Vlakna (Fiber) tope masne naslage

март 2, 2015

Vlakna (Fiber) tope masne naslage

Zaboravite na planirane obroke, izgladnjavanje i programe mršavljenja. Bar tako kažu stručnjaci, jer je najbolja dijeta zdrava ishrana. Biljna vlakna su sastavni deo zdrave ishrane, a prečesto se dešava da ne unosimo ni 30% vlakana koja su nam neophodna.

Ugljeni hidrati mnoge ljude asociraju na gojenje. Dok većina ugljenih hidrata zaista i dovodi do povećanja telesne težine, postoje i oni koji imaju zdravstvene beneficije i uz to doprinose gubitku telesne težine, pomažući sagorevanje masti.

Mnogi ljudi u želji da što pre izgube suvišne kilograme sprovode dijete koje imaju opasno nisku količinu ugljenih hidrata. Takve vrste dijeta navode organizam da topi mišiće, pa prilikom gubitka kilograma dolazi i do manjka energije kojom telo raspolaže i osoba se oseća loše.

Zato su ove dijete opasne ukoliko se često sprovode i one ne podrazumevaju zdrav gubitak težine.

Umesto toga, organizmu treba obezbediti ugljene hidrate, ali one prirodne. Ugljeni hidrati su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Ugljeni hidrati koji sagorevaju masti

Ugljeni hidrati postoje u tri glavna oblika- šećeri, vlakna i skrob.

Treba izabrati ugljene hidrate koji su zdravi i sadrže nutritijente koji su potrebni organizmu, ali bez previše kalorija.

Sledi 10 izvora ugljenih hidrata koji obezbeđuju energiju telu, a uz umerenu upotrebu ne nose rizik od povećanja telesne težine:

  1. Integralne žitarice
  2. Kroppir u ljusci
  3. Pasulj
  4. Kokice
  5. Povrće
  6. Voće
  7. Smeđi pirinač
  8. Mlečni proizvodi
  9. Orašasti plodovi i semenje
  10. Jaja
Blog, Edukacija