DA LI USPOREN RAD ŠTITNE ŽLEZDE USPORAVA I VAŠE REZULTATE?

usporen-rad-stitne-zlezde
Da odmah odgovorimo na pitanje – usporen rad štitne žlezde (hipotireoza) ima veliki uticaj na vaše rezultate i može se povezati sa viškom kilograma. Naglo povećanje viška kilograma je i jedan od simptoma usporenog rada štitne žlezde. Često, upravo zbog naglog povećanja viška kilograma mnogi i saznaju da imaju problem upravo sa radom štitne žlezde. Održavanje zdrave telesne težine zaista može predstavljati pravi izazov za one sa usporenim radom štitne žlezde. Ovaj usporen rad može biti posledica Hašimoto sindroma, upotrebe lekova, nedostatka joda i selena, uklanjanja štitne žlezde…

KAKVA JE VEZA IZMEĐU ŠTITNE ŽLEZDE I KILOGRAMA?

Kao što smo već rekli, usporen rad štitne žlezde jeste povezan sa viškom kilograma, ali tačan biohemijski uzrok ove veze nije u potpunosti još uvek jasan. Postoji nekoliko mehanizama koji bi mogli objasniti tu povezanost. Dva najaktivnija hormona štitne žlezde, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) cirkulišu telom, a oni utiču na metabolizam i imaju interakciju sa: Masnim ćelijama Mišićima Jetrom Pankreasom Hipotalamusom Hormoni štitne žlezde obično pomažu organizmu da razgradi masti, a pored toga pomažu jetri i gušterači da metabolišu skladištene kalorije koje se koriste za energiju. Ovi hormoni takođe pomažu mišićima u telu jer troše energiju. Kada u telu cirkuliše adekvatna količina hormona štitne žlezde, hipotalamus, koji je regulator hormona štitne želzde u mozgu, smanjuje količinu sekrecije hormona koji reguliše tirotropin (THR). Svi ovi procesi se mogu prekinuti kada dođe do smanjenja nivoa hormona štitne žlezde i kada se njen rad uspori. Pored toga što ćete se tada često osećati umorno i bez energije, telo će „zadržavati“ kalorije i skladštiće ih kao masnoću, koju je kasnije posebno teško sagoreti.

DA LI JE MRŠAVLJENJE MOGUĆE SA USPORENIM RADOM ŠTITNE ŽLEZDE?

Mršavljenje, i bez dodatnih zdravstvenih komplikacija, često predstavlja izazov. Sa usporenim radom štitne žlezde, izazov postaje još veći. Zato će biti neophodno da se naoružate strpljenjem, znanjem i da budete uporni. Mnogi ljudi misle kada jednom počnu sa uzimanjem lekova za nadoknadu hormona štitne žlezde, da će se i težina regulisati. Iako terapija može pomoći da se izgubi deo kilograma, pored toga biće neophodna dodatna edukacija na svim poljima, fizička aktivnost, pravilna ishrana i dovoljno kvalitetnog sna. Kako biste ustanovili koliko ste daleko od željene telesne težine, pomoć vam može pružiti i računanje indeksa telesne mase (BMI kalkulator). Još jedan korak koji možete da napravite jeste određivanje brzine bazalnog metabolizma (BMR). Razumevanje brzine bazalnog metabolizma vam može pomoći da odredite koliki unos kalorija vam je neophodan u toku dana. Šta još možete da uradite kako biste se osećali bolje i kako biste što pre stigli do željenih rezultata?

NEOPHODNA JE ZDRAVA ISHRANA

U većini slučajeva, kada je u pitanju usporen rad štitne žlezde, stručnjaci savetuju ishranu koja podrazumeva minimalni unos jednostavnih ugljenih hidrata i šećera, a fokus se prebacuje na proteine i povrće. Takođe, treba da budete oprezni i da izbegavate goitrogene namirnice (otežavaju da štitna žlezda stvara svoje hormone – kupus, prokelj, brokoli, karfiol, zelje, kelj, repa… ) Ukoliko imate hipotireozu, savetujemo vam da se konsultujete sa nutricionistom, kako biste napravili najbolji plan za vas. On će vam olakšati da istovremeno ne pogoršate svoje zdravstveno stanje i olakšaće vam put ka rezultatu.

