TINEJDŽERI I VIŠAK KILOGRAMA: kako možete da pomognete?

tinejdžeri-i-gojaznost

Tinejdžeri i višak kilograma – osetiljivo doba i osetljiva tema u jednom paketu. Znamo da ni roditeljima, a ni deci nije lako da razgovaraju o ovoj temi i često zbog toga dolazak do rešenja predstavlja pravi izazov.

Roditelji su svesni da telesna težina tinejdžera ima veliki uticaj na njihovo zdravlje – kako fizičko tako i ono psihičko.

Želite da pomognete, ali niste sigurni odakle da počnete? Pored toga što znate koliko je izbor hrane važan, postoji i još jedan, u nekim situacijama čak i važniji izbor. Izbor reči i način na koji ćete sa njima o ovom problemu razgovarati.

Vaš tinejdžer će se možda osećati uznemireno zbog svoje težine te zbog toga neće želeti ni da se vi mešate. Međutim, koliko god oni pokušavali sami da reše svoje probleme, važno je da budete uključeni u to.

Vi ste ti koji najviše mogu pomoći svom detetu da izmeni način ishrane i uvede fizičku aktivnost koja će ga odvesti na zdraviji put.

tinejdžeri-i-mrsavljenje

KLJUČNO ZA USPEH

Nekoliko taktika omogućiće vam da tinejdžera podstaknete na zdravije izbore. Pre svega razgovarajte sa doktorom o BMI (indeks telesne mase). Lekar može izračunati indeks telesne mase (BMI) na osnovu težine i visine. Rezultat se može uporediti sa drugim tinejdžerima istog uzrasta.

Ako BMI pokaže da vaš tinedžer pripada grupi gojaznih, razgovarajte sa doktorom o tome koje bi ciljeve najbolje bilo postaviti. Ako vaš tinejdžer treba da smanji telesnu težinu, stručnjaci savetuju da tinejdžeri ne bi trebali da spuštaju više od dva kilograma nedeljno.

Razgovor sa detetom je ključan kao i vaš pristup! Važno je da se svi složite sa planom, da ga razumete, da se sa njim slažete i da zajedno idete ka cilju.

Nemojte reći detetu da treba da smrša. Pričajte sa njim. Postavljajte pitanja poput: „Šta misliš o svojoj trenutnoj telesnoj težini?“, „Kako se zbog toga osećaš?“ Zatim, pažljivo slušajte.

Ako se povuče ili mu je neprijatno da razgovara, odložite sa strane temu na neko vreme. Ne forsirajte. Možda će naknadno razmisliti o postavljenim pitanjima, te će biti otvoreniji sledeći put kada pokrenete razgovor na ovu temu. Vaše strpljenje i podrška su veoma važni za njihov uspeh.

BUDITE PODRŠKA A NE POLICAJAC

Na dete imate više uticaja nego što možda i mislite. Trik je u tome da ga ne forsirate na zdrav način života. Vaša uloga je da ga podstaknite da pronađe svoje razloge za promene u ishrani ili za više fizičke aktivnosti.

Tinejdžeri sa viškom kilograma se u većini slučajeva ne osećaju srećno niti zadovoljno. Ne žele da ih zadirkuju u školi, a to se ipak često događa. Nesigurnost i nezadovoljstvo zbog ovoga mogu samo da rastu. Zato im je potrebno vratiti osećaj zadovoljstva i sigurnosti.

tinejdžeri-i-kilogrami

ZATO ZAPOČNITE PROMENAMA KOD KUĆE

Pomozite svom detetu da uspe tako što ćete napraviti dobre promene za sve u vašoj porodici – uključujući i vas.

Ako izdvajate jednu osobu koja se suočava sa problemom, to verovatno neće doneti rezultat. Često ovakvim izdvajanjem tinejdžer oseća neku vrstu kritike i kazne, a ne motivaciju.

S druge strane, svi u porodici će imati koristi kada zajedno postavite zdrave ciljeve i krenete da ih ostvarujete. Podrška kreće iz kuće. Zajedno možete mnogo uraditi.

PODELITE SA NJIMA VAŠE „BORBE“ I IZAZOVE

Promene nije lako uvesti, ni tinejdžerima ali ni odraslima. Sasvim je u redu ako vas tinejdžer vidi kako se borite da izgradite nove navike. Pustite ga da čuje i da zna da i kod vas postoje frustracije dok birate između zdravih grickalica poput šargarepe i humusa nasuprot čipsu i umacima.

Dajte mu do znanja da je i vama izazov da uložiti vreme i energiju za šetnju kvartom. Ali podsetite ga na kraju – ali i sebe – da se dobar osećaj posle svega toga isplati.

PROMENE SVAKODNEVNIH NAVIKA

Pomozite tinejdžeru da promeni neke od svojih svakodnevnih navika. Upravo te navike im mogu pomoći da smršaju i da poboljšaju opšte zdravlje. Dovoljno sna, manje vremena pred televizorom, telefonom i računarom i trikovi za smanjenje stresa mogu mnogo da pomognu. Naravno, najvažnije stavke su i dalje zdrava ishrana i fizička aktivnost.

ishrana-tinejdžera

ISHRANA

Najbolji način da promenite ishranu vašeg tinejdžera je da započnete jednostavno i sa pet osnovnih koraka.

  1. Bez sokova – zamenite nepotrebne kalorije i nepotreban unos šećera kroz sokove, energetske napitke… Unos vode je najvažniji! I prirodno ceđeno voće dolazi u obzir kao zdravija zamena za sokove.
  2. Izbor voća i povrća za užinu – zajedno napravite spisak omiljenog voća i povrća. Nemojte da ih nagovarate da jedu ono što ne vole. Nađite kompromis.
  3. Doručak je obavezan – tinejdžeri će se često odreći svog jutarnjeg obroka da bi duže spavali, ali to može dovesti do toga da budu toliko gladni za ručkom da će se prejesti ili popustiti pred željom za nezdravom hranom. Zato je važno da pojedu nešto pre odlaska u školu. To može biti smuti od jogurta i svežeg voća i povrća, u kombinaciji sa orašastim plodovima.
  4. Nemojte držati brzu hranu i grickalice u kući – i ovako imate ograničenu kontrolu nad tim šta tinejdžer jede izvan kuće, potrudite se bar da loše namirnice ne kupujete i ne držite u kući. Na ovaj način niko neće doći u iskušenje.
  5. Jedite kod kuće – hrana u restoranu ima u proseku 33% više kalorija od istog obroka kuvanog kod kuće, pokazuju mnoga istraživanja. Jedno istraživanje je otkrilo da što češće jedna porodica jede zajedno kod kuće, to je manja verovatnoća da će tinejdžer imati višak kilograma.

FIZIČKA AKTIVNOST

Zdravstveni stručnjaci preporučuju tinejdžerima najmanje 60 minuta vežbanja dnevno. Ali ako vaše dete sada nije previše aktivno, moraće da uloži više napora kako bi došao do tog postavljeng cilja. Možete isprobati sledeće taktike da ih pokrenete:

Pomozite im da postave male, realne ciljeve – u redu je započeti sa 10 minuta dnevno. Zatim, posle određenog vremena, neka polako dodaju nekoliko minuta svakog dana. Kada uspeju u malim koracima, izgradiće svoje samopouzdanje i ostaće motivisani.

Uključite celu porodicu – idite u porodične šetnje ili zajedno vozite rolere. Držite vijače i lagane tegove u kući, dvorištu. Fizička aktivnost i igra mogu lako da se spoje. Tinejdžera je lakše motivisati da se kreće ako su svi uključeni. Napravite i malo interno porodično takmičenje. Na primer, ko će više koraka da napravi u toku dana!

fizicka-aktivnost-tinejdžera

NEKOLIKO SAVETA ZA RODITELJE

Glavne promene u načinu života koje utiču na celu porodicu mogu biti zastrašujuće – a vaš tinejdžer ih možda u početku neće prihvatiti. Ovi saveti mogu vam pomoći da stvari napreduju brže i lakše.

NE MENJAJTE SVE ODMAH

Nemojte iznenada zabraniti sve slatkiše, ne zahtevajte dvočasovne treninge i nemojte da sakrivate video-igre u garaži. To će najverovatnije izazvati revolt kod tinejdžera i samo ćete napraviti tri koraka nazad.

Zato započnite sa najjednostavnijim promenama – onima koje vaše dete može da ispuni i u kojima se oseća dobro. Izgradite međusobno poverenje, podršku i razumevanje.

NE MORATE DA PRATITE BAŠ SVAKI ZALOGAJ

Ako komentarišete svaki zalogaj koji vaše dete stavi u usta, verovatno će se naljutiti i povući se. Takođe, na ovaj način im možete narušiti samopouzdanje u sopstveno odlučivanje. Biće pogrešnih izbora tu i tamo, i to je normalno. Ono što želite da vidite je napredak, zato pokušajte da imate na umu veliku sliku.

DA LI JE DOZVOLJENA PRIMENA SUPLEMENATA?

Ono što je potrebno da urdite je da napravite pravi izbor suplemenata u ovom dobu. Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na prirodne dodatke ishrani koji se dobijaju iz biljaka i koji ne mogu napraviti štetu u ovom delikatnom periodu.

Proteini, ugljeni hidrati i masti čine najveći deo ishrane, ali sve je više dokaza da nedostaje još jedna važna komponenta – vlakna. Pozitivni efekti dijetnih vlakana na figuru i celokupno zdravlje potvrđeni su brojnim studijama. Problem je u tome što ih ne unosimo u dovoljnoj meri.

Šta su dijetna vlakna i zašto su dobra za mršavljenje?

Dijetna vlakna dobijaju se iz biljaka. Važno je da znamo da su nesvarljiva, pa nemaju kalorijsku vrednost. Generalno, postoje dve velike grupe vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Jedino rastvorljiva vlakna imaju snažne efekte na metabolizam: vezujući vodu i hranljive materije bubre, pa doprinose osećaju sitosti i smanjuju apetit, smanjuju resorpciju masti i na taj način mršavimo, bez mnogo truda.

Glukomanan je šampion među vlaknima!

Nisu sva vlakna jednako dobra: jedino viskozna vlakna koji u dodiru sa vodom formiraju supstancu sličnu gelu zaslužna su za mršavljenje.  Što je gel gušći i vezuje više vode, to je ovaj efekat izraženiji. Glukomanan dobijen iz biljke konjak (Amorphophallus konjac, fam. Araceae) vezuje 50 puta veću količinu vode što ga čini najpotentnijim biljnim vlaknom.

Gust gel koji formira u želucu čini da se osećamo sitim duže vremena, smanjimo unos hrane i deluje kao sunđer koji „kupi“ hranljiive materije smanjujući njihovu resorpciju. Osim kilograma, potvrđeno je i smanjenje procenta masti i obima struka koji se smatra značajnim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti. Dodatno, kliničke studije su pokazale i značajno smanjenje resorpcije masti i nivoa ukupnog holesterola, LDL-a i triglicerida u krvi. Na isti način smanjuje glikemijski indeks (GI) hrane i normalizuje nivo glukoze i insulina u krvi, pa je naročito koristan kod insulinske rezistencije i dijabetesa.

Herbafast fiber je dodatak ishrani koji sadrži kombinaciju biljnih vlakna (glukomanan i Nutriose®) koja podstiču zdravo mršavljenje kroz uticaj na normalizaciju nivoa šećera u krvi, bolje varenje, smanjenje holesterola i triglicerida.

Herbafast fiber je dodatak ishrani čiji sastojci doprinose smanjenju apetita i „napada“ gladi, jer se rastvaranjem vlakana u vodi njihova zapremina značajno povećava, popunjava se prostor u želucu i tako stvara osećaj sitosti.

nezdrava-hrana


Kako biljna vlakna iz Herbafast fibera utiču i na smanjenje glikemijskog indeksa hrane i normalizaciju glukoze i insulina u krvi, koristan je kod insulinske rezistencije i mogu ga koristiti i osobe sa dijabetesom.

RAZGOVARAJTE O POZITIVNOJ SLICI TELA

Mediji, društvene mreže, časopisi – svi plasiraju sliku savršenog mršavog tela, idealne figure. I ta slika često teško pada detetu, igra se sa njihovim samopouzdanjem i slikom o sebi. Na žalost, ne možete promeniti kulturu ili ono što dete vidi u medijima.

Ali možete razgovarati sa njima, naglasiti im šta je zaista važno.

Razgovarajte sa njima o tome šta znači zdravo telo, da mršavo ili ekstremno mišićavo telo ne moraju uvek da znače i da je takav izgled zdrav. Dajte im do znanja da se njihova vrednost ne ogleda u izgledu.

Za rezultat je važno da razgovaramo zajedno o zdravlju, zdravim navikama, o zdravoj slici tela, da pružamo jedni drugima podršku i motivaciju. Pogotovo kada je ovo tinejdžersko doba u pitanju.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa