NOVOGODIŠNJE ODLUKE: ZDRAVA, LEPA I ZADOVOLJNA TI!

novogodisnje-odluke

Novogodišnje odluke, novi planovi, nove želje, a možda i neke stare, neostvarene zapisujemo i odlučno čekamo novu godinu za njihovo ostvarenje.

I znate šta, ovo je pravo vreme da dobro razmislite šta želite u novoj godini i ako do sada to još niste učinili ovo je znak! Ovo je idealno vreme da počnete da radite na sebi.

Možda vam je dosta priče o novogodišnjim odlukama, jer nekako uvek krenete euforično, a zastanete čim se stišaju praznici i zamknete malo dublje u novu godinu.

Zato ćemo ovaj put mi pokušati da pomognemo kada su novogodišnje odluke u pitanju. Nećemo maštati i pričati neke priče koje nije moguće realizovati, već ćemo vam dati konkretne predloge kako da ostvarite jednu od svojih novogodišnjih odluka.

Znamo da se mnogima od vas na listi nalazi neka stavka u vezi sa boljim odnosom prema sebi. Možda ste sebi obećali da ćete jesti zdravije, da ćete izbaciti slatkiše, da ćete smršati, da ćete početi da trenirate, da ćete u toku dana izdvojiti bar pola sata za sebe…

Međutim, nekako vam se čini da se ove novogodišnje odluke uvek nađu na dnu liste prioriteta i čini vam se da se ni ne okrenete oko sebe, a sebi sve isto obećavate za sledeću godinu jer je ovoj došao kraj.

novogodišnje-odluke

Kako bismo ovo sprečili, stiže naš spisak predloga kako da ostvarite novogodišnje odluke koje su u vezi sa fitnesom, zdravljem i boljim izgledom.

Nemojte da živite istu godinu iznova i iznova. Napravite promenu sada.

UMESTO PUSTIH ŽELJA NAPRAVI JASAN PLAN

Lepo je nešto želeti, sanjati o tome, međutim, ukoliko nemate jasan plan kako ćete to i ostvariti, te želje će zaista ostati samo pusti snovi.

Sve počinje sa dobrim planom. Možda vam decembar neće u potpunosti odgovarati za pravljenje planova jer svi negde žure, tu su praznici, na poslu je često pritisak, jure se rokovi te se decembar nekako ne uklapa u planiranje. Zato predlažemo da zapravo januar posvetite tome.

Kada se slegne sva zbrka i euforija. Osvrnite se na prethodnu godinu, šta je to šta je bilo dobro i šta želite da nastavite da radite ili jednostavno dodatno da poboljšate, a šta to nije bilo dobro i šta biste želeli da popravite.

MALIM KORACIMA DO NOVOGODIŠNJIH ODLUKA

Sve ili ništa izreku nećemo primenjivati na sferu zdravlja. Važne su i one male svakodnevne promene, sve se to sabira u neke dugoročne rezultate. Zato nemojte da se stresirate ako vam se čini da imate mnogo da radite na sebi kako biste došli do rezultata.

Promena se neće dogoditi preko noći, ali ako krenete svaki dan sa nekim malim promenama i poboljšanjima, na duge staze će se isplatiti.

Za početak ćete možda promeniti svoju jutarnju rutinu, svaki dan ćete odvojiti 20 minuta da naučite nešto novo o zdravoj ishrani, izbacićete slatkiše…odaberite nešto. Malo po malo do velikih rezultata.

zdrava-hrana-herbafast

JEŠĆU ZDRAVO! OBEĆAVAM!

Pročitajte to ponovo i zapišite negde sebi. Kada je reč, ne samo o dobroj liniji, već i o sveukupnom zdravlju – ovo je najvažnija izmena koju možete napraviti za sebe. Zdrava i izbalansirana ishrana je ključna za srećniji život, jače telo i bolje zdravlje.

Međutim, nemojte da napravite tu grešku i krenete sa striktnom dijetom, jer vas ona neće dovesti do onoga čemu težite. Zaista je dovoljno da se potrudite da ishrana bude zdrava, da birate zdrave i sveže namirnice, da jedete dosta voća i povrća, pijete dovoljno vode i da se rešite onih loših navika kada je ishrana u pitanju.

Izbegavajte testenine, masnu i prženu hranu, slatkiše, grickalice, alkohol, gazirane sokove, energetske napitke… Mnogo za sebe možete učiniti samo ako se rešite već ovih navedenih stavki.

ZNOJ, ZNOJ, ZNOJ I JOŠ ZNOJA!

Ispod tog znoja kriju se i neki lepi rezultati koji mogu biti vaši! Nova godina je zaista idelno vreme da počnete da trenirate, da se pokrenete, da počnete bilo kakav vid fizičke aktivnosti. Jer je opet, fizička aktivnost u službi i zdravlja i lepote.

Vožnja bicikla, grupni treninzi, teretana, joga, roleri… imate potpunu slobodu da izaberete šta vam prija. Važno je samo da se pokrenete!

SVAKODNEVNE MALE, ALI VAŽNE, NOVOGODIŠNJE ODLUKE!

Pored zdrave ishrane i fizičke aktivnosti postoji još mnogo malih zdravih navika kojih možete da se pridržavate i uvrstite u svoju svakodnevicu. Šta to možete da uvrstite u svoj svaki dan od sledeće godine?

  • Počnite dan tako što ćete popiti čašu vode
  • Kad ustanete uradite 15 minuta istezanje
  • Spavajte dovoljno 7-8 sati
  • Naučite da čitate etikete na hrani
  • Šetajte do posla
  • Jedite više povrća

Napravite svoju listu mali svakodnevnih važnih promena i pratite ih na dnevnom nivou. Zalepite ih na frižider ili na neko vidno mesto da ne zaboravite na njih.

MANJE ŠEĆERA ZA VIŠE ZDRAVLJA

Nije samo zdrava ishrana važna, važno je da se izbegava i ona loša. Kada kažemo loša, mislimo na onu koja sadrži previše šećera i industrijsku hranu, a upravo su te dve stavke koje najviše utiču na stvaranje viška kilograma.

Često je takva hrana toksična za organizam, stvara zavisnost i ne sadrži nutritijente koji su potrebni. To je hrana koja nam zapravo uopšte nije potrebna i bez koje možemo da živimo. I to jako dobro.

zdravi-recepti

KUVAĆU VIŠE

Još jedna od važnih stvari kada je zdrava ishrana u pitanju jeste priprema obroka. Bilo bi sjajno da svi možemo da priuštimo jednog kuvara koji će nam pripremati obroke, ali to u većini slučajeva nije realnost. Tako da je vreme da zavrnemo rukave.

Kako je neka namirnica pripremljena može odrediti da li će biti zdrava ili ne. Kuvanje na pari i grilovanje umesto pohovanja i pečenja u dubokom ulju.

Mi vas izazivamo da u novoj godini isprobate što više zdravih recepata. Na internetu postoji toliko predloga. Vaše je samo da izaberete i probate.

TAKO JEDNOSTAVNO, A TAKO LAKO SE ZABORAVI!

Voda! Pijte više vode. Pogotovo o ovome vodite računa kada su topliji meseci u pitanju i kada je hidriranje #1 stavka.

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi koja zaboravlja redovno da popije čašu vode u toku dana, skinite aplikaciju koja će vas podsetiti s vremena na vreme na to.

Držite na stolu flašicu sa vodom koju treba da popijete u toku dana… preduzmite sve šta je u vašoj moći kako ne biste zaboravili na ovu malu ali važnu stavku.

ZNANJE JE MOĆ!

Naučite svaki dan nešto novo o zdravlju i zdravoj ishrani. Saznajte šta je zdravo, a šta nije, naučite neki novi recept, nađite vremena i za ovaj deo.

Najveće greške se javljaju upravo iz nedostatka znanja i informacija. Ne možete nešto da izbegavate ili da menjate ukoliko ne znate da vam baš to odmaže u postizanju ciljeva. Zato se naoružajte znanjem i strpljenjem.

Ukoliko niste sigurni da idete u dobrom smeru uvek možete da se posavetujete sa nutricionistom.

NAGRADI SEBE

Rad na sebi nije jednostavan i lak proces. Zapravo čeka vas pravi izazov i zato je važno da s vremena na vreme sebe počastite.

To na primer može biti odeća za trening, prostirka za jogu, nove patike, nove činijice za pripremu obroka…

Šta god je za vas nagrada – počastite se time. Zaslužujete to jer se držite plana, idete napred, a te male nagrade će vas održati na pravom putu.

A za kraj vas čekaju i dve liste koje možete sebi da ištampate i zapišete svoje novogodišnje odluke.

mesecni-planer-herbafast

 

ciljevi-za-novu-godinu

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa