Zašto nastaje celuilit i kako ga se rešiti

CELULIT

(paniculopatija, celuloidni infiltrat,ginoidna lipodistrofija)

Celulit predstavlja želatinoznu materiju, sačinjenu od kapljica masnoće, vode i otpadnih produkata nastalih razmenom materije u organizmu. Nalazi se neposredno ispod kože u vezivnom tkivu, između ćelija, krvnih sudova i limfnih puteva. Ove naslage vremenom vrše pritisak na okolno zdravo tkivo i ne dozvoljavaju normalnu i redovnu razmenu materija u organizmu. Dalje dolazi do nagomilavanja štetnih produkata u organizmu što zatvara krug štetnog dejstva, koje na kraju može dovesti i do raspadanja i odumiranja spoljnjeg sloja tkiva. Celulit može nastati još za vreme puberteta ali s obzirom da je koža mnogo elastičnija, neće se videti još neko vreme. Često se ovaj problem vezuje za gojaznost, mada celulit nije oblik gojaznosti i može se javiti i kod vrlo vitkih osoba.

Takođe jedna od karakteristika celulita jeste da se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Razlog toga treba tražiti u građi potkožnog masnog tkiva. Ono je građeno od masnih ćelija (lipociti) koje su grupisane u režnjiće. Između režnjića nalaze se vezivne pregrade, građene od kolagenih i elastičnih vlakana a između njih prolaze krvni i limfni sudovi. Upravo je građa režnjića i položaj pregrada jedan od osnovnih razloga zašto 80% žena ima celulit za razliku od muškaraca. Kod žena su pregrade postavljene vertikalno u odnosu na površinu kože, dok su kod muškaraca ukrštene i čine mrežu pa ne dozvoljavaju probijanje zgrudvanih režnjića prema koži. Celulit može biti meki i tvrdi celulit. Tvrdi se obično javlja kod mladih osoba koje su još uvek u dobroj kondiciji.

On je vezan za mišiće tako da ga je teško odvojiti od tkiva u kome se formirao. Vrlo je osetljiv na pritisak i lako nastaju modrice. Meki mastaje od tvrdog u kasnijim fazamakada koža počinje da gubi elastičnost. Meki celulit je najrasprostranjeniji i može se lako prepoznati. Kada se palcem i kažiprstom gnječi tkivo koje je preplavljeno celulitom, koža se smežura i dobije izgled kao „kora narandže“ ( što je jedan od najkarakterističnijih znakova celulita). Ako je u pitanju neki odmakli stadijum ova smežuranost se primećuje i bez pritiska. Sva tkiva u dubini takođe gube svoju normalnu konzistenciju, postaju mlitava tako da na kraju celulit obrazuje naslage koje vise na bokovima i ekstremitetima tkz. „jahaće pantalone“ i „slonove noge“. Ovi deformiteti predstavljaju najčešće definitivne promene pa se leče samo operativnim putem, pri čemu se celulit ne može nikada definitivno odstraniti a postoji i mogućnost povratka.

Osim toga postoji PINCH- test ( engl. pinch- uštipak; mala količina uhvaćena sa dva prsta). Ovaj test se izvodi tako što kožu sa spoljne strane butine uhvatimo kažiprstom i palcem i posmatramo površinu kože nastalog kožnog nabora:

OPIS KOŽNOG NABORA STADIJUM:
Ne vidi se izgled pomorandžine kore- pinch test je negativan 0
Pinch test je pozitivan a ne postoji izgled pomorandžine korepri stajanju i ležanju 1
Postoji izgled pomorandžine kore pri stajanju ali ne i pri ležanju 2
Postoji izgled pomorandžine kori i pri stajanju i pri ležanju 3
Postoji bol pri izvođenju testa 4

 UZROCI NASTANKA I MESTA POJAVLJIVANJA CELULITA

Do promena dolazi kada se proces eliminacije štetnih produkata počne da usporava pa one zajedno sa vodom stvaraju celulit. U osnovi svih faktora nastanka celulita je nezdrav način života. Loša ishrana, nedovoljno unošenje tečnosti u organizam, prekomerna i nekontrolisana upotreba lekova, nepravilno disanje, fizička neaktivnost, dugo sedenje, tesna odeća i obuća, napetost, stres, zamor, UV zraci, uzimanje hormonske terapije… Svi ovi faktori dovode do poremećaja u organizmu (hormonalnih, cirkulatornih, poremećaja GIT-a i drugih sistema i organa) što rezultuje zadržavanjem svih štetnih materija u organizmu. Celulitom su najčešće napadnuta bedra, butine i sedalni deo. Zatim dolaze kolena, listovi, gležnjevi, stomak, donji deo leđa, vrat, ruke…

[button button_text=“Poruči svoj Herbafast Fiber odmah“ button_size=“small“ button_style=“default“ button_icon=“fa-shopping-cart“ button_align=““ button_link=“http://https://herbafast.com//porucivanje-iz-srbije/“ link_open=“_blank“ href_title=“Poruči odmah“ id=““ class=““]

Korpa