AVOKADO – TREND ILI NAMIRNICA OD VELIKOG ZNAČAJA?

avokado-zdravlje

Da li ste nekada jeli avokado? Ako jeste, znate da se dobro slaže i sa kriškom hleba i sa salatom, a savršeno ide i u nekoj voćnoj smoothie kombinaciji. Ako slučajno još uvek niste imali priliku da probate avokado, verujemo da ćete posle ovog teksta to sigurno učiniti.

Možda ste primetili ali skoro da ne postoji ishrana ili dijeta novijeg tipa, a da u njoj nije jedan od ključnih sastojaka- avokado. I ovo nije slučajnost.

Ali, pre nego što nastavimo dalje i objasnimo zašto je to tako, da vas pitamo, da li uopšte znate šta je avokado? Povrće ili voće? Koja je njegova tačna uloga? Da li je avokado samo trend ili važna biljka za zdravlje i mršavljenje? Priznajte – niste sigurni da imate sve odgovore.

ALIGATORSKE KRUŠKE = AVOKADO

Avokado ima zanimljivo poreklo. Drvo avokada nastalo je u južnom Meksiku i Kolumbiji pre oko 7.000 godina. Do 16. veka, Asteci i Inke su “delili” avokado sa španskim konkvistadorima, koji su ih onda nazvali aguacate. Kasnije su ih zvali „aligatorske kruške“ zbog njihove zelene boje, površine poput kože i oblika kruške. Avokado je danas toliko asimiliran u kulturu Severne Amerike do te mere da sada ima oko 80 vrsta. Najpopularnija vrsta avokada je Hass avokado.

avokado-voce-ili-povrce

DA LI JE AVOKADO VOĆE ILI POVRĆE?

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je avokado zapravo voće! Avokado se sa botaničke strane smatra bobičastim voćem zbog svoje mesnate pulpe i velikog semena i zato što je ovo voće proizvod jednog stabla.
Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije (NCBI) , ovo su nutritivne vrednosti za količinu od oko pola avokada (68 g):

• Kalorija- 114
• Dijetalna vlakna- 6 g
• Šećer- 0,2 g
• Kalijum- 345 mg
• Natrijum- 5,5 mg
• Magnezijum- 19,5 mg
• Vitamin A- 43 mg
• Vitamin E-1.3 mg
• Vitamin K-14 mg
• Vitamin B-6 0,2 mg
• Mononezasićene masne kiseline- 6,7 g

Generalno, avokado sadrži dosta kalijuma, dijetalnih vlakana i masti. Samo ulje avokada po sastavu (skoro dve trećine -71 %) spada u mononezasićene masne kiseline – poznate kao „dobre masti“, koje smanjuju LDL, ili „loš“ holesterol, a povećavaju HDL, ili „dobar“ holesterol i tako doprinosi brojnim zdravstvenim pogodnostima po organizam.

Upravo zbog statusa „zdravih masti”, avokado je postao popularna hrana među ljudima, naročito usled sve popularnije ketogene ishrane, tj. keto dijete. Na početku 2019, The Wall Street Journal je izvestio da je u porastu konzumacija hrane sa visokim sadržajem masti poput avokada, verovatno zbog povećane popularnosti ishrane sa visokim sadržajem masti, poput keto i Atkinsonove dijete.

KOJI SU ZDRAVSTVENI BENEFITI AVOKADA?

Kalijum je glavna komponenta ove voćke. Kalijum pomaže u prevenciji srčanih oboljenja i smanjenju visokog krvnog pritiska, prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition Samo jedan avokado može da sadrži skoro 15 % dnevnog preporučenog unosa kalijuma.

Pored toga, avokado je bogat hranljivim sastojcima kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin B, vitamin E i vitamin A.
Avokado je takođe dobar izvor vlakana, što pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Vlakna su poznata po tome što stvaraju osećaj sitosti, što može sprečiti želju za nezdravim grickalicama tokom dana, naročito između obroka. Iz tog razloga, avokado se smatra odličnom hranom za mršavljenje. Pitate se, koliko je to tačno?

avokado-i-zdravlje

MOŽE LI VAM AVOKADO POMOĆI DA SMRŠATE?

Mnogi svetski nutricionisti navode da vam avokado može pomoći da izgubite težinu, jer sadrži mononezasićene masti.
Još jedna karakteristika koja čini avokado dobrim za kontrolu težine su vlakna u njegovom sastavu. Ne samo da su mononezasićene masti u avokadu dobre za zdravlje, već i vlakna kojim je avokado bogat su izuzetno blagotvorna za zdravlje: na svakih 100 g avokada dobija se 7g vlakana.

U studiji objavljenoj u časopisu BioMed Central, 26 odraslih osoba sa prekomernom težinom prijavilo je za 28% manji osećaj gladi i 23% povećanja zadovoljstva, nakon dodavanja pola avokada svakodnevnoj ishrani.

KAKO AVOKADO MOŽE UTICATI NA ZDRAVLJE I LEPOTU?

Uključenje avokada u redovnu ishranu može poboljšati ten i kožu. Vitamin C u njegovom sastavu pomaže u smanjenju upala kože, ubrzanju zaceljivanja rana i ublažavanju suve kože.

Istraživanja su takođe pokazala da ulje avokada može povećati proizvodnju kolagena i tako dodatno smanjiti znakove starenja.

Dakle, nije samo trend, avokado je zaista zdrav i koristili ga u slanim ili slatkim jelima, nećete pogrešiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa