TI vs VAGA I KAKO DA SE NE POSVAĐAŠ SA NJOM

vaga-i-devojka
Vaga ti nije najbolja drugarica i nikad to neće biti, da odmah na početku ove priče razjasnimo. Zašo? Zato što te gleda u oči i laže. I ne, zapravo se ne šalimo, želimo veoma ozbiljno da nas shvatiš. Praćenje rezultata jeste najveća motivacija i najslađi deo procesa mršavljenja. Ti brojevi svakako jesu važni ukoliko si zaista odlučila da se ozbiljno posvetiš rezultatima. Ali odmah na početku treba nešto da razjasnimo. Praćenje rezultata NE PODRAZUMEVA da svaki dan staješ na vagu i dobijaš napad panike ukoliko vidiš da su brojevi veći nego dan pre. Veliku grešku činimo što toj vagi toliko verujemo i brojeve koje nam pokaže tako emotivno prihvatamo i uzimamo ih zdravo za gotovo. Hej, znaj da ti brojevi ne određuju u potpunosti realno stanje! Zato ćemo pokušati ovde da napravimo jedno kratko uputstvo koje ti predlažemo da pratiš. Krećemo, korak po korak.

NA PRVOM MESTU: ZAŠTO JE UOPŠTE VAŽNO DA PRATIŠ REZULTAT?

Naravno, važno ti je da znaš da li sve što radiš radiš kako treba i da li ti to donosi rezultat. Ishrana, fizička aktivnost, suplementi… Može ti se desiti da misliš da jedeš zdravo, a zapravo nije tako, da trošiš sate u fitnes centru prelazeći kilometre na traci, a vaga pokazuje iznova isti broj. Zato je praćenje rezultata od velike važnosti, da otkriješ šta to radiš dobro, a šta ti ne odgovara. PS: ukoliko nisi sigurna šta je zdravo i kako bi mogla da izmeniš navike u ishrani, mi smo ti pripremili jedan online mesečni plan ishrane o kojem više možeš da saznaš OVDE. Druga važna stvar kada pričamo o praćenju rezultata jeste MOTIVACIJA. Nema boljeg osećaja kada vidiš da će se isplatiti sve ono što si zamislila. Samo da znaš, u početku se taj rezultat neće toliko videti, ali ne diži odmah ruke! Važno je da meriš i zapisuješ, posle nekog vremena progres nećeš gledati samo na papiru. A šta to sve zapravo treba da pratiš i zapisuješ? Stižemo do toga…  

PRATI I MERI OBIME

Važniji od vage i kilograma koje ona pokazuje jesu obimi. Tu se najčešće i vide prve promene. Bilo bi dobro da na jedan papir zapišeš, na dan kada kreneš sa izmenama u svom načinu života, zdravom ishranom, treningom, suplementacijom, koje su početne mere. Najbolje bi bilo da pratiš obim: Struka, kukova, butina, ruku. To su regije na kojima bi prvo promene trebale da se vide, pogotovo ako si fizički aktivna.

STANI NA TU VAGU, ALI…

Ok, treba da se izmeriš, ali moramo ozbiljno još jednom sa tobom da popričamo. Ovo sigurno nije prvi tekst na koji nailaziš i koji govori o tome kako vagama ne treba verovati. Ne znamo za one koje su u horoskopskom znaku, ali znamo za one koje te čekau u kupatilu. 😀 Zašto ih se pre svega toliko plašimo? I izgovaramo „Jao ne smem ni da stanem na vagu!“ Vage ne bi trebale da određuju kako se osećamo, trebale bi da budu samo pomoćno sredstvo koje je od kopristi kako bismo znale koliko kilograma imamo i od toga ne treba da zaziremo niti da se plašimo. Hajde, na stranu i to što izazivaju mnoštvo negativnih emocija, nisu samo zbog toga na lošem glasu i to sa razlogom. One ti jednostavno ne daju kompletnu sliku i realno stanje samog procesa mršavljenja, ali i stanja organizma. Zašto? Pored masti one mere i sve ostalo, mišiće, kosti, organe, pa čak i količinu vode koja se zadržala u telu i hranu koju si danas pojela. Ljudsko telo je jedna fantastična i kompleksna mašina. Svašta se unutar nas događa, mnogo stvari ubacujemo ali i izbacujemo iz sebe, sve se tranformiše i to konstantno. Kao rezultat tih procesa težina može da varira u roku od 24 do 48 sati. U zavisnosti od toga šta si jela, koliko si tečnosti popila, koju odeću nosiš, u koje doba dana se meriš i znaj da će težina da zavisi od svih tih faktora. Sve ovo ne znači da ne treba da koristiš vagu i pratiš napredak, samo je važno da naučiš kako da je koristiš pravilno. vaga

