Vitamin C – najpouzdaniji saveznik za mršavljenje!

Vitamin C
Stres, dugi sati ispred ekrana, brzi tempo života kao i mnogo drugih faktora utiču na naš način ishrane i zdravlje. Sve to je dovelo do epidemije gojaznosti u poslednjih nekoliko godina, a čije su posledice ogromne jer je gojaznost povezana sa hroničnim metaboličkim abnormalnostima kao što su insulinska rezistencija, dislipidemija i srčana oboljenja. Pored toga, genetska sklonost gojaznosti povezana je sa polimorfizmima gena koji utiču na biohemijske puteve koji regulišu oksidaciju masti, potrošnju ili unos energije. Upravo zbog svega toga, izuzetno je važno obratiti posebnu pažnju na to šta jedemo i uopšte šta unosimo u svoj organizam. Pored raznovrsne ishrane pouzdanog porekla i obilja svežeg voža i povrća, važnu ulogu u bici za dobro zdravlje igraju i suplementi, a jedan od ključnih na putu ka idealnoj figuri je vitamin C.

Šta je vitamin C?

Vitamin C (askorbinska kiselina) je široko priznat kao esencijalni nutrijent. Ovaj vitamin rastvorljiv u vodi je antioksidant i igra značajnu ulogu u zaštiti tela od upale, jačanju imunološke funkcije, održavanju zdrave kože i kose, zarastanju rana i povećanju apsorpcije gvožđa. Nedostatak vitamina C može izazvati skorbut, što je stanje povezano sa krvarenjem desni i problemima sa zubima. Stoga je održavanje adekvatnog statusa vitamina C od vitalnog značaja za dobro zdravlje. Jedna od aktuelnih zdravstvenih prednosti vitamina C je da doprinosi smanjenju telesne težine i eliminaciji celulita.

Vitamin C i ishrana

Status vitamina C u organizmu tesno je povezan sa telesnom masom. Pojedinci sa adekvatnim statusom vitamina C oksidiraju 30% više masti tokom umerenog treninga u odnosu na pojedince sa niskim statusom ovog vitamina. Nameće se zaključak da osobe osiromašenog nivoa vitamina C teže gube kilograme. Pored toga, i izbor hrane može uticati na sitost i glad nakon obroka. Hrana sa visokim sadržajem proteina podstiče postprandijalnu termogenezu i veću sitost u poređenju sa hranom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i malo masti. Prema tome, režimi ishrane bogate proteinskom hranom mogu poboljšati usklađenost tela sa ishranom, kao i efikasnost iste.

Vitamin C i telesna težina

Važno je napomenuti da vitamin C ne dovodi direktno do oksidacije masti ili gubitka telesne masti. Istraživanja su pokazala da su vitamin C i telesna masa obrnuto povezani, što znači da su niske koncentracije askorbinske kiseline u plazmi povezane sa visokim indeksom telesne mase (BMI). BMI je odnos visine i težine osobe, a BMI viši od 30 je pokazatelj gojaznosti. Ljudi sa niskim nivoom vitamina C sagorevaju oko 30% manje masti tokom umerenog vežbanja od onih sa adekvatnim nivoom vitamina C. To ustvari znači da vas nizak nivo vitamina C može učiniti otpornim na gubitak masnih naslaga, povećavajući rezerve masti i povećavajući telesnu težinu. Vredi napomenuti da je distribucija masti, posebno višak masnog tkiva na stomaku, znak metaboličkog sindroma i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti (srčane bolesti i moždani udar). Zbog toga, unos veće količine vitamina C i njegov indirektan uticaj na obim struka ima široko rasprostranjene zdravstvene prednosti. Vitamin C

Izvori vitamina C u hrani

Primeri hrane bogate vitaminom C uključuju citrusno voće poput pomorandže (70 mg) i grejpfruta (64 mg), tropsko voće poput guave (125 mg) i kivija (70 mg), crvene paprike (95 mg u ½ šolje), žute paprike (135 mg u ½ šolje), crne ribizle (100 mg u ½ šolje), kelja (80 mg u 1 šolji). Zdrava ishrana obezbeđuje dovoljno vitamina C. Ipak, kako živimo u izuzetno brzo vreme u kojem nam uvek nekako nedostaje vremena da se posvetimo svakom obroku, suplementi postoje da tu situaciju poboljšaju. Važno je shvatiti da veći unos vitamina C ne može pomoći da izgubite težinu ako unosite dodatne kalorije. Ako želite da smršate ili sprečite dalje povećanje telesne težine, morate ograničiti unos kalorija, jesti uravnoteženu ishranu i redovno vežbati. Vitamin C može pomoći u zdravom gubitku težine ako kontrolišete ukupan unos kalorija i uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu.

Kako vitamin C može pomoći da izgubite višak kilograma?

Postoji nekoliko potencijalnih načina na koje vitamin C može pomoći u gubitku težine. Prvo, vitamin C je snažan antioksidans. Nakon vežbanja, vitamin C može pomoći u suzbijanju oksidativnog stresa izazvanog vežbanjem. Ovo može ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da sagorite više kalorija. Drugi mogući način na koji vam vitamin C može pomoći da izgubite težinu je apsorpcija gvožđa. Poznato je da vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe. Krvi je potrebno gvožđe da prenosi kiseonik do mišića a kiseonik pomaže mišićima da rade efikasnije i sagorevaju više masti. Istraživači su takođe proučavali vezu između adiponektina u plazmi i vitamina C. Adiponektin (Acrp30) je proteinski hormon iz grupe adipokina koji se sintetiše i sekretuje iz belog masnog tiva, odnosno zrelih adipocita. Njihova uloga je da iz krvi preuzimaju šećere i višemasne kiseline koji se unose tokom obroka, i da iz njih sintetišu velike molekule masti i uskladište ih kao rezervnu energiju. Osim toga, po potrebi one oslobađaju rezerve te energije. Visoki nivoi adiponektina u plazmi povezani su sa gojaznošću, upalom i povećanim rizikom od srčanog udara.

Herbafast i vitamin C

Na aktivnu ulogu vitamina C u regulisanju telesne težine, oslonio se i prirodni preparat Herbafast.  Vitamin C doprinosi normalnom energetskom metabolizmu, a u kombinaciji sa cinkom, štiti ćelije od oksidativnog stresa i doprinosi lepšem i zategnutijem izgledu kože. Upravo Herbafast Avangarde kapsula zadovoljava najvažnije potrebe moderne žene: vitku figuru, lepu kožu, anti-aging efekat iznutra, jak imunitet i dobar osećaj, sitost, bez griže savesti od šećera, kao i dobro zdravlje koje se vidi! Inovativna kombinacija antioksidansa, vitamina, minerala, probiotika i biljaka brzo i efikasno deluje. Efikasnu formulu Herbafast® Avangarde u mršavljenju čine: vitamin C, hrom, cink, probiotik Saccharomyces boulardii, ekstrakti đumbira, koprive i paprike. Herbafast® Avangarde doprinosi smanjenju želje za slatkišima i doprinosi regulaciji nivoa šećera i insulinske rezistencije. Upravo iz tih razloga je namenjen ženama koje pored gubitka viška kilograma, žele da spreče prerano starenje, vode računa o ishrani, imaju problem sa povišenim šećerom u krvi, imaju problem sa zadržavanjem vode u organizmu, vode računa o održavanju imuniteta, pate od insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i/ili metaboličkog sindroma, goje se najviše u predelu stomaka usled hormonalnog disbalansa (ulazak u menopauzu), i/ili imaju problem sa celulitom i opuštenom kožom.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa