Bademovo mleko potpomaže mršavljenje

Bademovo mleko je zapravo ekstrakt badema koji je bogat proteinima i veoma je blagotvorno za osobe koje su netolerantne na laktozu.

Veoma dugo bademovo mleko je bilo popularno piće u Evropi i na Bliskom Istoku. Povoljan uticaj badema u ishrani uključuje smanjenje nivoa šećera u krvi i lečenje zatvora, a neke od ostalih koristi koje možete imati, ako redovno pijete badomovo mleko:

 • Bez laktoze
  Veliki broj ljudi je netolerantan na šećer koji se nalazi u kravljem mleku, te je unos istog često praćen nelagodom u stomaku, nadimanjem i dijarejom. Kako se bademovo mleko dobija iz orašastog voća badema, znači da je biljnog porekla i ne sadrži laktozu.
 • Bogato esencijalnim hranljivim sastojaka
  Bademi su puni proteina i vitamina E, magnezijuma, selena, cinka, potasijuma, vlakana, govađa, fosfora i kalcijuma. Kako sadrži veoma zdrave flavonoide, pomaže pri smanjenju količine lošeg (LDL) holesterola u organizmu, te štiti srce.
 • Mala količina kalorija
  Mala količina kalorija u bademovom mleku, bez holesterola i zasićenih masti, čini ga izuzetno zdravim i dobrim za upotrebu za one koji pokušavaju da smršaju. Bogato je hranljivim sastojcima, a njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje će vam pomoći da budete fit i da se osećate dobro.

Recept za bademovo mleko:

 • Jedna i po šolja sirovih badema
 • Četiri šolje filtrirane vode

Potopite bademe u vodu na minimum šest, do osam sati. Zatim iscedite vode, te pomešajte bademe sa četiri šolje vode, dok ne dobije mlčan izgled i čvrstinu. Procedite ga od ljuske i evntualn otvrdih ostataka badema. Možete ga čuvati u tegli (izvucite vazduh!) u frižideru, četiri do pet dana.

Ukoliko želite da ga zasladite, ubacite i nekoliko urni u njega. Uvek kupujte bademe dobrog kvaliteta, ne sam za mleko, već kako bistegeneralno uživali sve njegove benefite po zdravlje.

Korpa