KAKO PRAVILNO DA KORISTIŠ VAGU?

Pre svega, izbegavaj svakodnevno merenje. Problem sa upoređivanjem dnevnih vaganja je u tome što je prilično teško reći da li je promena težine posledica masti ili fluktuacija telesnih tečnosti /sadržaja. Predlažemo da se uvek meriš u isto vreme dana, možda ujutru i nikada posle treninga. Činjenica je da je vaga odličan alat za merenje rezultata, ali tek onda kada ju kombinuješ sa svojim postotkom telesnih masti. Na taj način ćeš dobiti potpunu sliku. To znači da pored težine tela treba da uzmemo u obzir i neke druge faktore koje smo gore već naveli: masnoća, mišići, struktura kostiju, organi, zadržavanje vode itd. Danas zapravo postoje i pametne vage koje mogu da daju i te dodatne informacije.

HAJDE DA REŠIMO I TAJ ODNOS VOLIM SE – NE VOLIM SE

Nemoj da koristiš vagu ili bilo koje druge metode merenja da bi se osećala zadovoljno sobom. Jer ukoliko te metode i sprave ne pokažu ono što očekuješ u tom trenutku dolazi taj osećaj nezadovoljstva i to sobom. Umesto toga, koristi ih kao vodilje i motivaciju da uvek težiš ka nečemu boljem. One ne treba da te sputavaju i navode na to da odustaneš, već treba da budu tu da te podstaknu da daš sve od sebe. Morsaš biti iskrena prema sebi, takođe, rezultat ne može da se desi preko noći, daj sebi vremena i jednog dana, kada stigneš do onoga što si želela, ti brojevi i statistike koje si pratila će imati poseban značaj za tebe.

JEDAN ŠKLJOC PRE I JEDAN ŠKLJOC POSLE

Još jedan predlog. Ako nije jasno baš iz naslova, mislimo na slike pre avanture zvane mršavljenje i posle. Pre i posle fotografije mogu da posluže kao sjajna motivacija i to ne samo za tebe, već i za one u tvojoj neposrednoj okolini. Hej, zamisli da ti postaneš nečija motivacija i da podstakneš nekoga da promeni svoje navike na bolje! Slike na kraju dana zapravo i jesu najbolji pokazatelj napretka. Iako su brojevi važni, obimi i sve ostalo, ma nema ništa lepše kada konačno i ti ali i svi ostali to primete! Nekoliko saveta kako da napraviš dobru fotografiju za praćenje rezultata: – Obuci sportski grudnjak ili bikini – Napravi tri fotografije: od napred, sa strane i od nazad – Potrudi se kada praviš fotografije nakon par nedelja, meseci, da koristiš istu pozadinu, osvetljenje i razdaljinu prilikom slikanja – Fotografiši u isto vreme svaki dan i svaki put vaga-za-merene-tezine

SADA JE RED NA TEBE

Kreni da prikupljaš podatke odmah! Ako već dugo razmišljaš kako želiš nešto da promeniš nadamo se da će te ovaj tekst pokrenuti. Nemoj da odlažeš već kreni danas. Do leta imaš još uvek vremena da dovedeš svoju figuru na zavidan nivo. Ako i dalje nisi sigurna na koji način to možeš da uradiš, možeš se javiti našem stručnom timu na live chatu klikom na prozor u donjem desnom uglu. Stojimo ti na raspolaganju za sva pitanja koja imaš.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa