MOŽDA JE ZADRŽAVANJE VODE UZROK VAŠEG PROBLEMA

zadrzavanje-vode-u-organizmu
Naše telo je većinski sačinjeno od vode, ona se nalazi u krvi, mišićima, organima, pa čak i u kostima. Voda nam je potrebna i to nije tajna, ali ponekad se desi da telo zadrži i više vode nego što je to neophodno. Šta znači zadržavanje vode? Upravo zbog tog zadržavanja vode se možete osetiti naduto ili otečeno, a okidači za zadržavanje vode mogu biti različiti.

KAKO PREPOZNATI ZADRŽAVANJE VODE U TELU?

  • teško gubite težinu uprkos naporima u uravnoteženoj ishrani i vežbanju
  • neobjašnjivo povećanje težine u kratkom vremenskom periodu
  • zadržavanje tečnosti, poznato i kao edem, može uzrokovati da vam udovi, ruke, noge, lice ili abdomen izgledaju natečeno
zadrzavanje-vode-i-ishrana

MOŽDA JE DO VAŠE ISHRANE

Dobro je poznato da nam je potreban natrijum jer ima važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska i nivoa tečnosti. Ali potrebna nam je samo mala količina. Zato, ukoliko ima previše natriuma u organizmu, telo će početi da zadržava vodu. So je jedan od izvora natrijuma, a veliku količinu unesemo putem prerađene hrane, poput mesnih prerađevina, krekera, čipsa, obroka iz konzerve, brze hrane, pa čak i bezalkoholnih pića. Pre kupovine ovih namirnica proverite nivo natrijuma koji sadrže. Možete uravnotežiti natrijum konzumirajući hranu bogatu kalijumom, poput banana i spanaća, a od velikog je značaja da pijete i dovoljno vode u toku dana.

ŽIVOTNI STIL KAO FAKTOR

Ako vaš posao od vas zahteva da ceo dan budete na nogama, na kraju dana možete primetiti otečene noge i zglobove. Takođe, oticanje je uobičajeno i nakon dužeg sedenja, a posebno zna biti izraženo nakon dugo vremena provedenog u avionu. Ključ leži u održavanju cirkulacije krvi. Ako stojite ili sedite ceo dan, važno je da izdvojite vreme za kretanje.

DA LI IMATE PROBLEM SA HORMONIMA?

Normalno je da se žena oseća otečeno ili naduto u danima koji prethode menstruaciji. Taj otok obično prođe nakon nekoliko dana. Hormoni koji se uzimaju za kontracepciju ili kao terapija zamene hormona takođe mogu uzrokovati zadržavanje vode u organizmu. zadrzavanje-vode-i-lekovi

ZADRŽAVANJE VODE I LEKOVI

Mnogi lekovi kao neželjeni efekat navode i zadržavanje vode. Lekovi koji spadaju u tu grupu su najčešće: Lekovi za visok krvni pritisak Sredstva za ublažavanje bolova Antidepresivi Lekovi za hemoterapiju Kortikosteroidi Ukoliko primetite zadržavanje vode, oticanje i osećaj nadutosti, razgovarajte sa vašim lekarom kako biste ustanovili da li su lekovi koje uzimate možda problem. Ako je to slučaj, možda će vam umesto tog leka biti preporučen neki drugi. *Nemojte prestati sa terapijom na svoju ruku.

PROBLEMI SA SRCEM?

Srce koje je slabo ne obavlja dobro svoj posao “pumpanja”. Upravo to može dovesti do zadržavanja vode i do otoka u nogama i stomaku. Ostali simptomi srčane insuficijencije uključuju: Slabost Vrtoglavicu Brz rad srca Osećaj umora Kratak dah U krajnjem slučaju, srčana insuficijencija može prouzrokovati i opasno nakupljanje tečnosti u plućima.

PROBLEMI SA VENAMA?

Ako venski zalisci ne funkcionišu kako treba, dolazi do usporavanja toka krvi i njenog zadržavanja u venama. Zbog toga takođe može doći do oticanja nogu. Ostali simptomi uključuju: Bolne noge Uvećane vene Promenu boje kože Osip na koži Čir na koži visak-vode-i-edem

MOŽE LI BITI NEŠTO DRUGO?

Zadržavanje vode može biti uzrokovano i drugim ozbiljnim stanjima: Tromboza dubokih vena: Ako imate otok samo na jednom stopalu ili nozi, moguće je da imate krvni ugrušak. Ostali znaci uključuju bol, toplinu i crvenilo. Nemojte zanemariti te znake, odmah se obratite vašem lekaru. Plućni edem: Ljudi sa hroničnom srčanom insuficijencijom mogu nakupiti tečnosti u plućima. Znaci ovog stanja uključuju otežano disanje, ubrzano, plitko disanje i kašljanje. Ovo stanje zahteva hitan tretman. Preeklampsija: Normalno je da žene imaju otok na stopalima i nogama tokom trudnoće. Ali oticanje ruku i lica može biti znak ozbiljnog problema sa krvnim pritiskom koji se naziva preeklampsija. Pozovite svog doktora ako primetite otok koji prati glavobolja, zamućen vid ili bolovi u stomaku.

ŠTA MOŽETE UČINITI POVODOM ZADRŽAVANJA VODE

Pitajte svog doktora ili farmaceuta. U nekim slučajevima otok zahteva hitnu medicinsku pomoć. Ako je zadržavanje vode izazvano menstrualnim ciklusom ili slanim obrokom, proći će sam od sebe. Ako je to simptom drugog zdravstvenog stanja, lečenje bi trebalo da pomogne. Lekar vam takođe može predložiti: -Da isprobate dijetu sa malim unosom soli: Ne uzimajte više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno. -Uzimanje lekova i dijetetskih suplemenata: Lekar vam može propisati diuretik ili tablete za izbacivanje viška vode. Oni pomažu vašem telu da se reši viška natrijuma i tečnosti. Jedno od prirodnih rešenja koje vam može pomoći da izbacite višak vode iz organizma je Herbafast Detox. On sadrži prirodne supstance koje imaju diuretski efekat. -Konzumiranje namirnica koje imaju i diuretski efekat: sok od limuna, sok od brusnice, namirnice bogate vitaminom C. Mislite na svoje zdravlje, čitajte i edukujte se kada krećete u borbu sa viškom kilograma. Striktne dijete ne treba da vam budu prvo rešenje.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa