Vitamini koji pomažu mršavljenje

Vitamini i minerali potrebni su organizmu u značajno manjim količinama nego belančevine, masti i ugljeni hidrati, ali su neophodni za zdravlje jer učestvuju u nizu biohemijskih procesa važnih za normalno funkcionisanje organizma. Zbog toga je ponekad potrebno nadoknaditi manjak koji uzrokuje nepravilna ishrana vitaminskim suplementima.

Međutim, kod uzimanja bilo kakvih vitamina potreban je oprez. Prekomerno unošenje može narušiti prirodnu ravnotežu hranjivih materija, neki vitamini (A,D,E i K) mogu biti i toksični. Ipak, većina ih se topi u vodi i organizam ih izlučuje mokraćom.

Vitamin A
Potreban je za rast i diferencijaciju epitelnog tkiva disajnog, urogenitalnog i probavnog sastava. Takođe je veoma važan za delotvorno funkcioniranje imunološkog sastava. Nedostatak vitamina A može dovesti do oslabljenog vida noću (noćno/kokošije slepilo).
Vitamin A u svojoj aktivnoj formi (retinol) se prirodno nalazi samo u hrani životinjskog porekla.
Ima ga u jetricama, jajima i mnogim mlečnim proizvodima i u majčinom mleku. Mnoge vrste voća i povrća tamnijih boja sadrže pigmente, tzv. karotene, koji prelaze u vitamin A tokom resorpcije u crevima.

Tiamin, riboflavin, niacin, B6, folna kiselina, pantotenska kiselina, B12 i biotin pripadaju onome što se ponekad naziva kompleks vitamina B. Vitamini B-skupine su neophodni za pretvaranje ugljenih hidrata, masti i proteina u energiju kao i za njihovo korišćenje za izgradnju i obnavljanje telesnih tkiva. Manjak ovih vitamina može dovesti do ozbiljnih posledica uključujući: slabost mišića, paralizu, mentalnu konfuziju, poremećaje nervnog sistema, probavne smetnje, ispucalu i ljuskavu kožu, tešku anemiju i poremećaj rada srca.
Dostatan dnevni unos B- vitamina je važan. Namirnica bogate vitaminima B- skupine su: tamnozeleno povrće, pasulj, grašak, žitarice, meso, riba i jaja.

Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa iz hrane, stvaranje kolagena (vezivno tkivo) koji povezuje telesne stanice, a deluje i kao antioksidans. Većina voća, posebno agrumi i kiwi, kao mnoge vrste povrća, uključujući i krompir, su dobri izvori vitamina C.

Vitamin D je posebno važan za iskorišćavanje kalcijuma u organizmu. Ima ga u ribljem ulju, jajima i mlijeku, a stvara se i u organizmu kada je koža izložena sunčevom svetlu. Nedostatak vitamina D kod male dece može dovesti do rahitisa.

Korpa