OVO SU HORMONI KOJI MOGU DA UTIČU NA KILOGRAME

hormoni-i-višak-kilograma
Već duži vremenski period se borite sa viškom kilograma? Hranite se zdravo, fizički ste aktivni, dovoljno spavate, trudite se da usvojite što više zdravih navika, ali je višak kilograma i dalje tu. Pitate se gde grešite, na pragu ste da odustanete? Sačekajte. Možda vam je ostao još ovaj jedan važan korak na putu ka rezultatu – proverite hormone. Često su za povećanje telesne težine ili teži dolazak do rezultata upravo krivi vaši hormoni. Da li ste znali da uporne masne naslage možete biti teže izgubiti ako hormoni nisu u ravnoteži? Upravo je zbog toga dobra ideja proveriti i ovu stavku. Postavlja se pitanje – a koji su to hormoni?

ŠTITNA ŽLEZDA

Štitna žlezda proizvodi tri hormona: T3, T4 i kalcitonin. Zajedno, ovi hormoni, pored ostalih funkcija, regulišu metabolizam, san, puls, rast i razvoj mozga. Dešava se da ponekad štitna žlezda ne proizvodi pravu količinu ovih hormona, što može dovesti do hipotiroidizma. Neki od simptoma hipotireoze su povezani sa konstipacijom, umorom, depresijom, usporenim pulsom… Međutim, usporen rad štitne žlezde može biti povezan i sa viškom kilograma, jer se vaš metabolizam usporava zbog deficita hormona. stitna-zlezda-i-visak-kilograma

LEPTIN

Kada je vaše telo 100% zdravo, leptin je taj koji daje signal da ste siti i da treba da prestanete da jedete. Međutim, kada pojedemo previše hrane koja je bogata šećerom ili prerađenu hranu, prekomerna količina fruktoze pretvara se u masnoću i taloži se u jetri, stomaku i drugim delovima tela. Tu nastaje i problem, jer masne ćelije takođe mogu da luče leptin, smanjujući na taj način osetljivost tela na njega i dovodeći do toga da mozak ignoriše signal da prestane da jede. Ovaj začarani krug vas može dovesti do stvaranja viška kilograma.

INSULIN

Pankreas izlučuje insulin, što pomaže u prenošenju glukoze u ćelije, tako da se može koristiti kao energija ili skladištiti kao rezerva energije za kasnije u masnim ćelijama. Prekomerno konzumiranje prerađene hrane, alkohola, veštačkih zaslađivača i grickanje nezdrave hrane može dovesti do rezistencije na insulin. Tada ćelije blokiraju insulin, ostavljajući glukozu da cirkuliše u vašem krvotoku do daljeg. Sve ovo na kraju može da rezultira viškom kilograma i dijabetesom tipa 2. Više o temi dijabetesa tipa 2 i všku kilograma.

ESTROGEN

Previsok ili prenizak nivo estrogena može prouzrokovati nastanak viška kilograma. Visok nivo estrogena u telu može iritirati ćelije koje u telu proizvode insulin, čineći vas otpornim na insulin i nivo šećera u krvi raste, što dovodi do povećanja telesne težine. Nizak nivo estrogena takođe može prouzrokovati stvaranje neželjenog viška. To se često dešava tokom perioda menopauze koji žene prolaze kasnije u životu. Ćelije jajnika više ne proizvode estrogen, pa telo počinje da traži estrogen na drugom mestu. Jedan izvor jesu masne ćelije. Šta onda telo čini da stvari vrati u ravnotežu? Počinje da pretvara sve dodatne izvore energije u masti, što dovodi do viška kilograma, posebno u donjem delu tela. Više o temi menopeuze i viška kilograma. esterogen-hormon

KORTIZOL

Kortizol je steroidni hormon koji proizvode nadbubrežne žlezde i uglavnom se izlučuje kada smo pod stresom, kada smo depresivni, uznemireni, besni ili fizički povređeni. Kortizol je taj koji reguliše nivo energije. Ali na njega treba obratiti pažnju jer visoki nivoi mogu dovesti do hiperinsulinemije, povećanog odlaganja visceralne masti i sazrevanja masnih ćelija, što sve može dovesti do dodavanja brojeva na vagi.

PROGESTERON

Progesteron i estrogen moraju biti u ravnoteži da bi telo funkcionisalo pravilno. U stvari, pad progesterona zbog menopauze, stresa, konzumacije hrane koja sadrži antibiotike i hormone ili upotreba kontracepcijskih pilula može na kraju dovesti do pada progesterona. Rezultat? Povećana telesna težina, a moguća je pojava depresije.

GRELIN

Za grelin se mođe reći da je hormon gladi. Grelin pomaže u podsticanju apetita i povećanju taloženja masti. Uglavnom ga luči stomak, kao i tanko crevo, pankreas i mozak. Povišeni nivo grelina u krvi mogu  dovesti do povećanja telesne težine. Gojazni ljudi su posebno osetljivi na grelin, jer ih podstiče da jedu još više. Nivo grelina takođe može porasti kada ste na restriktivnoj dijeti ili postite.

TESTOSTERON

Da, da i žene proizvode testosteron, mada u manjim količinama od muškaraca. Testosteron ženama pomaže u sagorevanju masti, jača mišiće i kosti i povećava libido. Kod žena jajnici proizvode ovaj hormon, ali starost i stres mogu imati veliki uticaj, snižavajući nivo testosterona. Što može dovesti do povećanja stresa i upala, što na kraju rezultira većim nakupljanjem masnih naslaga. melatonin-hormon

MELATONIN

Melatonin se proizvodi u epifizi duboko u vašem mozgu. Pomaže vam u održavanju cirkadijalnog ritma, tako da spavate i budite se na znak. Kada nivo melatonina prirodno poraste noću, oslobađa se hormon rasta, koji pomaže telu da zaraste, izgradi mišiće i poboljša gustinu kostiju. Ali ako je vaš cirkadijalni ritam prekinut, ne spavate dovoljno ili vam soba jednostavno nije dovoljno mračna noću, vaše telo pokreće reakciju na stres, što ponovo može dovesti do stvaranja viška kilograma.

GLUKOKORTIKOIDI

Zapaljenje je važan deo procesa zarastanja. Ali hronično zapaljenje može dovesti do nekih nesrećnih ishoda, uključujući povećanje telesne težine. Glukokortikoidi zapravo pomažu u smanjenju upale. Ali oni takođe regulišu upotrebu šećera, masti i proteina u vašem telu. Utvrđeno je da glukokortikoidi, međutim, ne favorizuju šećer ili glukozu kao energiju za vaše telo i smanjuju njhovo korišćenje u telu kao izvor energije. U kakvu poziciju to vas stavlja? Može doći do povišenog nivoa šećera u krvi zbog insulinske rezistencije, i obično, gojaznosti ili čak dijabetesa ako se ne kontroliše. Važno je da ne zaboravite da su hormoni ti koji zajedno rade na povećanju ili smanjenju apetita i skladištenja masti. Ako taj sistem ne radi kako treba, možda ćete se iznova boriti sa problemom viška kilograma.

Srećom, promene u ishrani i načinu života mogu imati snažne efekte na hormone. Zato, ukoliko i pored promene načina života ne vidite napredak – ne zaboravite da proverite i hormone.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa