Špargla – Hranljiva a niskokalorična! Dijeta po mom ukusu!

Špargla (Asaparagus officinalis) je povrćka sa dragocenom hranljivom vrednošću, a siromašno kalorijama (21 u 100 g) tako da ulazi u sastav brojnih dijeta. Puna je ugljenih hidrata, a ne zahteva prisustvo insulina da bi se preradio u organizmu, tako da je idealna za dijabetičare.

Povrće špargla ima blago gorak ukus koji duguje cinarinu, supstanci koja joj daje i lekovita svojstva – pospešuje sekreciju žuči i štiti od pojave kamena.Špargla sadrži veliki procenat vode (više od 90%) i bogata je i vitaminom B, kalcijumom i kalijumom.

Jednu vrstu špargle (Cvnara cardunculus ) jeli su još Grci i Rimljani i smatrali je povrćem isključivo za povlašćene slojeve. Ova vrsta je bliska artičokama, pripada familiji biljaka izrazite visine čiji se izdanci seku kada dostignu visinu od 50 cm, mada mogu da porastu i do 2 m.

Postoji više vrsta špargli, a u prodavnicama može da se nadje sveža, konzervirana, ili zamrznuta, bez aditiva i konzervansa. Može da se pakuje u zamrzivač i tako čuva 1-2 nedelje. Spargla može da se jede sirova, da se od nje prave salate i sosevi, ili kuvaju supe i čorbe. Zamena je za celer, ili kapar.

S obzirom na to da obiluje hranljivim materijama i da je lekovita, špargla (Asparagus officinalis), je odavno stekla epitete „čistač organizma”, “čuvar zdravlja” i “kraljevsko povrće”. Iako može da se kupi tokom cele godine, nutricionisti tvrde da organizam blagodeti ove biljke najbolje “oseti” u proleće, tačnije sredinom aprila kada počinje sezona, i traje do kraja juna.

U kulinarstvu se ovaj period čeka sa nestrpljenjem jer je u prvim nedeljama sazrevanja ukus špargli najlepši. Špargli ima bele, zelene ili purpurne boje, što zavisi od načina gajenja, ali bitnijih razlika kada je reč o hranljivim vrednostima medju njima nema. Lako se pripremaju, mogu da se jedu kuvane, pečene ih sirove, a najčešće se serviraju kao predjelo, salata, prilog glavnom jelu ih supa, a neretko su i osnova brojnih glavnih jela. U azijskoj kuhinji, na primer, špargle se najčešće jedu pržene uz jela sa mesom.

Uz sve zdravstvene blagodeti, špargla se od davnina smatra jakim muškim afrodizijakom jer sadrži mnogo vitamina E, poznatog i kao vitamin plodnosti, dok najnovija istraživanja potvrdujuda spargla pospešuje lučenje hormona sreće.

Predlog obroka sa šparglom:

RECEPT SALATA OD ŠPARGLE

  • 4 špargle
  • 2 kašike limunovog soka
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika meda
  • kašičica jabukovog sirćeta
  • kašičica senfa
  • čen belog luka
  • majčina dušica

Način pripreme:
Špargle očistite od tvrdih delova, operite, isecite na četiri dela i kuvajte ne više od pet minuta (da ostanu hrskave). Prohladene prelijte smesom od meda, ulja, limunovog soka, sirćeta, senfa i iseckanog luka i promešajte. Neposredno pre serviranja salatu pospite usitnjenom majčinom dušicom.

Korpa