Da li dijeta može uticati na ciklus?

Dijeta i ciklus
Odgovor je, DA! Više o tome u nastavku teksta.

Kako su dijeta i ciklus povezani?

Dijeta je jedna od najpopularnijih tema kada se radi o zdravlju i fitnesu. Međutim, mnogi se pitaju da li promena u ishrani može uticati na ciklus kod žena. Dijeta i ciklus su često povezani. Ako drastično smanjiš unos kalorija i započneš restriktivnu dijetu, to može uticati na tvoj menstrualni ciklus. Osim toga, nedostatak određenih nutrijenata, poput gvožđa, cinka ili vitamina B12, takođe može uticati na tvoj ciklus. Telo prilikom restriktivnih dijeta ili dijeta koje se baziraju samo na proteinima, doživljava snažan stres, jer ne može tom brzinom da se prilagodi promenama, i tada često dolazi do kašnjenja, ali i do potpunog gubitka ciklusa na nekoliko meseci. Taj period može biti i duži ukoliko se restriktivna i/ili proteinska dijeta kombinuje sa jakim treningom. Tada je telu potrebno mnogo duže da se prilagodi promenama. Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan!

Faktori od kojih zavisi ženski ciklus

Prvo, važno je napomenuti da ženski ciklus zavisi od mnogo faktora, uključujući hormonalni status, težinu, fizičku aktivnost i stres. Bilo kakva promena u ovim faktorima može dovesti do neregularnosti ciklusa. Kada je reč o dijetama, one mogu uticati na menstrualni ciklus na različite načine, u zavisnosti od toga kakva je dijeta u pitanju. Na primer, dijeta koja je niska u kalorijama ili koja uključuje malo masti može dovesti do niskog nivoa estrogena, što može uticati na menstrualni ciklus. Nizak nivo estrogena može značajno uticati na menstrualni ciklus i uzrokovati različite probleme kod žena. Jedna od posledica može biti nepravilan menstrualni ciklus, što znači da će se ciklus produžiti, skratiti ili uopšte neće doći do menstruacije – takođe može uzrokovati smanjenje količine krvarenja tokom menstruacije. Druga posledica može biti smanjenje plodnosti, jer estrogen igra važnu ulogu u procesu ovulacije i održavanju zdrave materice. Osim toga, nizak nivo estrogena može dovesti do raznih simptoma, kao što su suvoća vagine, smanjenje seksualne želje, vaginalna iritacija, nesanica, lupanje srca, valunzi, promene raspoloženja i povećan rizik od osteoporoze.

Namirnice i dijeta preporučene za vreme ciklusa

S druge strane, dijeta bogata vlaknima, koja uključuje puno voća i povrća, može pomoći u održavanju zdravog nivoa estrogena i smanjiti rizik od hormonskih neravnoteža. Takođe, ishrana bogata gvožđem može pomoći u sprečavanju anemije, koja je čest uzrok neredovnih ciklusa. Postoje neke namirnice koje se smatraju korisnim za regulaciju menstrualnog ciklusa. Ovo su neke od njih:
  • Hrana bogata vlaknima – Vlakna pomažu u održavanju zdravlja creva i smanjuju nivo estrogena u telu. Namirnice bogate vlaknima uključuju povrće, voće, mahunarke, orašaste plodove, semenke i celovite žitarice.
ZANIMLJIVOST: Vlakna mogu smanjiti koncentraciju: progesterona, estrogena, LH i FSH hormone. Istraživači sumnjaju da je to razlog zašto žene koje jedu ishranu bogatu vlaknima imaju manji rizik od razvoja raka dojke, piše Health. Ovi hormoni takođe igraju važnu ulogu u reproduktivnom procesu tela i kao rezultat toga, konzumiranje previše vlakana, može uticati na ovulaciju, kašnjenje menstruacije ili dovesti do toga da je potpuno preskočite. Ipak, ne podržavaju sva istraživanja ovu ideju, neke studije nisu pronašle nikakav uticaj vlakana na ovulaciju i menstrualne periode.
  • Zeleno lisnato povrće –  spanać, kelj, blitva i zelena salata.
  • Omega-3 masne kiseline – riba, semenke lana i chia semenke, orasima i …
  • Hrana bogata gvožđem – Crveno meso, živinu, ribu, spanać, sočivo, pasulj, bademe i susam.
  • Hrana bogata vitaminom D – Masnu ribu, jaja i mlečne proizvode.
  • Hrana bogata magnezijumom – Orašaste plodove, semenke, banane i tamnu čokoladu.
  • Hrana bogata antioksidansima – Bobičasto voće, crnu čokoladu, crveno povrće, citrusno voće i zeleni čaj.
Važno je napomenuti da pojedinačne namirnice same po sebi ne mogu u potpunosti regulisati menstrualni ciklus, već je važno da se pridržavate uravnotežene ishrane i zdravog načina života (Herbafast Avantgarde). Iako su ove promene u ishrani moguće, ne treba zaboraviti da svako telo reaguje drugačije. Zato je važno obratiti pažnju na svoj organizam i pratiti bilo kakve promene u menstrualnom ciklusu. Uz održavanje zdrave ishrane i redovne vežbe, možeš pomoći u održavanju ravnoteže u tvom ciklusu.        

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa

Važno obaveštenje


Zbog tehničkih radova na našim sistemima, sve porudžbine poslane od 25.06 do 22.07. biće obrađene nakon 22.07. Izvinjavamo se zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljujemo na razumevanju.

This will close in 0 seconds