Rastavić – “konjski rep” za galop ka idealnoj težini i dobrom zdravlju

Šta je rastavić?

Rastavić (Equisetum arvense) je biljka iz porodice biljaka Equisetaceae. Botanički naziv potiče od latinskog korena reči za konja – equus i reči seta, koja označava čekinju. Ovaj naziv rastavić duguje svom izgledu koji umnogome podseća na konjski rep.

U pitanju je višegodišnja biljka koja liči na paprat. Ima šuplje, šiljaste stabljike i ljuskave listove, i može da naraste do 30 cm visine. Smatra se korovom, invazivna je i može se brzo širiti po površini zemlje, što otežava da je se rešite ukoliko se nađe u vašoj bašti.

Zdravstvene prednosi rastavića i primena u medicini

Još od starogrčkog i rimskog doba biljka rastavića se koristila kao sredstvo za osteoporoze, tuberkuloze i problema sa bubrezima i kao pomoć pri mršavljenju. Takođe, rastavić može pomoći u ublažavanju zadržavanja tečnosti (edema), zaustavljanju krvarenja i zaceljivanju rana. Ekstrakt rastavića ima blagotvorno dejstvo na šećer u krvi i insulinsku rezistenciju.

Nadzemni deo biljke se koristi u medicinske svrhe i može se konzumirati kao čaj ili u obliku suplemenata.

Lekovito sredstvo za lečenje slabih i lomljivih kostiju (osteoporoza)

Rastavić pozitivno utiče na zdravlje kostiju i uspešan je saveznik u borbi protiv osteoporoze, stanja koje uzrokuje omekšavanje ili stanjivanje koštanog tkiva, što može oslabiti kosti i uzrokovati njihovo lako lomljenje. Može se javiti kod žena koji prolaze kroz menopauzu zbog smanjenog nivoa estrogena. Brzi gubitak koštane mase javlja se kod oko 25% žena u postmenopauzi. Jedna studija na životinjama otkrila je da dodavanje rastavića formulisanoj mešavini osnovnih hranljivih materija za mineralizaciju kostiju koje sadrže L-lizin, L-prolin, L -arginin i L-askorbinska kiselina – ubrzava i poboljšava formiranje kostiju kod životinja sa uklonjenim jajnicima, što je stanje koje imitira menopauzu.

Rastavić smanjuje zapaljenske procese u telu

Smatra se da određene hemikalije u rastaviću smanjuju upalu. One takođe mogu pomoći telu da proizvodi više supstanci koje jačaju imuni sistem (antioksidansi) a njeni minerali rade zajedno na jačanju kose i noktiju, usput pomažući telu da izgradi i održi zdravo koštano tkivo. Nasumično kontrolisano ispitivanje od 60 osoba sa reumatoidnim artritisom pokazalo je da je rastavić smanjio nivoe TNF-a (markera zapaljenja) i povećao nivoe IL-10 (anti-inflamatorni marker). Anti-inflamatorni efekat rastavića je takođe dokazan u in vitro studiji (epruvete) na ljudskim primarnim limfocitima (bela krvna zrnca).

Rastavić

Ubrzava rast kose i zarastanje rana

Rastavić sadrži silicijum, a smatra se da pramenovi kose sa većim sadržajem silicijuma imaju nižu stopu opadanja i veći sjaj. Pored toga, silicijum je neophodan za optimalnu sintezu kolagena, poboljšavajući snagu i elastičnost kože.

Eliminiše gljivice i bakterije!

Rastavić sadrži esencijalna ulja poput timola i cineola, koja doprinose eliminaciji gljivica, naročito kožnih kao što je Candida sp., i bakterija poput Escherichia coli koja izaziva urinarne infekcije, i Staphilococcus aureus koja izaziva infekcije pluća, kože i kostiju.

Pored navedenih zdravstvenih koristi, rastavić se može koristiti da ublaži i eliminiše i krvarenje, giht, promrzline, obilne menstrualne cikluse, inkontinenciju, kao i kamenje u bubregu ili bešici. Dodatno, rastavić je jedan od moćnih pokretača regulisanja zdrave telesne težine.

Čaj od rastavića

Čaj od rastavića se pravi od suve stabljike i može se koristiti kao diuretik za dopunu lečenja urinarnih infekcija, za gubitak težine ili za lečenje visokog krvnog pritiska, a najčešće se koristi za detoksikaciju organizma.

Sastojci:

1 kašika osušene stabljike rastavića

1 šolja ključale vode

Priprema:

Stavite osušenu stabljiku u kipuću vodu i ostavite da se natapa 5 do 10 minuta. Infuziju procedite i pijte do 2 šolje dnevno, najbolje posle prvih obroka u toku dana. Ovaj čaj ne bi trebalo koristiti duže od nedelju dana zaredom, kako bi se sprečila dehidracija i eliminacija esencijalnih minerala iz organizma.

Rastavić i gubitak težine

Ova biljka pomaže kod mršavljenja zahvaljujući svom sastavu antioksidanata, antiinflamatornih, detoksikacionih supstanci i diuretika, poput flavonoida i kafeinske kiseline, koje pomažu u sagorevanju lokalizovanih masti i pomažu u eliminaciji tečnosti koje mogu da izazovu prekomerno gojenje. Pored toga, kofeinska kiselina koja se nalazi u “konjskom repu” ima termogeni efekat, koji pomaže u ubrzavanju metabolizma i sagorevanju masti, što na kraju dovodi do gubitka težine.

Upravo zbog tog moćnog dejstva koje rastavić ima na regulisanje telesne težine, Herbafast® Detox kapsule, pored lista Java čaja, lista breze i ploda kleke, sadrže i ekstrakt ove biljke. U ovoj kombinaciji, rastavić doprinosi normalnoj holerezi i prečišćavanju organizma, normalnoj funkciji prostate, bubrega i urinarnog trakta i doprinosi normalnom protoku mokraće. Java čaj ima purgativna i diuretična svojstva i doprinosi prirodnom mehanizmu prečišćavanja organizma i eliminaciji toksina. Breza doprinosi zdravlju donjeg urinarnog trakta, utiče na digestiju i promoviše detoksikaciju organizma. Kleka je antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa, doprinosi digestivnom zdravlju, zdravlju bubrega, renalnoj eliminaciji, kao i prirodnom mehanizmu prečišćavanja organizma i eliminaciji toksina.

Kombinacija ova 4 sastojka čini Herbafast® Detox kapsule idealnim za pripremu tela na proces mršavljenja.

 

 

 

Korpa