POKRENITE SE I VEŽBAJTE

Fizička aktivnost treba svima da nam bude sastavni deo dana, da se podrazumeva. Ako ne možete da izdvojite vreme za vežbanje, vi šetajte, važno je da se krećete. Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom i viškom kilograma, ne možemo dovoljno ni da vam naglasimo koliko vam je fizička aktivnost važna.

TREBA VAM KVALITETAN SAN

Fizička aktivnost jeste važna, ali pored nje je od izuzetne važnosti dobar i kvalitetan odmor. Nedovoljno kvalitetnog sna je snažno povezano sa gojenjem. Redovan, čvrst i kvalitetan san vam može pomoći da sprečite dalje stvaranje viška kilograma.

PRAVI IZBOR SUPLEMENATA

Svi znamo da je inače teško izbalansirati ishranu tako da bude raznovrsna i pokrije dnevne potrebe za svim neophodnim vitaminima i mineralima. Osobe koje imaju problem sa štitnom žleždom imaju pred sobom i dodatne zahteve u vidu naglašenih potreba za određenim vitaminima, mineralima i namirnicama koji mogu da doprinesu poboljšanju rada štitne želzde, ali i da pomognu lakše i brže mršavljenje. Tada u pomoć stižu suplementi koji često sadrže upravo dnevno preporučene doze vitamina i minerala. Obično se savetuje suplementacija dodacima ishrani na bazi selena, cinka, magnezijuma, hroma i vitamina B. Ekstrakti biljaka koji su u suplementima, a koji mogu da dodatno ubrzaju metabolizam i olakšaju mršavljenje su svakako i đumbir, biber, paprika, kopriva (koja doprinosi eleminaciji viška tečnosti). Ne treba zaboraviti ni na ulogu redovne primene probiotika koji doprinose biotičkoj ravnoteži organizma. Šta konkretno u apoteci možete da izaberete, a da budete sigurni u bezbednost. A efikasnost proizvoda, posebno kada ih sami uvodite u dnevnu rutinu? Naša preporuka je nešto od proizvoda ili čak kombinacija više njih iz Herbafast palete. Herbafast je brend koji je dugi niz godina prisutan na tržštu, proveren, neškodljiv i na zdrav način dovodi do regulacije telesne težine. Najnoviji u paleti (Herbafast Avantgarde) sadrži sjajnu kombinaciju vitamina, minerala, biljaka i probiotika (sve u jednoj kapsuli) – hrom, cink, vitamin C, đumbir, kapsaicin iz paprike, koprivu i probiotik S. boulardii. Upravo zahvaljujući ovakvoj kombinaciji sastojaka, dejstvo je bezbedno a efikasno, a proizvod jednostavan za korišćenje. Herbafast Avantgarde je idealan da se kombinuje sa biljnim vlaknima kojih ima u Herbafast Fiber proizvodu, jer udruženi utiču na smanjenje osećaja gladi, regulišu nivo glukoze u krvi, ubrzavaju proces mršavljenja i neškodljivi su za osobe sa problemima u funkcionisanju štitne žlezde. Ne treba zaboraviti ni na značaj unosa magnezijuma udruženog sa vitaminima B grupe, pa odličan izbor može biti neki od proizvoda iz palete Magnall – naša preporuka je Magnall immuno, jer je bolest i poremećaj rada štitne žlezde zapravo autoimuna bolest, gde je imunitet kompromitovan i oslabljen na neki način.

ZA KRAJ

Ukoliko imate usporen rad štitne žlezde, znate i da postoji dug niz simptoma, gojaznost je samo jedan u tom nizu. Ono što je važno u ovoj borbi jeste da imate dobru strategiju, da u svom uglu imate najbolje saborce: zdravu ishranu, fizičku aktivnost, dobar san, kvalitetne suplemente. Sve ovo je važno ne samo kako biste održali zdravu telesnu težinu, već i kako biste se osećali bolje u celini i kako biste poboljšali kvalitet života.    

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa