Vučja glad: Da li si stalno gladna kao vuk?

Vučja glad

Samo što si završila sa ručkom, a već osećaš glad. Čak ni dve čaše vode pre i posle ručka ne pomažu da osetiš sitost. Salo oko stomaka ti raste sve više, a tvoje telo počinje da liči na jabuku. Pokušavaš da se obuzdaš ne bi li skinula koji kilogram viška pre odlaska na odmor, ali ne ide. Konstantno si gladna kao vuk i mršavljenje ti nikako ne ide.

Ukoliko ti je ova vrsta gladi dobro poznata, ovaj tekst je baš za tebe. U nastavku ćemo objasniti zbog čega dolazi do tako intenzivnog osećaja gladi, i dati savete pomoću kojih možeš utoliti glad, i osećaš se bolje u svojoj koži.

Šta je vučja glad?

Jedan od neprijatnih simptoma insulinske rezistencije je takozvana vučja glad, poznata i kao prekomerna glad ili neprekidna želja za hranom, koja se javlja čak i nakon obilnog obroka. Ovakva glad je neuobičajeno intenzivna i teško ju je kontrolisati. Usled toga, često dolazi do povećanja telesne težine i neželjnog viška kilograma.

Kako insulinska rezistencija dovodi do vučje gladi?

Insulinska rezistencija može dovesti do vučje gladi na nekoliko načina. Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi i omogućava ćelijama da apsorbuju glukozu iz krvi radi dobijanja energije. Kada telo postane manje osetljivo na insulin, nivo šećera u krvi se može nepravilno regulisati. Visok nivo šećera u krvi može izazvati nagli skok, kao i pad glukoze, što dovodi do osećaja gladi i žudnje za hranom.

Takođe, insulinska rezistencija može uticati na ravnotežu hormona koji regulišu apetit, poput leptina i grelina. Neravnoteža ovih hormona može rezultirati pojačanim osećajem gladi, čak i kada je telo dovoljno snabdeveno hranom. Dodatno, ishrana bogata prostim ugljenim hidratima može pogoršati simptome insulinske rezistencije. Brza apsorpcija ovih ugljenih hidrata dovodi do naglog povećanja nivoa šećera u krvi, praćenog brzim padom. Ovo može izazvati osećaj gladi, želju za slatkišima i visokokaloričnom hranom.

Vučja glad: Saveti za sprečavanje

Da bi sprečila pojavu vučje gladi i bolje kontrolisala simptome insulinske rezistencije, daćemo ti jednostavne, a korisne savete koje možeš primeniti:

  • Konzumiraj uravnotežene obroke: Izaberi obroke koji kombinuju proteine, zdrave masti i složene ugljene hidrate. Ovo će ti pomoći da održiš stabilan nivo šećera u krvi i duže osećaš sitost.
  • Smanji unos prostih ugljenih hidrata i šećera: Izbegavaj brzu hranu, slatkiše, gazirane sokove i druge namirnice sa visokim sadržajem šećera. Umesto toga, biraj kompleksne ugljene hidrate kao što su integralne žitarice, povrće i voće.
  • Redovno vežbaj: Fizička aktivnost može poboljšati osetljivost na insulin i regulisati apetit. Uključi u svoju rutinu aerobne vežbe poput šetanja, trčanja ili vožnje bicikla, kao i vežbe snage za jačanje mišića.
  • Dobro se naspavaj: Nedostatak sna može uticati na ravnotežu hormona koji regulišu apetit, što može pojačati osećaj gladi. Pokušaj da uspostaviš redovnu rutinu spavanja i obezbedi dovoljno sna svake noći.
  • Povećaj unos vlakana: Biljna vlakna važe za saveznike u kontroli apetita. Zato uključi namirnice bogate vlaknima, poput povrća, voća, integralnih žitarica i mahunarki u svoju svakodnevnu ishranu.

Utoli vučju glad uz pomoć Herbafast Fiber-a

Herbafast Fiber je dodatak ishrani na biljnoj bazi, koji podržava zdravu razgradnju masti i ugljenih hidrata. Biljna vlakna iz Herbafast Fibera vezuju vodu, masnoću i ugljene hidrate i na taj način bubre, zauzimaju određen prostor u vašem želucu i doprinose osećaju sitosti. Na taj način ova dijetetska vlakna doprinose poboljšanju stanja insulinske rezistencije i pomažu ti da kontrolišeš svoju vučju glad. Kombinacija biljnih vlakana Glucomanan i Nutriose i kompleksa vitamina i minerala u Herbafast Fiberu pomažu ti da održiš energiju i imunitet tokom procesa gubitka kilograma.

Važno je napomenuti, da je ključna stvar u regulaciji insulinske rezistencije promena životnih navika na dugoročnom nivou. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost dovode do poboljšanja simptoma, smanjuje se osećaj gladi, višak kilograma i želja za hranom, raste samopouzdanje i dobar osećaj. Herbafast fiber – za više od dobrog izgleda!

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa