Veliki Uskršnji post kao novi početak

U pravoslavnom hrišćanstvu, post je uzdržavanje od određene vrste hrane, koja se naziva mrsnom, kao i od svakog oblika grešnih dela, pomisli i želja. On u stvari predstavlja uzdizanje duha nad telom i svojevrsnu pobedu duhovne strane nad čulima.

Šta je svrha posta?

Post je najstarija metoda čišćenja organizma. Tokom njegovog trajanja, čitavo telo, kao sistem, je manje opterećeno a duhovna dimenzija doprinosi i mentalnom miru, jer se oduvek smatralo da post čisti srce i um, kao i da širi ljubav i pozitivne emocije. Tokom posta, rad većine organa se poboljšava, a rezultat toga je i ubrzavanje metabolizma – jer se ne troši energija na varenje „teške“ hrane, već je ona usmerenja na odstranjivanje toksina iz tela. Energija koju post sačuva, dalje se koristi za regeneraciju, lečenje i oporavak tela. Kao savršenu pripremu za ovaj segment posta, Herbafast Detox će olakšati vašem telu da se brzo izbori sa svim štetnim materijama koje su stresni život i nezdrava hrana nakupili u organizmu.

Priprema za Uskršnji post

A na pitanje da li su potrebne određene pripreme za post, svaki duhovnik kao i lekar daće isti odgovor: DA. Naime, u post se ulazi, ali i izlazi – postepeno i oprezno. Nekoliko dana pred početak postova koji nisu jednodnevni, planski se konzumira lakša hrana. Isto tako, po njegovom završetku, nikako se ne preporučuje da nadoknadimo sebi sve ono za šta smo bili uskraćeni tokom posta. Unos vlakana je izuzetno važno za održavanje crevne flore i eliminisanju umora i iscrpljenosti, tako da se pre posta preporučuje konzumiranje Herbafast Fiber prirodnog preparata koji doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, normalnom metabolizmu makronutrijenata i ugljenih hidrata, kao i normalnom metabolizmu masnih kiselina. Pored toga, odmaranje je još jedan važan detalj u priči posta, kao i lagana fizička aktivnost. Naravno, na početku posta i nove rutine, sasvim je prirodno da se oseti umor. Taj neprijatni osećaj brzo prolazi i zamenjuje ga bolje opšte stanje organizma, bolja kondicija, kao i činjenica da koža, kosa i nokti odjednom dobijaju svežinu i sjaj. San postaje bolji i zdraviji, nivo energije se povećava iz dana u dan, a višak kilograma se smanjuje. Upravo iz ovog poslednjeg razloga, post se preporučuje kao sjajan start jednog novog načina života ili barem jedne sjajne etape u kojoj menjamo štetne navike za one dobre i donosimo pametne odluke za svoj organizam, a samim tim i za svoj um.

Veliki Uskršnji post 2023.

Uskrs je najveći i najstariji hrišćanski praznik, a slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Još na Nikejskom saboru 325. godine, određeno je da Uskrs ili Vaskrs treba slaviti u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe. On može „pasti“ u razmaku od 35 dana – najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja po julijanskom kalendaru. Po gregorijanskom kalendaru, to je period od 22. marta do 25. aprila. Uskrs je takozvani pokretan praznik; praznuje se tri dana i prati ga Veliki post odnosno Uskršnji iliti Vaskršnji post. Ove godine, post počinje 27. februara i traje sve do 15. aprila.   Uskršnji post kalendar

Ovogodišnji post za zdravlje narednih godina

Uskršnji post traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru. Posle svih proslava i neželjenih kilograma koje su nam one donele, veliki Uskršnji post je odličan način da presečete sa starim načinom života i sebi pružite svu ljubav i snagu koju imate u sebi. Jer, ne zaboravite da pored ishrane, post čisti i misli – čini da sijate i širite ljubav. Veliki ili Časni post svoje ime duguje Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos. Ustanovljen je po uzoru na Isusov podvig posle krštenja na reci Jordan, kada je otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušenja koja mu je postavio Sotona. Prva nedelja posta zove se čista i tada sva jela treba kuvati samo na vodi. Već od naredne sedmice, trpeza je šarenija. Inače, važno je istaći da tokom posta treba jesti tri glavna obroka i dve užine. Takođe, treba unositi dosta voća i povrća i izbegavati hranu zasnovanu na mesu, jajima, mleku i mlečnim proizvodima.

Posna hrana

Odaberite pasulj kao glavnu hranu, zatim jela sa pirinčem i povrćem, soju, krompir, dosta salata sa maslinovim uljem, kao i potaža. Potrebno je da pažljivo osmislite jelovnik kako ne biste stresirali organizam i kako biste ispunili glavnu svrhu posta, a to je opšte blagostanje. Birajte jela koja sadrže biljna vlakna, biljne masti i biljna ulja neophodna svakom telu. Za užinu uzmite sveže voće ili kompot, a baš kao i u redovnoj ishrani, riba se preporučuje tokom posta jer je izvor zdravlja i sadrži omega-tri masne kiseline i vitamine A, B, D i E. Međutim, tokom Uskršnjeg posta konzumiranje ribe je dozvoljeno samo nekoliko puta. Vreme posta ne znači i odricanje od slatkih i slanih pita. Mogu se jesti pite od kupusa, krompira, zelja, pirinča, pečurki, bundeva, jabuka, višanja, trešanja. Ulje je dozvoljeno samo subotom i nedeljom, kao i na izvesne praznike. Riba, ulje i vino su dozvoljeni na praznik Cveti kao i na Blagovesti, ali pod uslovom da se ne preklapa sa Strasnom sedmicom. Na Veliki Petak, posti se posebno strogo na vodi ili se preporučuje samo jedan obrok dnevno i to uveče – hleb i voda. Poslednja nedelja posta je takođe stroga, kao i svaka sreda i svaki petak tokom celog trajanja.

Kako Uskršnji post pomaže duhovnoj i fizičkoj ravnoteži?

Potpuna telesna i duhovna ravnoteža, sa sobom i sopstvenim okruženjem, osnovni je cilj svakog ljudskog bića tokom čitavog života. Današnji ubrzani i zahtevni tempo života ne dozvoljava nam mnogo često da se tom cilju i posvetimo. Baš zato su praznici, i post poput Uskršnjeg tu, da nam skrenu pažnju na ono što je zaista važno. A to su zdravlje i osmeh zbog ličnog zadovoljstva i zahvalnosti na svemu onome što nam je život pružio. Post je pre svega lična odluka, dokaz sopstvene vere i snage. Jednom kada odlučite da izdržite svih 48 dana, lako ćete nastaviti sa dobrom praksom. Na tom putu kompletnog pročišćenja mogu vam pomoći prirodni proizvodi iz Herbafast porodice. Kako pre tako i nakon posta!

Herbafast proizvodi i zdrave navike uz post

Za početak, želju za slatkišima kojih se odričete tokom posta, može vam smanjiti Herbafast Avantgarde! Ovaj proizvod svojim sastavom čini da umanjuje potrebu za šećerom. Sa druge strane, Herbafast Fiber smanjuje apetit uopšte, što će vam kasnije znatno olakšati stroge dane posta. A Herbafast Lady i Herbafast Gentleman doprinose bržem sagorevanju masnih naslaga i opštem ubrzanju metabolizma. Tako ćete i posle posta nastaviti da se osećati lakše i puni energije za sve izazove koji su pred vama. A kako biste i samom postu pomogli, odaberite Herbafast Detox preparat na biljnoj bazi. Njegovi sastojci imaju efekat detoksikacije, jačanja i podmlađivanja organizma i pozitivno utiču na funkcionisanje nervnog, mišićnog i srčanog tkiva, što prethodi zdravom procesu mršavljenja. Zahvaljujući svom prirodnom sastavu, proizvodi iz Herbafast porodice jačaju imunitet i pomažu uspostavljanju i održavanju zdrave ravnoteže mikroflore. Oni mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, kao i nivoa ukupnog holesterola i lošeg holesterola u plazmi. Antioksidansi (vitamin C, cink) u preparatima ojačano deluju na ubrzanje metabolizma, sagorevanje masnoća, biotičku ravnotežu, regulaciju nivoa insulina i glukoze (posebno kod insulinske rezistencije) uz smanjenje želje za slatkišima. Uz vašu volju i pozitivan stav, Herbafast preparati pojačavaju rezultate velike promene koju unosite u svoj život i nastavljaju da prate vaš sajan osećaj, pružajući vam punu podršku pri dobrim odlukama. Post koji sledi je zaista savršena prilika da se na vreme pripremite za tople prolećne i letnje dane. Pravi je trenutak da bez tenzije pokrenete i usvojite dobre zdrave navike koje će vam pomoći da dođete do željene linije.    

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa

Važno obaveštenje


Zbog tehničkih radova na našim sistemima, sve porudžbine poslane od 25.06 do 22.07. biće obrađene nakon 22.07. Izvinjavamo se zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljujemo na razumevanju.

This will close in 0 seconds