Kako da se pripremite za Božićni post?

Post je star koliko i čovečanstvo. Praktikovale su ga paganske religije, judaizam i hrišćanstvo i smatrao se važnim elementom religioznog života, iako sa različitim praksama i razumevanjem. Glavna svrha posta je da se ovlada sobom i pobede telesne strasti i žudnje. A uskoro nam stiže Božićni post!

Post u hrišćanstvu

Hrišćani su tradiciju posta nasledili od Jevreja. Isus je dao primere posta svojim učenicima, naročito pre njegovih četrdeset dana u pustinji kada ga je đavo iskušavao. Ovde treba napomenuti da post u pravoslavnoj crkvi ima dva aspekta: telesni i duhovni. Prvi podrazumeva uzdržavanje od bogate hrane, poput mlečnih proizvoda, jaja i svih vrsta mesa. Duhovni post se sastoji u uzdržavanju od zlih misli, želja i dela, a sam Isus je učio da se neki oblici zla ne mogu pobediti bez njega. Pravoslavni hrišćani poste sredom u znak sećanja na izdaju Hrista i petkom u znak sećanja na njegovo raspeće i smrt. Istoričari veruju da je Božićni post uveden u IV veku, a da je svoje puno trajanje od 40 dana dobio u XII veku.

Božićni post

Vernici Srpske pravoslavne crkve za jedan od najsrećnijih praznika, rođenje Isusa Hrista,  pripremaju se Božićnim postom koji počinje u ponedeljak, 28. novembra 2022. godine, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine.

Glavna odlika ovog važnog posta je ta da on ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje. Duhovne vođe oduvek su znale da je samo u zdravom telu zdrav i duh, te je post imao i jednu veoma bitnu funkciju, a to je pročišćenje organizma i uma, ali bez uskraćivanja neophodnih hranljivih materija. Zbog toga, dok traje, vernicima se preporučuje uravnotežena ishrana namirnicama biljnog porekla, pa se tokom ovog posta ne jede meso, beli mrs i jaja.

Kalendar Božićnog posta

Božićni post kalendar

 

Sa druge strane, ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, kada se posti na vodi. Hrana pripremana na vodi zapravo znači da se jede posna hrana koja u sebi nema ulja i nije spremana na ulju. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, bez obzira da li je taj dan sreda ili petak. Zašto je riba dozvoljena a ostale namirnice životinjskog porekla ne, nalazimo u objašnjenju da vodeni svet nije zgrešio kao kopneni. Za vreme Velikog potopa, voda je očistila grešni, kopneni svet, a vodeni je preživeo. Pored toga, riba ne diše na pluća kao ostale životinje, nije toplokrvna i nema krvotok koji ide kroz meso već je smešten u trbušnoj duplji pored kičme.

Nešto strožija pravila važe u poslednjoj nedelji Božićnog posta, kada nije dozvoljena ni riba i preporučuje se priprema hrane na vodi, dok je na Badnji dan to obavezno.

Tokom posta, možemo uživati u supama od povrća, kačamaku na vodi, raznim salatama, pečenim paprikama sa peršunom i belim lukom, kuvanom pasulju sa povrćem, kao i sočivu, boraniji, grašku, džemovima, medu, ovsenim pahuljicama, posnim pitama, pasti sa povrćem i maslinovim uljem.

Takođe, zamenska mleka mogu nadoknaditi kravlje, te se možemo opredeliti za pirinčano, bademovo ili sojino mleko tokom, ali i nakon posta. Jer, nema boljeg vremena za stvaranje dobrih navika nego što je to post!

Post i zdravlje

U suštini, svaka vrsta posta čisti naše telo od toksina i “tera” ćelije na procese koji se obično ne stimulišu kada je stalno prisutan “tok goriva” iz hrane. Kada postimo, telo nema svoj uobičajeni pristup glukozi, što primorava ćelije da pribegavaju drugim sredstvima i materijalima za proizvodnju energije.

Kao rezultat, telo započinje takozvanu glukoneogenezu, prirodni proces proizvodnje sopstvenog šećera. Jetra pomaže tom procesu pretvaranjem neugljenih hidrata kao što su laktat, aminokiseline i masti u energiju glukoze. Pošto telo štedi energiju tokom posta, naš bazalni metabolizam (količina energije koju naše telo sagoreva dok se odmara) postaje efikasniji, čime se smanjuje broj otkucaja srca i krvni pritisak.

Post stavlja telo pod blagi stres, zbog čega se naše ćelije prilagođavaju, povećavajući svoju otpornost i tako postaju “jače” i sposobnije da se sa stresom nose. Ovaj proces sličan je onome što se dešava kada “stresiramo” svoje mišiće i kardiovaskularni sistem tokom intezivnog vežbanja.

Ketoza, još jedan proces koji se javlja kasnije u ciklusu posta, dešava se kada telo sagoreva uskladištene masti kao svoj primarni izvor energije. Ovo je idealan način za gubitak težine i balansiranje nivoa šećera u krvi.

