UN DIJETA – DIJETA KOJA TO NIJE!

UN DIJETA

Malo-malo, pa se pojavi nova dijeta, svet potpuno “poludi” i odjednom su svi na toj dijeti, kunu se u nju, a onda odjednom – niko je više ne pominje. Veoma malo dijeta je opstalo duži vremenski period, a među njima je UN dijeta.

Kako vam zvuči dijeta u kojoj smete da kršite tradicionalna pravila, u kojoj se zabavljate sa bojama na tanjiru i ujedno čistite svoj organizam? Sigurno sjajno. Dakle, UN dijeta.

Šta je UN dijeta?

Ako ste među onima koji UN dijetu povezuju sa Ujedinjenim Nacijama, varate se.

Naziv UN dijeta dolazi od engleskog undiet, u prevodu: ne-dijeta. Ona se odnosi na režim ishrane tokom kojeg se ne gladuje a kilogrami se prosto tope. Naravno, ukoliko ste disciplinovani i držite se pravila UN dijete.

Princip ove dijete je kombinovanje namirnica. Hrana se deli u grupe u skladu sa nutritivnim vrednostima. Tako imamo četiri osnovne kategorije: proteini, skrob, ugljeni hidrati i vitamini, a samim tim i četiri različita dana dijete. Tokom 90 dana, serija od četiri tipa sa stalno ponavlja, ali, to nikako ne znači da ceo dan treba jesti samo proteine, skrob, ugljene hidrate ili vitamine.

Ova dijeta idealna je za sve one koji žele zdravo da izgube kilograme a da usput ne razbijaju glavu šta i kako pripremiti za jelo. Istraživanja su pokazala da je upravo zahtevni jelovnik najčešći razlog za odustajanje od određenog režima.

Kod UN dijete način ishrane je odlično izbalansiran i veoma raznolik, pa će vaše telo dobijati sve hranljive materije koje su mu potrebne. Dobra vest je da nijedna vrsta namirnice nije zabranjena, tako da ne morate da se odričete “grešnih” zadovoljstava poput pite, kolača, sladoleda, pice ili čokolade!

Pored skidanja suvišnih kilograma, UN dijeta resetuje i regeneriše i vaš metabolizam!

Kako funkcioniše UN dijeta?

Ova dijeta traje 90 dana, tokom kojih ponavljate četiri specifična dana, dok je doručak uvek isti – dve voćke u paru (ili jedna banana), ili šaka sitnog voća ili voće u toj količini, poput lubenice, dinje, pomela ili slične veće voćke.

Redosled dana se ne sme menjati, a dijetu uvek započnite proteinskum danom! Takođe, ne sme se produžavati više od 90 dana, već se nakon pauze od 3 meseca može sprovesti novih 90 dana dijete!

One nestrpljivije među vama obradovaće činjenica da su rezultati UN dijete vidljivi već nakon mesec dana!

Posle sedam etapa od po četiri dana, idealno je da budete disciplinovani i da čitav jedan dan budete samo na vodi, čajevima, kafi bez šećera ili soku od limuna bez šećera.

Program UN dijete po danima

Pored skidanja suvišnih kilograma, UN dijeta će se postarati i da uživate u boljem zdravlju jer ona pozitivno utiče na probavu, opštu vitalnost i energiju. A po završetku, možete biti sigurni da nećete biti žrtva takozvanog jo-jo efekta, pošto će se tokom tri meseca dijete i vaš metabolizam poboljšati, omogućavajući vam da zadržite svoju novu težinu.

UN dijeta- namirnice

Unos vode je i u ovom slučaju ključ dobrog zdravlja i uspeha, te pijte najmanje 2 litre vode dnevno. Jutro započnite čašom tople vode sa svežim limunom kako biste ojačali imunitet, podstakli varenje, hidrirali limfni sistem i očistili kožu.

Pre programa UN dijete, važno je naglasiti da ovaj režim toleriše takozvane neutralne namirnice. U pitanju je povrće koje se može jesti skoro pa bez ograničenja i bez obzira koji dan dijete je u pitanju. Doručak UN dijete je ovde ipak izuzetak, pa se uzdržite od povrća van programa. U neutralne namirnice kod UN dijete spadaju kupus, pečurke, paprike, šargarepa, karfiol, krastavci, paradajz, blitva, spanać, patlidžan, luk, zelena salata, tikvice.

Proteinski dan

Na ovaj tip dana, ručak za UN dijetu podrazumeva proteine životinjskog porekla – meso ili ribu ili sir ili jaja. Sve što jedete od proteina u okviru ovog dana  treba da odgovara porciji od 250 gr. Važno je napomenuti da jedete samo jednu vrstu proteina. Salata u neograničenim količinama i parče integralnog hleba su takođe na meniju, a na kraju je supa bez rezanaca, i to samo jedna šolja.

Za večeru se jede polovina porcije ručka, samo bez hleba i supe.

UN dijeta – skrobni dan

Za ručak skrobnog dana UN dijete počastite sebe punim tanjirom pasulja, graška, sočiva ili krompira, kao i parčetom integralnog hleba i salatom u neograničenim količinama.

Večera je pola porcije ručka, takođe bez hleba.

Dan ugljenih hidrata

Ljubitelji slatkiša sa velikom radošću iščekuju ovaj dan dijete. Štaviše, u obavezi ste da jedete toliko slatkiša i testa da će vam ih biti preko glave!

Ručak ovog dana može biti testenina sa kečapom ili ajvarom, kao i pica, takođe sa dodatkom kečapa. Ukoliko niste ljubitelj paradajza, imate pravo na slano pecivo, recimo – 3 pekarske kifle.

Večera mogu biti ili dva tanja parčeta torte ili tri, četiri kolača ili tri, četiri kugle sladoleda. Zvuči kao san, zar ne?

Pazite sad ovo slatko pravilo: Obavezno je nakon toga pojesti jedno rebro čokolade za kuvanje, kao zaštitu od alergija! Šta se mora, nije teško!

Voćni ili vitaminski dan

Ovaj dan podrazumeva puno voća! Jedite mešano voće, i to koliko god želite ali, nemojte zapostaviti ni povrće. Rasporedite voće i povrće za doručak, ručak, večeru, kao i za užine.

Važna napomena: Tokom čitave dijete, sa jelom treba završiti do osam uveče, a razmak između obroka treba da bude četiri sata prvog dana, po tri sata drugog i trećeg dana i po dva sata razmaka između obroka četvrtog dana!

Ukoliko želite da na zdrav i pouzdan način motivišete svoj organizam, naša preporuka je da UN dijetu dopunite Herbafast preparatima, specijalno kreiranim inovativnim proizvodima koji doprinose suzbijanju gladi, smanjenju telesne težine i eliminaciji toksina iz organizma, kao i eliminaciji toksina i viška vode iz organizma i boljoj drenaži tkiva. Detoksikacijom se gubi potkožno masno tkivo, eliminiše celulit i postiže bolji i mlađi izgled kože. Probiotska kultura i antioksidansi u sastavu Herbafast preparata doprinose biotičkoj ravnoteži celog organizma i jačanju imuniteta.

 

Korpa