„Sveto mršavljenje“ – Prevara ili stari dobri recept?

Redovi Poljske katoličke crkve nakon letovanja za oslobađanje od stresa ponudili su sada Poljacima novi hit – kurseve mršavljenja u manastiru.

Skidanje viška kilograma u manastiru posebno je popularno među Poljacima u vreme posta pred Uskrs i već sada u nekim od manastira više nema mesta, iako pohvalni komentari zadovoljnih vernika, najčešće sa porukom „Smršao sam toliko i toliko kilograma bez muke i osećam se super“, mame sve veći broj vernika nezadovoljnih kilažom.

„Slobodna mesta imamo samo za klasična okupljanja pred Uskrs. Za dijetu Svete Hildegarde već mesec dana unapred sva mesta su rezervisana“, kazao je za poljski list „Metro“ Jakub Litva iz manastira reda benediktinaca u Krakovu.

Post, odnosno dijeta Svete Hildegarde, bazirana je na pecivu i testeninama, a najveći konkurent joj je dijeta Svetog Danijela. „Tokom posta Svetog Danijela jedemo samo ono što i biblijski Danijel, dakle voće i povrće“, kazao je sveštenik Pjotr iz reda Misionara svete porodice iz Poznanja.

Poljaci uz dobru volju da smršaju u manastir moraju da ponesu veliku šolju za biljne čajeve, termofor, sportsku odeću za vežbanje i naravno Bibliju, a poljskom listu monasi nisu odgovorili da li na mršavljenje mogu kod njih doći i ateisti.

Katolički redovi u Poljskoj, gde se 98 odsto stanovništa izjašnjava kao vernici, nastoje da drže korak sa vremenom i mršavljenje po dijetama svetih nije njihov prvi uspešni biznis plan.

Veoma popularni su dočeci Nove godine u manastirima, a takođe već godinama letovanja u tišini manastira, meditaciji, bez kompjutera i mobilnih telefona, koje su kaluđeri širom Poljske otvorili za sve umorne od stresa urbanog života, pa i za ateiste.

Izvor: B92.net

Korpa