Post i mršavljenje

Svi volimo da dobro izgledamo, a srećni smo kada smo zadovoljni svojim izgledom u ogledalu. Ipak, za stabilno samopouzdanje, potrebno je i da se dobro osećamo, da budemo zdravi. Nažalost, sa godinama je sve teže dostići i održati idealnu telesnu težinu i to je naporan zadatak koji zahteva čeličnu disciplinu i snagu volje. Jednom kada pokrenemo točkiće brige o svom telu, taj zadatak postaje rutina i, samim tim, dosta lakši.

Hrana je snažan motivator i može biti oruđe koje koristimo da poboljšamo sebe. Baš kao što može biti i oruđe kojim ćemo naškoditi sebi i svom zdravlju. S tim na umu, post može biti shvaćen kao oružje duhovnog ratovanja, pre svega sa samim sobom. Dok bilo koja klasična dijeta stvara jače telo, post stvara i jaču dušu.

Dakle, ukoliko želite da zaista ispoštujete Božićni post, važno je da vaše misli ne budu okupirane samo dobrim izgledom i manjkom kilograma. Optimizam i polet, zajedno sa ljubaznim ophođenjem prema svim osobama iz vašeg okruženja, mogu biti zlatni ključ opšteg blagostanja i zdravog regulisanja telesne težine.

Tom dobrom osećaju svakako će doprineti i činjenica da je zdravstvena suština posta (pogotovo onih dana kada jedete na vodi) gubitak suvišnih masnoća iz tela što se može prilično dobro odraziti i na celulit. Dodatno, postimo da bismo povećali kognitivne performance i ukupnu kondiciju tela, smanjili rizik od metaboličkih bolesti, a post nas štiti i od raznih upalnih procesa u telu i doprinosi smanjenju pritiska, holesterola i šećera.

Sve u svemu, post pokreće dobre navike koje vode ka dobrom izgledu i još boljem osećaju!

Herbafast za vreme posta

Iskoristite ovaj Božićni post za nešto ranije novogodišnje odluke. Tog 31. decembra u ponoć zablistajte u haljini koju merkate već duže vreme jer ćete do tada već imati savršenu liniju, i poželite sebi najluđi provod.

Kako?

Pre svega, iskoristite Božićni post za kompletnu detoksikaciju organizma i to uz veliku pomoć Herbafast porodice biljnih proizvoda za zdravo regulisanje telesne težine. Stručni tim lekara i farmaceuta uz konsultaciju sa nutricionistima i profesionalnim trenerima, zadužen je za Herbafast proizvode a i kontinuirano radi na novim formulacijama i odabiru sastojaka.

Herbafast Detox doprinosi eliminaciji viška tečnosti i toksina, prečišćavanju organizma, smanjenju celulita i telesne težine, te je ovaj biljni proizvod u kapsulama bez glutena, katalizator tvojih dobrih promena!

Herbafast Detox na početku ovog Božićnog posta je odlična priprema za kuru mršavljenja uz Herbafast Lady, Avantgarde i, naravno, neizostavni Herbafast Fiber. Zato, za najbolje rezultate, odaberi Herbafast Beauty & Slim paket.

Prvih 10 dana, primenjuje se Herbafast Detox, dok se telo ne oslobodi svih štetnih viškova! Pored toga smanjuje vidljivost efekta „narandžine kore“.

U drugoj fazi na red dolazi Herbafast Lady, čija patentirana formula “napada” gojaznost na ćelijskom nivou, kao i Herbafast Fiber sa ukusom jagode ili limuna.  Herbafast Lady ubrzava metabolizam i sagoreva masnoće sa kritičnih regija, dok glukomanan iz Fibera, uz restriktivnu dijetu doprinosi gubitku telesne težine.

U trećoj fazi koristite moćnu kombinaciju Herbafast Avantgarde i Fiber, takođe sa ukusom jagode ili limuna. Pored sastojaka koji utiču na sagorevanje masti, Herbafast Avantgarde sadrži i hrom, neophodan za regulaciju šećera u krvi i smanjenje želje za slatkišima. Dodatno, njega treba imati na svojoj strani u borbi protiv starenja, a vodi računa i o održavanju jakog imuniteta! Herbafast Fiber deluje poput sunđera koji upija masnoće i stvara osećaj sitosti.

Pored svega toga, imaš mogućnost da napraviš i svoj „Paket za Mršavljenje“ koji odgovara baš tebi. Na web stranici Herbafast proizvoda, uvek te čeka neko ko je spreman da odgovori na sva tvoja pitanja! Klikni na chat i napravi Herbafast paket prema svojim potrebama i željama! A onda zablistaj na dočeku i poželi da taj dobar osećaj zauvek ostane! Uz Herbafast je ta želja itekako ostvariva! A toplo preporučujemo da se nakon posta malo i zasladite Herbafast Fiberom sa ukusom čokolade za dalje održavanje vitke linije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa