Zdravi Štapići za posle „prejedanja“

Nadamo se da ste se odmorili i NAJELI na proslavi prvog maja.
Verujte nam sad je vreme za DETOX i za hranu koja će „lakše“ pasti =)

Predlažemo zdrave štapiće sa semenkama:

Ova zdrava grickalica zove se još i švedski hrskavi hleb a zapravo su to posni krekeri sa raznim semenkama i ovsenim pahuljicama. PUN POGODAK za napad na stomak koji se verovatno desio 1. maja. 🙂

Posni i zdravi krekeri sa semenkama bundeve, suncokreta, lana i susama, ovsenim pahuljicama i maslinovim uljem.

Sastojci

– suvi sastojci

 • 3/4 šolje* sjemenki bundeve
 • 3/4 šolje ovsenih pahuljica
 • 1/2 šolje sjemenki lana
 • 1/2 šolje susama
 • 1/2 šolje sjemenki suncokreta
 • 1 1/2 šolje brašna (pola ražano, pola pšenično integralno)*
 • kašičica praška za pecivo
 • 1 1/2 kašičice soli

– vlažni sastojci

 • 1/4 šolje maslinovog ulja
 • 1 do 1 1/2 šolje vode*

Vreme pripreme: 30 min
Vreme pečenja: 15 min
Ukupno vreme: 45 min
Količina za: 2 velika pleha

Postupak

 1. Zagrijte pećnicu na 190°C i pripremite dva velika pleha.
 2. U većoj činiji spojite sve vrste sjemenki, brašno, prašak za pecivo i so.
 3. Dodajte ulje i šolju vode. Rukama spojite sastojke i dodajte onoliko vode koliko je potrebno da se formira jednolična smjesa.
 4. Nećete dobiti glatko tijesto. Smjesa je krta i ono što je vaš cilj je da sve spojite tako da prestane da se lijepi za prste i činiju. Ako ste malo pretjerali sa vodom, dodajte još malo brašna.
 5. Pošto je lakše raditi sa manjom količinom tijesta, razdvojite ga na dva dijela. Drugi dio stavite u frižider dok ne napravite prvu turu krekera.
 6. Oklagijom razvucite tijesto između dva papira za pečenje. Donji papir malo pospite brašnom, kao i samo tijesto. Razvlačite tijesto tako da na sredini bude jednako tanko kao i pri ivicama.
 7. Izrežite ih na pločice ili trakice. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Uradite tako i sa preostalim tijestom i stavite da se peče oko 15 minuta.
 8. Kad se krekeri ohlade, čuvajte ih u metalnoj kutiji. Predlažem ih kao grickalicu u toku dana ili kao zamjenu za hljeb.
 9. Napomene
 10. Za mjerenje koristim čašu od 2.5dl.
 11. Brašno odaberite prema raspoloženju i stanju u ostavi. Ovog puta sam koristila ražano i pšenično integralno, ali možete koristiti samo jedno od ta dva, ili kombinovati sa graham, heljdinim ili pirovim brašnom.
 12. Količina vode će zavisiti od vrste brašna i sjemenki koje odaberete. Krenite sa jednom šoljom, pa dodavajte dok ne vidite da su sastojci počeli da se formiraju u kompaktnu smjesu.

 

 

Korpa