Zdrave grickalice da uklonimo grižu savesti!

Odgovor je: Koštunjavi plodovi (orah, badem, lešnik, kikiriki, indijski orah) spadaju u zdrave gricklice.Oni su ukusni, bogati biljnim vlaknima, vitaminima, mineralima i antiokidantima.

 

bademiBadem je vrlo hranljiva grickalica. Odličan je izvor belančevina, sadrži vitamine B2, B3, E, folnu kiselinu, minerale ( magnezijum, kalcijum, fosfor, kalijum, cink ).

Badem snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Takođe je važan za nervni sistem, kosti, protiv gorušice i suve kože. 100g badema ima energetsku vrednost od 578 kcal, 21,3g proteina i 19,7g ugljenih hidrata. Zbog visokog sadržaja kalcijuma bademi su idealni za osobe koje su alergične na mleko i mlečne proizvode. 30g badema sadrži istu količinu kalcijuma kao 1/4 šolje mleka.

 

kikirikiKikiriki je bogat belančevinama, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima ( vitaminom E i vitaminom K). On pruža osećaj sitosti i umirujuće deluje na nervni sistem. Takođe sadrži koenzim Q10, zahvaljujući kojem usporava starenje. Najbolje ga je kupovati u ljusci, jer takav sadrži najviše vitamina i minerala. 100g kikirikija ima energetsku vrednost od 567 kcal, 25g proteina i 16,14g ugljenih hidrata.

 

indijski-orahIndijski orah je bogat selenom – antioksidantom koji sprečava razvoj kardiovaskularnih oboljenja i jača imunitet. On sadrži veliki procenat fosfora 20 puta više od ribljeg mesa, zatim veliki procenat vitamina C – čak pet puta vise od narandže. Odličan je izvor cinka, kalijuma, natrijuma, bakra, fluora, gvozđa, vitamina B1, B2, B6 i vitamina E.

 

 

lesnikLešnik na 100g sadrži 628 kalorija, 15g proteina; 11,9g ugljenih hidrata. Lešnici su bogati vitaminom C, E i kompleksom vitamina B, koji su važni za nervni sistem i poboljšavaju rad mozga. Od minerala najviše sadrže mangana, selena, gvozđa, bakra, cinka i kalcijuma. Lešnici smanjuju osetljivost na bol i poboljšavaju raspoloženje, jer sadrže prekursore hormona seratonina.

 

pistaciPistaći su bogati vitaminom C, A i vitaminima B kompleksa i jedan su od najboljih izvora vitamina C. Takođe su veliki izvor minerala poput kalijuma, kalcijuma, gvođa, magnezijuma, cinka, selena, a posebno, bakra. 100g pistaća sadrži 21g proteina, 27g hidrata. Oni su dobri za kosu, vid, kožu, krvne sudove, bubrege i jačanje imuniteta. Takođe su dobri za održavanje nivoa holesterola.

 

 

orasiOrasi imaju veliku kalorijsku vrednost, jer u 65g masti nalazi se 9g omega-3 masnih kiselina, tako da sprečavaju nastanak kardio-vaskularnih bolesti. U 100g sadrže 15g proteina, 14g hidrata. Orasi su bogat izvor vitamina A, C, vitamina B i vitamina E. Od minerala tu su bakar, gvođe, magnezijum i kalcijum u tragovima.

 

 

grickaliceUmesto da jedete nezdrave grickalice, uvek imajte u vidu mešavinu ovih koštunjavih plodova. Kada ste na poslu, na putu ili želite da pogrickate nešto uz neki dobar fim odlučite se za zdrave grickalice.

Korpa