KAKO DA SE VRATIŠ NA TRENING POSLE DUŽE PAUZE

povratak-na-trening
Ponekad se dogode razne stvari u životu zbog kojih prestanemo da mislimo na sebe, svoj izgled i kondiciju: porodične obaveze, bolesti, prekovremeni rad… Taman uspostaviš rutinu, ideš redovno na trening, a onda se nešto neočekivano desi. Odjednom vežbanje pada u drugi plan, treninzi postaju ređi i na kraju od redovnog treninga dođeš  do nepostojećeg. Glavno pitanje je- kako vratiti rutinu? Ako je ovo slučaj i kod tebe i ako se udaljavaš od vežbanja, brige za svoj izgled i kondiciju i treba ti motivacija, poslušaj sledeće savete. Vrati naviku da vežbaš i vrati se zdravom načinu životu.

1. Počnit sa nečim lakim

Ako se boriš da se vratiš vežbanju i osećaš se potpuno preplavljeno od svega, nekad može biti korisno da započneš sa nečim lakim. Ako ti je teretana previše za početak, izađi napolje i jednostavno kreni u brzu šetnju. Samo je bitno da se krećeš. Čim počneš sa nečim malim, osećaćeš se dobro zbog toga i sigurno ćeš želeti da nastaviš i vratiš se svojim zdravim navikama.

2. Kreni da vežbaš po pet minuta

Ako su ti duga vežbanja za početak previše, onda se potrudi da vežbaš po pet minuta dnevno. Posvećenost od pet minuta je mnogo manje zastrašujuća od punog treninga. Kada budeš u pokretu, verovatno ćeš nastaviti da vežbaš i malo duže od toga. Zato počni sa pet minuta i videćeš kada ćeš završiti trening. trening-trcanje

3. Seti se kako se dobro osećaš posle treninga

Ponekad se fokusiramo previše na trud, a ne na ishod. Trening u jednom trenutku može biti težak, ali posle ćeš se osećati apsolutno neverovatno. Dakle, ako ti treba nešto što bi ti pomoglo da se refokusiraš i motivišeš, samo zapamti da je onaj efekat posle treninga dug i učinkovit za tvoje zdravlje.

4. Nađi vremena za trening u gustom raporedu

Ako tražiš izgovor da ne treniraš, onda ćeš svakako pronaći prvu priliku koja ti se ukaže za to. Zato je važno očistiti raspored i napraviti vreme posebno za trening. Ako znaš da ćeš ostati na poslu i u večernjim satima, onda planiraj svoj trening ujutru. Ako ti je jutro prezauzeto, onda zakazuj vežbanje uveče. Ako znaš da ćeš imati lud i naporan dan, onda se samo posveti brzoj petnaestominutnoj sesiji vežbanja, jer je nešto uvek bolje nego ništa.

5. Pripremi torbu za teretanu

Šta ako je vežbanje ujutro bila tvoja rutina, ali sada se boriš da uopšte ustaneš rano? Pripremi torbu za teretanu noć pre i postavi je pored kreveta. Stavi svoj alarm na drugu stranu sobe, pa kada zazvoni, moraćeš da izađeš iz kreveta da ga isključiš. Kada si već van kreveta, a torba za teretanu upakovana, možeš  bez problema onda i da se uputiš ka teretani. Ako ideš u teretanu posle posla, postavi torbu za teretanu pored stola. Ovo će delovati kao dobro podsećanje na ono čemu treba da se posvetiš i preći će u rutinu vremenom. torba-za-trenin

6. Postavi sebi mesečni izazov

Ako želiš ponovo početi da vežbaš, pokušaj da započneš jedan kratak izazov. Mnogo teretana i fitnes studija za grupne treninge nude mesec dana izazova. Ako to bude podeljeno u manji vremenski okvir, nećeš se osećati previše umorno. Nakon što se izazov završi, osećaćeš se odlično i vratićeš se u dobru formu ali ćeš vratiti i volju za vežbanjem.

7. Nađi društvo za vežbanje

Vrlo je lako izvući se sa treninga, ako je to samo izazov na koji moraš odgovoriti. Ako imaš prijatelja, saradnika ili člana porodice sa  kojim možeš vežbati, to je odličan način da povećaš motivaciju i da tokom procesa bodrite jedno drugo. Ovo takođe dodaje socijalni aspekt, što donosi malo više zabave za vreme treninga.

8. Nemoj samo misliti na teretanu

Biti sposoban i zdrav ne znači da moraš da ideš u teretanu svaki dan. Nađi načine za miks treninga i uključi druge vežbe ili sportove u kojima uživaš. Grupni sportovi, odlazak na džogiranje, brzi hod, časovi plesa ili jednostavno šetanje psa su takođe odlični načini da ostaneš fit. dzogiranje

9. Uradi to za sebe

Nemoj raditi ni za koga drugog, već za sebe. Treba da brineš o svom zdravlju i izgledu i da se osećaš izvanredno i samopouzdano. Ne zaboravi da to činiš za sebe, a ne za bilo kog drugog ili zbog mišljenja drugih. Svaki put kada vežbaš, znaj da činiš nešto dobro za sebe i proslavi to. Što više istraješ sa rutinom vežbanja, to ćeš lakše formirati zdravu naviku. Jednom kada je formiraš, samo je prati i vežbanje će postati deo tvog svakodnevnog života. Da započneš svoju jesenju transformaciju za novu sezonu, imamo pravo mesto i program za tebe! Više o tome pročitaj OVDE.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa