Zašto ne preporučujemo teške vežbe početnicima

Ako upravo zapocinjes svoje pohode na suvisne kilograme, osetices uzbudjenje od obecanih rezultata koji se nalaze na kraju. Ti rezultati ce te terati da radis najbolje sto mozes, cak i preko svojih fizickih ogranicenja. Iako je vazno da je intenzitet bitan, ne preporucujemo teske vezbe za pocetnike. Ali zato sa druge strane preporucujemo da pocnete sa fizickom aktivnoscu srednjeg intenziteta, kao na primer setanje u trajanju od 30 minuta ili lagana setnja do kancelarije stepenicama, umesto liftom.

Kao generalno pravilo, ne bi trebalo da idemo preko 50% od naseg maksimuma na samom pocetku vezbanja u cilju skidanja kilograma. Tvoj cilj tokom ovih vezbi srednjeg intenziteta je da pripremis svoje telo i srcani ritam za rigoroznije aktivnosti koje dolaze kasnije.
Pripremanje vaseg srca, tela i nacina razmisljanja za intenzivne programe vezbanja je veoma vazno. Ukljuciti se u fizicke aktivnosti visokog intenziteta, bez prethodne pripreme je jako rizicno. Preterivanje nije dobro za srce, posebno za muskarce starije od 45 godina i zene preko 50. Dakle, ako zelis da pocnes da skidas kilograme, imaj na umu da je prava vezba mnogo bitnija od intenzivne.
Gde poceti?
 Savet lekara. Najbolje je otici kod lekara i pitati ga za savet. Fizijatar moze da izvrsi ispitivanje na vama kako bi odredio koliko “si fit” i koje vezbe su najbolje za tvoje trenutno stanje.  Dozvola od lekara se posebno savetuje ako si prethodno imao istoriju bolesti ili si pod lekovima.
Postepeno menjanje ishrane. Ne moras odmah da postanes vegetarijanac. Takodje ni ne savetujemo da zivis iskljucivo na vocu i povrcu. Ono sto treba da uradis je da postepeno iskljucis namernice sa visokim nivoom ugljenih hidrata. Takodje, smanjenje slatkisa i njihovog izobilja.
Aerobne vezbe. Aerobne vezbe su aktivnosti koje povisuju srcani ritam i disanje, bez efekta gubljenja daha. Dzogiranje, brzo hodanje, bicikla, plesanje i plivanje su primeri aerobnih aktivnosti. Kad radis aerobne vezbe, sagoresvas masno tkivo, bez nepotrebne maksimizacije srcanog ritma. Tokom tvoje prve nedelje, tvoj cilj bi trebao da bude 150 minuta aerobnih aktivnosti. Odavde mozes da povecas intenzitet, u zavisnosti od toga kako tvoje telo reaguje.
Ostati fokusiran na svoj cilj. Veoma je lako biti uzbudjen i sa lakocom zapoceti novi program vezbanja ili promene aktivnosti, ali je isto toliko lako prestati sa tim aktivnostima i ne zeleti da nastavimo sa istim. Ovo je posebno istinito, ukoliko ne vidimo radikalne rezultate od nasih aktivnosti jos tokom prve nedelje. Moras zapamtiti da je gubljenje kilograma program aktivnosti na duze staze. Tokom tog puta imaces ciljeve, koje nece biti tako lako dostici. Bez obzira na prepreke moras ostati fokusran na svoj rezultat. Prikljuci se grupi podrske ili trazi podrsku porodice ili supruznika. Najblizi mogu da nam pruze neophodnu motivaciju da bismo uspeli u nasim namerama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa