7 saveta koji će vam pomoći da se zaštitite od sunca

Leto je stiglo, a sa njim i novi letnji izazovi. Kuda  na more? Kako što pre da pocrnim? Kada da krenem na bazen da bih našla slobono mesto? Kao i mnoga druga pitanja. Leto je, treba se rashladiti na što bolji način. Međutim, oprez sunce je izuzetno jako i nije dovoljno samo da se sklonite ispod suncobrana kako biste bili sigurni.

Sunce može izazvati razne probleme – opekotine, sunčanicu, crvenila, isušivanje ali i rak kože. Povedite računa i zaštitite se. Broj obolelih od raka kože, u Srbiji, raste 6 odsto svake godine .

Najbolji načini da se zaštitite od sunca:

  • Nemojte izlaziti bez šešira. Glava je direktno izložena suncu i moramo je zaštiti. Nošenjem šešira smanjujete mogućnost dobijanja sunčanice koja je praćena mučninom i povišenom telesnom temperaturom.
  • Naočare. Naočare za sunce su obavezne. Sunce šteti kako koži tako i očima. Ukoliko su vam oči dugo izložene suncu može doći do crvenila i suzenja oka što može da rezultira zapaljenje. Međutim sunce može da izazove i ozbiljnija oboljenja oka kao što je katarakta.
  • Lagana odeća svetlih boja. Tamne nijanse privlače sunce. Bilo bi bolje da birate svetlije boje. Odeća treba da bude od laganijih materijala (na primer, lana) kako bi koža disala.
  • Korišćenje zaštitnih antisolarnih krema sa zaštitnim faktorom preko 20. Kremu nanosite minimum pola sata pre izlaska na sunce, kako bi je koža upila. Izbegavajte sunce u periodu od 11-17h.  Ukoliko ste na plaži obavezno mažite kremu svaki put kada izađete iz vode.
  • Unosite što više tečnosti, pre svega vodu. Leti je organizmu potrebno mnogo više tečnosti.
  • Izbegavajte teške fizičke aktivnosti. Ne kažemo da leti ne treba da vežbate, nego da to ne radite na suncu u periodu od 9-17h. Bolja opcija je plivanje na zatvorenom bazenu, teretana, trčanje na otvorenom ali posle 19h.
  • Zaštitite se hranom. Pripremite svoju kožu za sunce tako što ćete unositi hranu bogatu karotenoidima (breskva, mango, papaja, repa) ali uzimajte i hranu bogatu vitaminom C (acerola, šipak, bobičasto voće, citrusi) jer će je ona štiti i obnoviti. Takođe, leti uzimajte i više: kakaa, crnog i zelenog čaja, namernica bogate biljnim vlaknima, lubenice, crvene paprike, grejpa, pšenice, nara, limuna.

NAPOMENA: Solarijum nikako nije dobra uvertira za sunčanje. Mnogi misle da ukoliko dobiju preplanuli ten u solarijumu, sunce im ne može ništa. Možda se neće destiti da opet izgore ali će svako biti izloženi duplom zračenju (solariju+sunce).

Dermatolozi apeluju da pomognete ljudima u vašoj okolini koji imaju potrebu da im koža stalno bude tamna (oboleli od Tenoreksije). Stimulišite ih da krenu na lečenje ili dodatne edukacije kako ne bi  naškodili sebi i izazvali ozbiljna oboljenja, kao što je rak kože.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa