Kako početi sa trčanjem?

– Šetajte puno

Na početku mnogi oklevaju. Mislite, danas je taj dan, počinjem da trčim! Krećete sa najboljim namerama, ali da li ste se zapitali da li ste pripremljeni za trčanje? Nekoliko minuta kasnije sve vas boli, noge, pluća, čak i stomak. Ne očajavajte. Bilo da ste tek ustali sa kauča ili se već bavite nekim drugim sportom, za trčanje je potrebno vreme!

Svaki fizički sposoban čovek može da se bavi trčanjem. Sve što je potrebno je da se krene polako i postepeno. Svi treneri se slažu da je najbolji način za to progam u kojem se kombinuje trčanje i hodanje.

Počnite sa laganim dodavanjem trčanja svojoj šetnji. Šetajte četiri, pet minuta, onda hodanju dodajte trčanje ali tako da se svaki put ohladite šetnjom. Cilj je da trenirate tri puta nedeljno, sa danom odmora između. Trčite sporijim tempom, onim tempom koji vam omogućava da razgovarate u toku trčanja. Posle nekog vremena, trčite četiri do pet dana nedeljno.

Program: 10 nedelja do 30 minuta trčanja

(Izvor: trcanjanje.rs)

Pogledajte naš predlog za šetnja trčanje program za apsolutne početnike u trajanju 10 nedelja. Svaki trening bi trebalo da traje 30 min. Završite svaki trening šetnjom od pet minuta kako biste se ohladili.

 1. nedelja: Dva minuta trčanja/ četiri minuta hodanja
 2. nedelja: Tri minuta trčanja/ tri minuta hodanja
 3. nedelja: Četiri minuta trčanja/ dva minuta hodanja
 4. nedelja: Pet minuta trčanja/ tri minuta hodanja
 5. nedelja: Sedam minuta trčanja/ tri minuta hodanja
 6. nedelja: Osam minuta trčanja/ dva minuta hodanja
 7. nedelja: Devet minuta/ jedan minut hodanja
 8. nedelja: Trinaest minuta trčanja/ dva minuta hodanja
 9. nedelja: Četrnaest minuta trčanja/ jedan minut hodanja
  nedelja: Trči sve vreme!
Korpa