva. Smanjuje se vreme zadržavanja ostataka hrane u crevima, a time i zadržavanje štetnih materija i toksina u organizmu. Vlakna nam pomažu da ostanemo zdravi tokom čitavog procesa mršavljenja.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da unosimo više vlakana

Iako se vlakna mogu unositi u procesu ishrane, definitivno ih ne unosimo dovoljno. Istraživanja pokazuju da prosečna odrasla osoba unese sedam do petnaest grama vlakana dnevno, što je otprilike polovina preporučenog dnevnog unosa. Zbog toga se savetuje dodatna suplementacija.

Proizvod koji sadrži najveću količinu biljnih vlakana za mršavljenje je „Herbafast Fiber“. Čak četiri grama Glukomanana i četrnaest grama „Nutriose“ u dnevnoj dozi „Herbafast Fibera“ potpomažu osećaj sitosti, sprečavaju stvaranje masnih naslaga i pad imuniteta.

„Herbafast Fiber“ dokazano je siguran i efikasan. „Evropska agencija za bezbednost hrane“ potvrdila je da vlakna u preparatu „Herbafast Fiber“ dokazano smanjuju telesnu težinu i povećavaju osećaj sitosti. Konačno nešto za mršavljenje u šta možemo da verujemo.

Originalno objavljeno na stranici www.hellomagazin.rs/lifestyle/biljna-vlakna-dokazano-smanjuju-apetit/ © Hello! magazin

Korpa